Πολίτες και κράτος

Ένας από τους λόγους που ανέβασα το κείμενο των κατοίκων της της ΒΑ. Αττικής είναι για όσους ισοπεδώνουν τον περσινό Δεκέμβρη και τον ταυτίζουν μόνο με τα μπάχαλα και τη βία. Θεωρώ ότι εκείνες οι ημέρες έβγαλαν στην επιφάνεια και το αίτημα των πολιτών να είναι τα υποκείμενα της Ιστορίας. Δεν είναι εξάλλου τυχαίες ότι κινήσεις αυτοοργάνωσης και αυτονομίας από τους κρατικούς μηχανισμούς πήραν ώθηση μετά από εκείνη την περίοδο: το παρκάκι στη Ναυαρίνου για παράδειγμα με τη συμμετοχή του μεγαλύτερου μέρους των κατοίκων των Εξαρχείων, η κίνηση των κατοίκων των Άνω Πετραλώνων για την αποτροπή μια άναρχης ανάπτυξης της περιοχής με τα μπαρ να είναι το ένα δίπλα στο άλλο και τους νονούς της νύχτας να αλωνίζουν, η κίνηση τώρα των πολιτών στα διόδια, η κινητοποίηση για την Κούνεβα κλπ.

Αν κάτι λοιπόν, ζητάει σήμερα ο πολίτης είναι μια ριζική δημοκρατία με την ενεργό συμμετοχή του. Το έθνος-κράτος έτσι όπως το κληροδότησε ο Διαφωτισμός έχει τελειώσει. Η πρόσληψή του ως μοναδικού σωτήρα ανήκει στο παρελθόν καθώς πια η κοινωνία έχει το λόγο.

Προβάλλει λοιπόν, ως επιτακτική ανάγκη η αναδιάταξη της επιχειρησιακής ικανότητας του κράτους. Ο κρατικοδίαιτος καπιταλισμός άθελά του γέννησε μια ασφυκτική πίεση της κοινωνίας την οποία το κράτος καλείται να διαχειριστεί σε συνδυασμό μάλιστα με αυτήν της Ε.Ε. Ίσως ο Δεκέμβρης να αποτέλεσε τελικά τον προάγγελο κοινωνικών συγκρούσεων που θα οδηγήσουν στην αναδιαμόρφωση των μέχρι τώρα σχέσων κράτους και πολίτη. Φυσικά οι όποιες αλλαγές θα είναι εφικτές μόνο όταν έχουν ως αφετηρία την πίστη στη δηκοκρατική κοινωνία και στον ορθό λόγο. Ίδωμεν.

Οι παραπάνω σκόρπιες και σύντομες σκέψεις αποτελούν ίσως μια πρωτογενή προσπάθεια προσέγγισης των γεγονότων του Δεκέμβρη. Δεν είμαι κοινωνιολόγος ή πολιτικός επιστήμονας, αναγνωρίζω ότι μου λείπουν τα θεωρητικά εργαλεία, ωστόσο δεν μπορώ αβασάνιστα να ισοπεδώσω τα περσινά γεγονότα. Οι εκτιμήσεις που κάνω προέρχονται από διάφορες αναγνώσεις αλλά και από ό,τι προσλαμβάνω στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Σίγουρα μπορούν να γραφτούν εκτοντάδες σελίδες για τον περσινά γεγονότα. Αλλά εμείς εδώ είμαστε ένα ιστολόγιο που σκοπό έχουμε να μοιραστούμε τις σκέψεις μας, έστω και άναρχες, έστω και σύντομες.

Β.Λ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: