Η ατυχία να είσαι Αλβανός και να ζεις και στο Ρέθυμνο

Το έγκλημα (Πρωτοχρονιά 2006):

«Tις πρώτες ώρες του νέου χρόνου, στο Ρέθυμνο, σημειώθηκε ένα από τα αγριότερα εγκλήματα των τελευταίων ετών. Μια ομάδα επτά ατόμων εισέβαλε στο σπίτι μιας οικογένειας συμπολιτών μας, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του 17χρονου Εντισόν Γιαχάι. Όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, νωρίτερα ομάδες νεαρών που διασκέδαζαν σε κέντρο της πόλης συνεπλάκησαν με αφορμή την αλβανική σημαία που ήταν αποτυπωμένη στο μπλουζάκι ενός νεαρού οικονομικού μετανάστη.

Στο επεισόδιο αυτό τραυματίστηκε ελαφρά ένας 18χρονος καταδρομέας του ελληνικού στρατού, ο οποίος λίγες ώρες αργότερα με τη συνδρομή του πατέρα του, της βουλγαρικής καταγωγής φίλης του πατέρα του, του αδελφού του και άλλων τριών νεαρών φίλων του κατευθύνθηκαν προς το σπίτι των Αλβανών γειτόνων τους στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Αφού έσπασαν την πόρτα και κακοποίησαν τον νεφροπαθή πατέρα του Εντισόν στράφηκαν στην αναζήτηση του νεαρού Αλβανού, ο οποίος προσπαθούσε να διαφύγει από την ταράτσα του σπιτιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έως τώρα προκύψει, ο Εντισόν δέχθηκε από τον Έλληνα καταδρομέα 17 μαχαιριές σε όλο του το σώμα και εξέπνευσε.
Οι συμπατριώτες του Εντισόν υποστηρίζουν ότι ο νεαρός δεν είχε καμιά ενεργή ανάμειξη στον καυγά που ξέσπασε έξω από το κέντρο διασκέδασης. Είχε την ατυχία να είναι γείτονας ορισμένων εκ των επιτιθέμενων και να γνωρίζει από πρώτο χέρι τις διαθέσεις τους για τους ξένους και τους Αλβανούς ειδικότερα, γι’ αυτό και φρόντισε να παραμείνει απλός θεατής όσων συνέβησαν. Ο πατέρας του Εντισόν μαρτυρά ότι συχνά του φώναζαν έξω από το σπίτι τους: «βρωμοαλβανέ θα σε σκοτώσουμε» (Λιλιάνα Σιλίααϊ, «Κρύβοντας την αλήθεια χτυπάμε τη Δημοκρατία», Ρεθυμνιώτικα Νέα, 5/11/2006, σελ. 4).[…]». Απόσπασμα από το άρθρο του Νίκου Σερντεδάκη στην Εποχή με τίτλο «Η ατυχία να είσαι ο Αλβανός της διπλανής πόρτας».

Η απόφαση του δικαστηρίου:

Στις 30 Νοεμβρίου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων αθώωσε τους τρεις από του έξι κατηγορούμενους.

Οι αντιδράσεις:

Η Αντιρατσιστική Κίνηση Ρεθύμνου εξέδωσε σήμερα το παρακάτω κείμενο:

ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ!

Η Αντιρατσιστική Κίνηση Ρεθύμνου διαμαρτύρεται έντονα για την απόφαση του εφετείου Χανίων που αθωώνει τρεις κατηγορούμενους για το φόνο του Εντισόν Γιαχάι την Πρωτοχρονιά του 2006.

Λίγο πριν τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη φυσική δολοφονία του νέου παιδιού, συντελείται και η δεύτερη, ηθική αυτή τη φορά, δολοφονία του. Παρά την εισήγηση του εισαγγελέα για επιβολή της ίδιας ποινής που είχε επιβληθεί πρωτόδικα, η ψήφος των δικαστών μειοψήφησε και τρεις από τους έξι κατηγορούμενους αθωώνονται για τη συνέργειά τους στο έγκλημα, και οι ποινές κάθειρξης 10 έως 14 χρόνων μετατρέπονται σε οκτάμηνη φυλάκιση με πενταετή αναστολή, απλά και μόνο για διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Μας εκπλήσσει το πώς είναι δυνατόν να ξεφεύγουν οι άνθρωποι που κινήθηκαν σαν εγκληματική συμμορία και μπήκαν στο σπίτι του παιδιού με σκοπό να σκοτώσουν, σα να ήταν αμέτοχοι στο έγκλημα.

Μας εξοργίζουν οι παραλείψεις της αστυνομίας, που είχαν αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα στοιχεία και επιτρέπουν στους «αθώους» να ισχυρίζονται ότι δεν ανέβηκαν καν στο σπίτι, παρά τη μαρτυρία του δεύτερου παθόντα, πατέρα του παιδιού, πώς ήταν αυτοί οι ίδιοι που κράταγαν το παιδί του για να το μαχαιρώσει 17 φορές ο φυσικός αυτουργός.

Μας ενοχλούν πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου που, αναφερόμενα στη δίκη στο εφετείο, αναπαράγουν μονομερώς τους ισχυρισμούς των κακούργων, που μασκαρεύουν το ρατσιστικό τους μένος μιλώντας για δήθεν ανάμειξη του Εντισόν σε μικροεπεισόδια και προκλητική συμπεριφορά, όταν υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι που μαρτυρούν το αντίθετο!

Φρίττουμε στην ιδέα ότι τα κροκοδείλια δάκρυα και ισχυρισμοί τους, πως τάχα δε φαντάζονταν πως θα συνέβαινε το κακό, φαίνονται πειστικοί σε ενόρκους που τους αθωώνουν, όταν είναι γνωστοί για τη ρατσιστική δράση τους στη φασιστική συμμορία ΟΕΡ.

Απελπιζόμαστε όταν το δικαστήριο στηρίζεται σε «αντιφάσεις» που οφείλονται στην ανεπαρκή μετάφραση που κάνει κάποιος τυχαίος, περαστικός, χωρίς να έχει την παραμικρή επάρκεια. Δίκαιη δίκη δε μπορεί να γίνει αν άλλα ερωτώνται, άλλα μεταφράζονται, άλλα απαντώνται και άλλα μεταφράζονται πάλι.

Αγωνιούμε για το μέλλον του τόπου αυτού, γιατί ξέρουμε ότι όταν η φασιστική απειλή μένει ατιμώρητη, όταν σήμερα δολοφονεί μετανάστες, αύριο θα επιτίθεται σε κάθε εργαζόμενο, κάθε αγωνιζόμενο, κάθε ένα που τολμάει να σηκώσει το ανάστημά του όταν απειλούνται ακόμα και στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Εξάλλου αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένα έτος από τη δολοφονία και του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό.

Ενώνουμε τις φωνές μας με τις φωνές της οικογένειας για να μην περάσει το άδικο. Η τιμωρία μόνο του φυσικού αυτουργού και των βασανιστών του πατέρα του Εντισόν δε μας καλύπτει. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας, όλο τον κόσμο να φωνάξει μαζί μας. Να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι. Να μην περάσει η αδικία. Καμία ανοχή στο ρατσισμό.

Αντιρατσιστική Κίνηση Ρεθύμνου

Advertisements

4 Σχόλια

 1. Στους υπόλοιπους τρεις επιβλήθηκαν:
  Για τον 19χρονο τότε και σήμερα 21 ετών φυσικό αυτουργό του εγκλήματος: ισόβια κάθειρξη για την πράξη της ανθρωποκτονίας με πρόθεση. Το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο παρά το αίτημα που υπέβαλλε ο συνήγορος του.

  Για τον 47χρονο πατέρα του παραπάνω πρόσκαιρη κάθειρξη 20 ετών για την πράξη της απλής συνέργιας σε ανθρωποκτονία.

  Για την 32χρονη υπήκοο Βουλγαρίας πρόσκαιρη κάθειρξη 10 ετών για την πράξη της απλής συνέργιας σε ανθρωποκτονία.
  http://www.rethnea.gr/news/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=7100&cntnt01origid=56&cntnt01returnid=39

 2. Ο ακραίος τυφλός και ηλίθιος αντιρατσισμός εν πράξη….

  Ο ένας που αθωώθηκε ήταν από την Συρία και η μια που καταδικάστηκε ήταν από την Βουλγαρια. Φαντάζομε ότι και αυτοί ρατσιστές ήταν…

  http://www.rethnea.gr/news/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=7100&cntnt01origid=15&cntnt01returnid=39

  ΠΟΣΟΙ αΛΒΑΝΟΙ έχουν σκοτώσει, βιάσει, κλέψει τα τελευταία χρόνια??? Αυτοί μάλλον άμοιρα θύματα του Ελληνικού ρατσιστικού συστήματος θα ήταν οι καημένοι………

  Τι άλλο θα ακούσουμε….…..

 3. Καλά χαλάρωσε Nick και μέτρα τη νύχτα, λίγο πριν κοιμηθείς, τους Αλβανούς που έχουν σκοτώσει και γενικώς έχουν διαπράξει εγκλήματα, για να σε παίρνει ο ύπνος. Το σχόλιο σου δε χρήζει σοβαρής ενασχόλησης.

 4. δεν τους καλεσε κανεις

  και ριξανε τα μεροκαματα της ελληνικης εργατικης ταξης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: