Όταν τα θαύματα της πολιτικής κάνουν την επιστήμη να φαίνεται ξεπερασμένη

Του Dimis

Μόλις οι εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ πέρασαν στην ιστορία, εκείνο που απασχόλησε μεγάλο μέρος του τύπου ήταν τα αίτια της ήττας της Ντ. Μπακογιάννη. Όλες σχεδόν οι αιτιολογίες και αναλύσεις περιστράφηκαν στις γνωστές αιτιάσεις του τύπου ότι έφταιξαν τα αντιμητσοτακικά αισθήματα των ψηφοφόρων, η υπεράσπιση από μέρους της των πεπραγμένων της κυβέρνησης Καραμανλή, η στήριξη που παρείχε στον πρώην πρωθυπουργό, οι καλές σχέσεις με τους βαρόνους και τους μηχανισμούς του κόμματος και άλλα παρεμφερή.

Όλα τα παραπάνω όμως, όσο κι αν εκφράζουν ένα μέρος της πραγματικότητας δεν αρκούν για να εξηγήσουν το αποτέλεσμα, το οποίο οφείλεται πρωτίστως σε ένα ακόμα παράδοξο (κορυφαίο νομίζω) από τα πλείστα που συναντάμε στις μέρες μας. Αναφέρομαι στην άκρως επιτυχημένη προσπάθεια του Σαμαρά να μεταμορφώσει κυριολεκτικά μια πράξη ποταπή και επονείδιστη στη συλλογική μνήμη και στον αξιακό κώδικα  μιας ολόκληρης παράταξης σε κίνηση ύψιστης προσφοράς και αξιομνημόνευτης ανιδιοτέλειας και αυτοθυσίας. Και όλα αυτά με εντελώς απλοϊκά επιχειρήματα και εξηγήσεις, αλλά τέτοια μέσα δεν είναι που έχουν τη μεγαλύτερη επιτυχία (πρόσκαιρη ελπίζω) συνήθως;

Ο κ. Σαμαράς κατάφερε σαν προικισμένος χειρούργος (είναι και πάλι στη μόδα η ιατρική ορολογία στην πολιτική), να κάνει μια από τις πιο επιτυχημένες εγχειρήσεις αλλαγής φύλλου μετατρέποντας τη βαριά και κάκοσμη σκιά της προδοσίας στη γλυκιά, αέρινη και νικηφόρα αύρα της αρετής. Έπεισε λοιπόν τη βάση της Ν.Δ ότι στα γεγονότα του ’93 ενήργησε με μόνο γνώμονα την αγάπη προς την πατρίδα την οποία δεν δίστασε να τοποθετήσει πάνω και από την ίδια την παράταξη του και το προσωπικό του συμφέρον. Και κάπως έτσι το «αλήτη, προδότη Σαμαρά» μετεξελίχθηκε σε «Ελλάς, Ελλάς Α. Σαμαράς» αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι η ιστορική μνήμη (ακόμη και η πιο πρόσφατη) δεν είναι ούτε δεδομένη και αυτονόητη ούτε αναλλοίωτη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: