Ανδρέας Κουτούπης: γνήσιο τέκνο της Ελλάδας

Η αποπομπή του Ανδρέα Κουτούπη από τη θέση του ειδικού γραμματέα ΔΕΚΟ προκάλεσε πλήθος σχολιασμών και έντονη δυσαρέσκεια στο ΠΑΣΟΚ. Πριν παραθέσω και εγώ τη γνώμη μου, να θυμίσω εν συντομία την ιστορία, έτσι όπως την παρουσίασαν οι εφημερίδες και τις δημοσιογραφικές ιστοσελίδες.

Ο Ανδρέας Κουτούπης (πολιτικά ανήκει στη Ν.Δ.) «κόπηκε» από τη θέση, ενώ είχε διοριστεί, γιατί είχε αναρτήσει στο facebook, υβριστικά-χλευαστικά σχόλια κατά του ΠΑΣΟΚ. Το βράδυ των εκλογών είχε γράψει στο προφίλ του ατάκες του τύπου «τώρα άρχισε το μεγάλο φαγοπότι… τα λαμόγια τρίβουν τα χέρια τους» κλπ.

Τα σχόλια και οι συζητήσεις μετά την απομάκρυνσή του κινήθηκαν κυρίως σε τρεις άξονες.

α) Το επίσημο ΠΑΣΟΚ επικεντρώθηκε στη διαφάνεια και την αξιοκρατία που διέπει την επιλογή των γενικών και ειδικών γραμματέων.

β) Το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ επαναστάτησε γιατί κόβονται τα δικά του παιδιά

γ) Υπήρχε και μια τρίτη αντίδραση που εκπορεύθηκε από το φόβο της παραβίασης της ιδιωτικότητας.

Καλά όλα αυτά αλλά δεν αποκαλύπτουν κατά τη γνώμη μου το πιο σημαντικό πρόβλημα που κρύβεται πίσω από το περιστατικό. Και θεωρώ ότι είναι το εξής: Το Κράτος αποτελεί για την πλειοψηφία των Ελλήνων συνώνυμο της «λαμογιάς» και τη «κονόμας». Όταν κάποιος λοιπόν, δε διστάζει να κοινοποιήσει σε πάμπολλους ιντερνετικούς φίλους του, ότι «τώρα άρχισε το μεγάλο φαγοπότι», δεν το κάνει μόνο από πλάκα. Και όταν αυτός ο κάποιος (στην προκειμένη περίπτωση ο Κουτούπης) βρεθεί στην κατάλληλη θέση, θα εφαρμόσει την κοσμοθεωρία του. Κουτούπηδες υπάρχουν πολλοί και το ΠΑΣΟΚ αν θέλει να περάσει κάποιο μήνυμα, δεν θα πρέπει να φερθεί μικροκομματικά και να προβάλλει ως λόγο της απόλυσής του τη χυδαιότητα των αστεϊσμών του.

Αντίθετα, καλό θα ήταν να σταθεί στη χυδαιότητα της ιδεολογίας του που «βλέπει» το κράτος σα μία τετράπαχη αγελάδα, έτοιμη για άρμεγμα και αγιοποιεί το προσωπικό συμφέρον. Εξαιρετικά όλα τα πτυχία και τα προσόντα αλλά από μόνα τους δεν προσφέρουν τα κίνητρα για ουσιαστική και προς όφελος του δημοσίου εργασία. Δεν αρκούν για να εξαλείψουν τις ιδιοτελείς συμπεριφορές από τον κρατικό μηχανισμό. Και εδώ χρειαζόμαστε ακόμα πολλή δουλειά.

Β.Λ.

Advertisements

Ένα Σχόλιο

 1. Συμφωνώ, απόλυτα, με την όλη παράθεση στο θέμα, και την εν συνεχεία ροή του σκεπτικού σου.

  Να το θέσω και με την δική μου διατύπωση (συμφωνώντας).
  [ «…Εξαιρετικά όλα τα πτυχία και τα προσόντα αλλά από μόνα τους δεν προσφέρουν τα κίνητρα για ουσιαστική και προς όφελος του δημοσίου εργασία…» ]
  Αυτό που βλέπω σε αυτήν την απόπειρα της κυβέρνησης να φερθεί τεχνοκρατικά σε όσα θέματα μπορεί να γίνει αυτό, είναι μια τυφλή ανάγνωση των όποιων CV.

  Εδώ, στο σημείο αυτό, κολλάει το «καθ’εικόνα και ομοίωση». Δηλαδή όπως το CV του ΓΑΠ, το έχεις δεί; τεράστιο, βαρύ, και το κοιτάς με δέος. Αντίστοιχα, έτσι, ο σπουδαγμένος Πρωθυπουργός μας έδωσε το φως να γίνουν επιλογές καθαρά και μόνο εξετάζοντας «περγαμηνές», και… τίποτα περισσότερο.

  Αν όμως έτυχε να αντιμετωπίσεις το «ζόρι» να επιλέξεις κόσμο για κάποια θέση, έχεις καταλάβει ότι πρέπει να διαβάζεις ένα CV και πίσω απο τις γραμμές. Παραμένεις σκεπτικός, λοιπόν, μέχρι να μάθεις και τα «άλλα», όπως δεν έγινε στην περίπτωση «CV Κουτούπη».

  Ένα CV δεν λέει αν πχ κάποιος είναι παιδεραστής (παράδειγμα, δεν τον ξέρω τον άνθρωπο), ενώ τον προορίζεις για θέση υπαλλήλου μεν, κυβερνητική δε.

  Ένα CV επίσης δεν λέει για την τιμιότητα του, ούτε για την έφεση του να δουλεύει σωστά για τον εργοδότη (εδώ, το κράτος!), δεν αναφέρει επίσης για την εμπιστευτικότητα του στις πληροφορίες, και άλλα πολλά, ότι άλλο σκεφτεί κάποιος.

  Το αν αναφέρεται μια μακρόχρονη θητεία σε μια αξιοσέβαστη εταιρία, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα αξιοπιστία ή αποδοτικότητα, και ότι εξ αυτής παρέμεινε τόσο διάστημα εκεί.
  Μπορεί να ήταν αργόμισθος που προσελήφθηκε για «γλείψιμο» σε κάποιον ενδιάμεσο που ωφελεί την επιχείρηση. Μπορεί η εταιρία να είναι του μπατζανάκη του αδερφού της πεθεράς του, και να έχει περίσσευμα κεφαλαίων για «ανάλωση», ή ακριβώς χρειαζόταν ένας «γνωστός» για θέση «μανιπουλαρίσματος» εσωτερικά της εταιρίας.
  Αυτά και πολλά άλλα, δεν βγαίνουν από την ξερή ανάγνωση ενός CV με «δέος».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: