Δημοσιογράφοι και πολίτες: εξάρτηση ή αυτόνομη βούληση;

Τελικά οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν καταφέρει να αυτονομηθούν ή να απαγκιστρωθούν από τις υποδείξεις των προβεβλημένων δημοσιογράφων; Διαβάστε την ενδιαφέρουσα άποψη του Γιάννη Παντελάκη από την Ελευθεροτυπία (21/11):
Εξωθεσμικά κέντρα
Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

Υπάρχουν δημοσιογράφοι (προβεβλημένοι, αναγνωρίσιμοι, με σωματοφύλακες, με χρήμα και με πολλή διάθεση να εξουσιάσουν), οι οποίοι επιχειρούν να κατευθύνουν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές.

Μέσα από τα μέσα -συνήθως τηλεοπτικά- στα οποία εργάζονται (sic) ή είναι και μέτοχοι ακόμα προσπαθούν να επηρεάσουν συνειδήσεις και κατ’ επέκταση αποφάσεις των πολιτών. Το φαινόμενο παρατηρείται έντονα τις τελευταίες ημέρες στην υπόθεση διαδοχής του Κ. Καραμανλή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Απροκάλυπτα, παίρνουν θέση υπέρ ενός ή μίας υποψήφιας και το κάνουν με αντίστροφο τρόπο. Δεν κολακεύουν τον εκλεκτό τους -κάτι που θα αποκάλυπτε ωμά τις προθέσεις τους- αλλά επιτίθενται με σαρκασμό στον αντίπαλο του εκλεκτού τους. Η αλήθεια είναι πως το κάνουν περίτεχνα, έχουν το know how, όπως λένε και οι Νεοέλληνες. Και έτσι δεν εκτίθενται ιδιαίτερα στον κόσμο, στον οποίο απευθύνονται. Ωμή επιχείρηση παρέμβασης με κραυγαλέο τρόπο είχε γίνει στις διαδικασίες εκλογής για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Το θυμούνται όλοι. Οπως θα θυμούνται πως όσο πιο ωμή ήταν η προσπάθεια παρέμβασης τόσο πιο αποτυχημένη ήταν. Οι πολίτες δεν τους άκουσαν και αυτό είναι θετικό. Αποδείχτηκε πως ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν επηρεάστηκε από τις βουλές των εξωθεσμικών και έκανε τις δικές του επιλογές. Φανταζόμαστε πως και εκείνοι που θα πάνε να επιλέξουν αρχηγό στη Ν.Δ. θα τηρήσουν την ίδια στάση. Αν όχι όλοι, αρκετοί από αυτούς. Αν το φαινόμενο «ανυπακοής» σε εξωθεσμικά κέντρα συνεχιστεί και με τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. τότε η κοινωνία θα έχει κάνει ένα βήμα αυτονόμησής της. Και αυτό θα είναι ένα καλό βήμα..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: