Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι. Χο!

Αφού με κόπο και ιδρώτα αξιολογήθηκαν οι πάνω από 30.000 αιτήσεις για τις θέσεις των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, η αξιοκρατία θριάμβευσε και τα πόστα δόθηκαν στους πιο κατάλληλους και ικανούς (ελπίζω τουλάχιστον να μη μας απογοητεύσουν). Οι πανηγυρικές διακηρύξεις περί δημόσιας διαβούλευσης και πρωτόγνωρων διαδικασιών ακυρώθηκαν στην πράξη.

Το χθεσινό λοιπόν, δελτίο Γενικών και Ειδικών Γραμματέων περιελάμβανε έξι άτομα, ενεργά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Γραμματέας στο Υπουργείο Παιδείας τοποθετήθηκε η Θάλεια Δραγώνα, η οποία διετέλεσε βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Τη θέση της Ειδικής Γραμματείας Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης κατέλαβε η Ιφιγένεια Ορφανού, η οποία ως δικηγόρος συνεργαζόταν με το ΙΣΤΑΜΕ.

Τη Γενική Γραμματεία Μεταφορών και Επικοινωνιών ανέλαβε ο κ. Χ. Τσιόκας, πρώην βουλευτής και υπεύθυνος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για τις επικοινωνίες και μεταφορές (Για τον συγκεκριμένο δείτε εδώ πόσο χαριτωμένα και κομψά συμπεριφέρεται).

Τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών τοποθετήθηκε ο κ. Σωκ. Κάτσικας, ο οποίος είχε εκλεγεί πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης ανέλαβε ο κ. Γρ. Τασούλας, ο οποίος ανήκε στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ της Νεολαίας, διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας και ήταν συνεργάτης του κ. Ι. Παπαντωνίου στο υπουργείο Οικονομίας και αργότερα του κ. Π. Ευθυμίου , ενώ στις εκλογές είχε στηρίξει και τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη.

Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων τοποθετήθηκε ο κ. Ι.Οικονομίδης. Συμμετείχε στον τομέα Δημοσίων Έργων του ΠΑΣΟΚ, με πολιτικό εκπρόσωπο τον κ. Ι. Μαγκριώτη, νυν υφυπουργό Υποδομών.

(Πήγη: Βήμα)

Κλείνω λοιπόν, με μια εύλογη απορία: Πόσοι απ’ αυτούς ακολούθησαν την προβλεπόμενη διαδικασία και κατέθεσαν ηλεκτρονικά τα βιογραφικά τους, όπως οι χιλιάδες άλλοι υποψήφιοι;

Β.Λ.

Advertisements

7 Σχόλια

 1. όλοι έστειλαν βιογραφικά και ακολούθησαν κανονικά τις διαδικασίες…. απλά ειδοποιήθηκαν να το κάνουν… δεν είναι τόσο δύσκολο. όμως, σαν πολύ δεν έχουμε ασχοληθεί με τους γενικούς γραμματείς; αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας;

 2. Αναρωτιέμαι, δεν είναι σοβαρό πρόβλημα η κομματικοποίηση του Δημοσίου;
  Β.Λ.

 3. Βασίλη, ειδικά για την περίπτωση του Υπουργείου Παιδείας και την Θάλεια Δραγώνα, μήπως γίνεσαι ισοπεδωτικός θέτοντας θέμα αξιοκρατίας; Πιστεύεις ότι μέσα στα βιογραφικά που επιδόθηκαν υπήρχε κάποιος που να ταιριάζει καλύτερα στη θέση; Θα μου πεις και πού το ξέρω; Ε, λοιπόν αν υπήρχε θα έπρεπε λογικά να τον ξέρουμε, δηλαδή να έχει κινηθεί στον χώρο της εκπαίδευσης, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Έλα όμως που η Δραγώνα την τελευταία δεκαπενταετία που την παρακολουθώ ήταν ενεργή όσο λίγοι συνάδελφοί της στον χώρο και με επιτελική θέση σε σημαντικά προγράμματα. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ήταν μαζί με την Φραγκουδάκη, οι επιστημονικοί υπεύθυνοι του προγράμματος εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων και του παιδαγωγικού υλικού που τότε παράχθηκε και σήμερα χρησιμοποιείται σε πολλά σχολεία εντός και εκτός Θράκης. Για τον προοδευτικό χαρακτήρα του προγράμματος μπορεί μόνο να δει κανείς τις αντιδράσεις που προκάλεσε σε όλα τα επίπεδα. Για την παιδαγωγική του αξία και το αν άλλαξε τις μορφωτικές προοπτικές των Μουσουλμανοπαίδων της Θράκης μπορεί να ρωτήσει όποιον δάσκαλο εργάστηκε τα τελευταία χρόνια εκεί στη Ροδόπη και τον Έβρο.
  Μια ιδέα για το πρόγραμμα μπορεί να πάρει κανείς εδώ:
  http://www.kleidiakaiantikleidia.net/

  Τώρα που έψαχνα στο δίκτυο να βρω και τον τίτλο της κοινής έκδοσης που επιμελήθηκε με Τούρκους συγγραφείς, έπεσα πάνω στην οργή των ακροδεξιών blogs για την από μέρους ανάληψη της θέσης. Βλέπε χαρακτηριστικά:
  http://ventetta.blogspot.com/2009/11/blog-post_6473.html

  http://www.greekalert.com/2009/11/blog-post_10.html

  Το ξέρω Βασίλη ότι εσύ θέλεις να στηλιτεύσεις τη διαδικασία΄. Έτσι όμως όπως το γράφεις χτυπάς και τα πρόσωπα ιδίως όταν το μόνο που συνοδεύει τα ονόματα είναι η σχέση τους με το Πασοκ.

 4. προφανώς και είναι, αλλά το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο και όταν γίνεται ένα έστω δειλό και μικρό βήμα απάλειψης του δεν χρειάζεται και πάλι να γκρινιάζουμε. πριν, ο κάθε υπουργός επέλεγε το γραμματέα της αρεσκείας του ανεξαρτήτως προσόντων, έλεγχος δεν υπήρχε και κανείς δεν έπαιρνε χαμπάρι τίποτα. Τώρα έστω μέσω της καθαρά επικοινωνιακής μεθόδου των βιογραφικών, το όλο θέμα πήρε κάποιες διαστάσεις, ο κόσμος ασχολήθηκε, η κυβέρνηση πρόσεξε περισσότερο τις επιλογές της και θεωρώ ότι αυτές στο σύνολο τους δεν ήταν πολύ κακές… την επόμενη φορά τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμα καλύτερα… σίγα σιγά γίνονται οι τομές αυτές…

  σχετικό άρθρο του μανδραβέλη επί του θέματος…

  http://www.medium.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3357:2009-10-18-14-18-22&catid=66:2008-09-01-08-36-20&Itemid=88

 5. Συγγνώμη, κομματικοποίηση του Δημοσίου λέγεται η επιλογή δημοσίων υπαλλήλων με κομματικά κριτήρια, όχι η επιλογή γενικών γραμματέων.

  Το ΠΑΣΟΚ δεν είπε ότι οι γγ γραμματείς σταματούν να είναι πολιτικές επιλογές. Αν δεν ήταν πολιτικές επιλογές, θα έπρεπε, όπως γίνεται και στη Βρετανία να είναι μόνιμοι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι. Ισως και τότε, να περέμεναν πολιτική επιλογή σε σημαντικό βαθμό.Σαν πρώτο βήμα, κίνηση του ΠΑΣΟΚ μου φαίνεται θετική, ακόμα και αν έχει τα προβλήματά της.

  Και στον φίλο που λέει ότι σαν πολύ ασχοληθήκαμε με τους γγ, να του πω, ότι το 80-90% της δουλειάς των υπουργείων περνάει από τους γενικους γραμματείς, οπότε είναι όντως πολύ σημαντικό το θέμα… και το ότι οι γγ συνήθως ήταν αποτυχημένοι πολιτικοί/κομματόσκυλα, χωρίς κανένα άλλο προσόν, έχει κάνει πολύ περισσότερο κακό απ’ότι μπορείς να φανταστείς στην δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα, και άρα στην Ελλάδα γενικότερα.

 6. Ας έψαχναν να βρουν ικανούς γραφειοκράτες (δεν ξέρω αν αυτοί είναι) και ναι, ας ήταν και μόνιμοι.
  Η διαδικασία ήταν απλά λίγο «βιτρίνα». Δείτε και εδώ:
  https://feleki.wordpress.com/2009/10/11/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/

 7. > θα έπρεπε, όπως γίνεται και στη Βρετανία να είναι μόνιμοι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι

  M-A-K-A-R-I !!!!
  Apo to stoma sou kai stou (epomenou prothipourgou) to afti!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: