Ελεήστε τους πτωχούς…

Έχουν ξεσηκωθεί οι ιεράρχες για τα μέτρα φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και κράζουν για αφαίμαξη και τα τοιαύτα. Διαβάστε λοιπόν, τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα του Ιερόθεου Κόλια από την Αυγή (8/11).

Εκκλησιαστική περιουσία 700 εκατ. ευρώ

«Η περιουσία μας δεν είναι αμύθητη, όπως ακούγεται», είναι η μόνιμη επωδός των εκκλησιαστικών παραγόντων, κάθε φορά που -όπως και τώρα- εγείρεται ζήτημα εκκλησιαστικής περιουσίας. Μόνο που αυτή τη φορά τους… ξέφυγε και παραδέχτηκαν την ακριβή αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας τους.

Η αντικειμενική αξία, λοιπόν, της ακίνητης περιουσίας ιδιοκτησίας της Ιεράς Συνόδου, που αξιοποιείται εμπορικά, ανέρχεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ! Ιδού πώς προκύπτει ο αριθμός αυτός: όπως γράφτηκε σε εφημερίδες με αξιόπιστο εκκλησιαστικό ρεπορτάζ (π.χ. «Βήμα» 5ης Νοεμβρίου), «πέρυσι μόνον η Ιερά Σύνοδος, όπως λένε τα εκκλησιαστικά στελέχη της Εκκλησίας, πλήρωσε 700.000 ευρώ (σ.σ. για ΕΤΑΚ), ενώ με τις νέες ρυθμίσεις υπολογίζεται ότι θα πρέπει να καταβάλει περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ». Οι πληροφορίες και υπολογισμοί είναι πράγματι σωστοί: το ποσό των 700.000 αντιστοιχεί στην έως τώρα φορολόγηση του 1 τοις χιλίοις, ενώ τα 2 εκ. ευρώ αντιστοιχούν στο 3 τοις χιλίοις, που είναι η κυβερνητική επιδίωξη φορολόγησης της Εκκλησίας στο εξής.

Από τα παραπάνω προκύπτει όμως ότι η αντικειμενική αξία ανέρχεται στο δυσθεώρητο ποσό των 700 εκατ. Πόσο μάλλον όταν κάνουμε λόγο για αντικειμενική αξία και μόνον, ενώ για την εμπορική αξία των εκτάσεων αυτών θα χρειαστούμε ασφαλώς πολύ περισσότερα… μηδενικά, δεδομένου ότι μιλάμε για περιοχές – «φιλέτα» στη βόρεια ή τη νότια Αθήνα. Πρέπει εξάλλου να διευκρινισθεί ότι τα παραπάνω ποσά και επίμαχες εκτάσεις αφορούν μόνο το κεντρικό ταμείο της Εκκλησίας, της Ιεράς Συνόδου με άλλα λόγια.

Το ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει προεκλογικώς ότι θα φορολογήσει την εκκλησιαστική περιουσία, η εκκλησιαστική ηγεσία δεν φαίνεται όμως να το είχε πιστέψει κιόλας… Ο κ. Ιερώνυμος φάνηκε εκνευρισμένος εξάλλου από το γεγονός ότι, όπως υποστήριξε, ο πρωθυπουργός, στη μεταξύ τους συνάντηση, δεν έκανε την παραμικρή νύξη στο θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που έμαθε ο κ. Ιερώνυμος λίγες ώρες αργότερα από τις… τηλεοράσεις.

Παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού, η πλούσια Εκκλησία μας (όπως επιβεβαιώνει η γλώσσα των αριθμών) αρνείται να βάλει το χέρι στη (βαθιά) τσέπη της, επικαλούμενη το κοινωνικό έργο που παράγει. Επισήμως βέβαια, «η Εκκλησία της Ελλάδος δεν αρνήθηκε την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας Της. Επιθυμεί όμως την ίση φορολογική μεταχείριση με τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου του Ελληνικού Κράτους, όποιο περιεχόμενο και εάν αυτή εκάστοτε έχει», σύμφωνα με την πρώτη αντίδραση της Συνόδου. Η Ιεραρχία δηλώνει έτοιμη να σκληρύνει τη στάση της, προκειμένου να μην πληρώσει, «κλειδί» πάντως στις διαπραγματεύσεις μπορεί να αποδειχθεί η διαθεσιμότητά της να δεχθεί έκτακτη φορολογία άπαξ (!) και όχι σε ετήσια βάση.

Πάτερ(α) ημών, ελέησον ημάς!

Το πόσο μεγάλη είναι η εκκλησιαστική περιουσία είναι το ένα θέμα. Το άλλο θέμα όμως αφορά στον τρόπο αξιοποίησής της. Με το παρόν σημείωμα, φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας μια άγνωστη δοσοληψία της Εκκλησίας με τον γνωστό εφοπλιστή και πρόεδρο της ΠΑΕ «Παναθηναϊκός», Νίκο Πατέρα. Η ιστορία ξεκινά από το 1992, όταν δύο τεχνικές εταιρείες ανέλαβαν, μετά από πλειοδοτικό διαγωνισμό, την δι’ αντιπαροχής αξιοποίηση δύο οικοπέδων 2,3 και 1,2 στρεμμάτων αντιστοίχως, στη Βουλιαγμένη.

Οι αντικειμενικές αξίες ανέρχονται στα 2,3 εκ. και 600 χιλ. αντιστοίχως, ενώ η εμπορική στα 4,6 εκ. και 1,3 εκ. (με μέγιστη εμπορική αξία στα 5,6 εκ. και 1,5 εκ.). Στις αρχές του 2008 εμφανίζεται ο Ν. Πατέρας λέγοντας ότι έχει πάρει τα δικαιώματα των εργολαβικών συμβάσεων και έκανε την προσφορά του να περιέλθει στον ίδιο η αντιπαροχή του ενός οικοπέδου και το άλλο να παραμείνει στην Εκκλησία. Η Διοικούσα Επιτροπή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος αντιπροτείνει να του πωληθούν τα δύο οικόπεδα αντί 8 εκ. ευρώ.

Είχαν όμως λογαριάσει χωρίς τον ξενοδόχο, την οικονομική κρίση συγκεκριμένα, θύμα της οποίας… δήλωσε ο γνωστός εφοπλιστής, ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Στις 9 Μαρτίου 2009 πρότεινε «λόγω της απροόπτου επελθούσας εις τον ελληνικόν και παγκόσμιον οικονομικόν χώρον μεταβολής των συνθηκών» να εκποιηθεί μόνο το μεγαλύτερο οικόπεδο αντί 6 εκ. ευρώ τοις μετρητοίς και να αποδεσμευθούν αζημίως τα δικαιώματα από τα εργολαβικά συμβόλαια και των δύο οικοπέδων. Η Εκκλησία συμφώνησε αμέσως και ο εφοπλιστής πήρε το οικόπεδό του.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: