Παναγιώτης Ψωμιάδης: Τι θέλει;

του Κώστα Γιαννακίδη (από το protagon.gr)

Η τελευταία εικόνα που έχω, εκ του σύνεγγυς, από τον Παναγιώτη Ψωμιάδη σχηματίστηκε ένα καλοκαιρινό βράδυ στη Φούρκα, στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Τον Αύγουστο η Χαλκιδική έχει περισσότερους Σαλονικιούς από την ίδια τη Θεσσαλονίκη, συνεπώς ήταν λογικό και ο νομάρχης να κάνει τα μπάνια του παρέα με τους ψηφοφόρους. Σάββατο βράδυ και στη «βόλτα» της Φούρκας μποτιλιάρονται άνθρωποι. Ζευγάρια Βούλγαρων διασταυρώνονται με πιτσιρικάδες Ρώσους και Ελληνες από πόλεις της Μακεδονίας. Αυτοκίνητο δεν χωράει ούτε για πλάκα. Εκτός και αν στο τιμόνι είναι ο νομάρχης και στη σκεπή η μπλε σειρήνα που αναβοσβήνει προειδοποιητικά. Είναι το ζεύγος Ψωμιάδη μέσα στη Μερσεντές. Με τη σειρήνα σε λειτουργία. Σιγά-σιγά. Αργα και θριαμβευτικά. Σαν άρμα μάχης ή σαν άρμα καρναβαλιού. Δεν έχει σημασία, ίσως και τα δύο.

Ο Ψωμιάδης είναι από τη Θεσσαλονίκη. Οπως και ο Σαββόπουλος. Αν ζητήσετε από τον μέσο Σαλονικιό να σας πει με ποιον ταυτίζεται, είναι βέβαιον πως θα επιλέξει τον νομάρχη του. Και είναι να απορείς πως ακούς τους κατοίκους της πόλης να αναθεματίζουν για τον Ψωμιάδη και τον Παπαγεωργόπουλο, αλλά στο τέλος να τους εκλέγουν. Δεν μπορεί, κάποιοι ψηφίζουν Ψωμιάδη και ντρέπονται να το πουν. Γιατί τον ψηφίζουν; Πρέπει να γραφτεί κοινωνιολογική μελέτη γι’ αυτό, εκτός και αν διαλέξετε την προφανή εξήγηση: ο Ψωμιάδης συμπεριφέρεται ακριβώς όπως ο μέσος, λαϊκός Σαλονικιός. Με εμφανή διάθεση για χαβαλέ, υποτιθέμενη μπέσα και τσαμπουκά κατά της Αθήνας. Ο Ψωμιάδης τα έχει όλα σε υπέρμετρη ποσότητα, ασχέτως κατά πόσο είναι και αυθεντικά. Μπορεί να εμφανίζεται αυθόρμητος, αλλά καμία κίνηση δεν γίνεται στην τύχη. Ακόμα και η εμφάνιση του Ζορό πολιτική σκοπιμότητα εξυπηρετεί ή, τουλάχιστον, έτσι νομίζει ο ίδιος. Επίσης διόλου τυχαίος δεν είναι ο ακροβολισμός των αδερφών Ψωμιάδη στα βασικά σημεία του πολιτικού ορίζοντα. Μεγάλη ιστορία αυτή, δεν είναι της ώρας.

Τι θέλει, λοιπόν, ο Ψωμιάδης από την υποψηφιότητά του στη Νέα Δημοκρατία; Πρώτον, το διασκεδάζει. Το διασκεδάζει απίστευτα, είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ο Ψωμιάδης είναι από τους τύπους που τα βράδια διαβάζουν, σε καραόκε, λόγους μεγάλων πολιτικών ανδρών. Δεύτερον, ξέρει ότι αναβαθμίζει την παρουσία του στο κόμμα. Γνωρίζει ότι θα εκλεγεί η Ντόρα. Επίσης γνωρίζει ότι ο ίδιος μαζεύει ψήφους της λαϊκής δεξιάς που, λογικά, θα πήγαιναν στον Σαμαρά. Αυτό θα το «πουλήσει» στη Ντόρα. Ζητώντας τι; Μα το χρίσμα για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, δεν υπάρχει κάτι πιο ψηλά για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Θα εκλεγεί; Δεν αποκλείεται. Μετά όλα γίνονται επιστημονική φαντασία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: