Το εν Χριστώ σχολείο και λοιπά δεινά!

Δύο χαρακτηριστικές εικόνες -εκτός των άλλων- έχουν εντυπωθεί στο μυαλό μου από τα χρόνια του δημοτικού˙ αυτή του Χριστού, πάνω από την έδρα και οι μεγάλες αφίσες με τους ήρωες της Επανάστασης. Οι τελευταίες δεν κοσμούσαν όλες τις αίθουσες αλλά την εικόνα του Χριστού δεν μπορούσαμε να την αποφύγουμε με τίποτα. Δεν ξέρω αν εσείς είχατε την ίδια, αλλά εγώ ποτέ δε θα ξεχάσω τον φόβο που μου προκαλούσε η συγκεκριμένη εικόνα.

ΧριστόςΚάθε μέρα η ίδια μορφή με το μούσι να ελέγχει τις κινήσεις μου, να με κοιτάει κατευθείαν στα μάτια. Ποτέ επίσης, δεν είχα μάθει τι συμβολίζει η χειρονομία του δεξιού του χεριού. Όταν όμως ως παιδί και εγώ έμαθα να σχηματίζω με τα δάχτυλά μου την άλλη, την απαγορευμένη, βρήκα τουλάχιστον ένα όπλο για να τον αντιμετωπίσω. Κάθε πρωί, κάτω από το θρανίο, σχημάτιζα με τα δάχτυλά μου το «προκλητικό» σύμβολο και αισθανόμουν ίσος προς ίσο.

Έτσι κάποια στιγμή ο Χριστούλης μ’ άφησε ήσυχο και έπαψα και εγώ να ασχολούμαι μαζί του.

Διάβασα λοιπόν σήμερα για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δε σας κρύβω ότι πολύ το χάρηκα. Από την Καθημερινή (3/11).

Β.Λ.

Καταδίκη της Ιταλίας για την ύπαρξη σταυρού στις σχολικές τάξεις

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτιμά ότι είναι ενάντια στο δικαίωμα των γονιών να ανατρέφουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους και στο δικαίωμα των παιδιών στην ελευθερία θρησκεύματος.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Ιταλία για την παρουσία του σταυρού ως θρησκευτικού συμβόλου στις σχολικές αίθουσες, γεγονός που κρίθηκε ότι είναι ενάντια στο δικαίωμα των γονιών να ανατρέφουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους και στο δικαίωμα των παιδιών στην ελευθερία θρησκεύματος.

Η ενάγουσα είναι η Σόλιε Λάουτσι, μια Ιταλίδα που μένει στο Αμπανο Τέρμε. Τα παιδιά της, Ντατάικο και Σάμι Αλμπερτίν, ηλικίας 11 και 13 ετών αντίστοιχα, πήγαιναν τη σχολική χρονιά 2001-2002 στο δημόσιο σχολείο του Αμπανο Τέρμε, σε όλες τις τάξεις του οποίου υπήρχε κρεμασμένος σταυρός.

Η Λάουτσι έκρινε ότι η ύπαρξη σταυρού ήταν αντίθετη με το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους και του σχολείου. Επικαλέστηκε μάλιστα και μία δικαστική απόφαση που είχε κρίνει την ύπαρξη σταυρού στα εκλογικά κέντρα αντίθετη προς το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους.

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η ύπαρξη σταυρού στις τάξεις είναι λογική, καθώς ο σταυρός δεν είναι μόνο θρησκευτικό σύμβολο, αλλά επίσης, καθότι «σημαία» της μοναδικής εκκλησίας που αναφέρεται στο ιταλικό Σύνταγμα, σύμβολο του ίδιου του ιταλικού κράτους.

Οι δικαστές στο Στρασβούργο, όμως, έκριναν ότι ο σταυρός μπορεί εύκολα να ερμηνευθεί από τους μαθητές όλων των ηλικιών ως θρησκευτικό σύμβολο, σύμβολο που μπορεί να ενοχλήσει μαθητές άλλων θρησκευμάτων ή άθεους. Επεδίκασε μάλιστα το ποσό των 5.000 ευρώ στην ενάγουσα για ηθική βλάβη.

Κατά της απόφασης η Ιταλίδα υπουργός Παιδείας

Η Ιταλίδα υπουργός Παιδείας καταφέρθηκε σήμερα εναντίον της «ιδεολογικής» απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η ύπαρξη σταυρού στις σχολικές αίθουσες δεν σημαίνει προσκόλληση στον καθολικισμό, αλλά είναι ένα σύμβολο της παράδοσής μας», δήλωσε η υπουργός σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa.

«Η ιστορία της Ιταλίας εκφράζεται και μέσα από σύμβολα. Με το να τα καταργούμε καταργούμε ένα μέρος του εαυτού μας. Στην χώρα μας κανείς δεν θέλει να επιβάλει την καθολική θρησκεία «, πρόσθεσε.

«Κανείς, και πολύ λιγότερο ένα ευρωπαϊκό, ιδεολογικό δικαστήριο δεν θα καταφέρει να καταργήσει την ταυτότητά μας. Το Σύνταγμά μας, άλλωστε, αναγνωρίζει, και δίκαια, μία ιδιαίτερη αξία στην καθολική θρησκεία», επεσήμανε η υπουργός.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: