Η εν Ελλάδι (αν)ισότητα των φύλων: άλλη μια «τιμητική» θέση.

Άλλη μια τιμητική θέση για την Ελλάδα, αυτή τη φορά  η 86η στους 134 στο θέμα της ισότητας των φύλων (σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ).  Αφότου φλερτάραμε με την πρωτιά σε εξοπλισμούς, παχυσαρκία, αυτοκινητικά και κάπνισμα, αφού εδραιωθήκαμε στην τελευταία θέση της Ε.Ε. όσον αφορά κονδύλια για την εκπαίδευση και την έρευνα, να που βρήκαμε τώρα κι άλλον έναν τομέα στον οποίο διαπρέπουμε…

(Από τα Νέα της προηγούμενης Πέμπτης)

Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ και τρεις σκανδιναβικές χώρες είναι πρώτες στο θέμα της ισότητας των φύλων, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Η Ελλάδα βρίσκεται φέτος στην 86η θέση μεταξύ 134 χωρών, το ανησυχητικό όμως είναι ότι έχει κατρακυλήσει 17 θέσεις μέσα στα τελευταία 3 χρόνια, καθώς το 2006 είχε καταταχθεί 69η. Ο κατάλογος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει έδρα την Ελβετία καταρτίζεται λαμβάνοντας υπόψη πόσο περιορισμένες είναι οι διακρίσεις λόγω φύλου βάσει της οικονομικής συμμετοχής, της μόρφωσης, της υγείας και της ενασχόλησης με την πολιτική. Η Ισλανδία, η οικονομία της οποίας κατέρρευσε λόγω της παγκόσμιας κρίσης, ανέβηκε από την τέταρτη θέση πέρσι στην πρώτη και την ακολουθούν η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Νέα Ζηλανδία.

«Από τις 115 χώρες οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση από το 2006», δήλωσε ένας από τους επικεφαλής του εγχειρήματος, ο Ρικάρντο Χάουσμαν, «περισσότερες από τα 2/3 σημείωσαν άνοδο στον συνολικό δείκτη, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι διακρίσεις λόγω φύλου περιορίζονται σταδιακά σε όλο τον κόσμο». Αυτό όμως δεν ισχύει για τη χώρα μας που κατρακύλησε στην 94η θέση στο ζήτημα της ενασχόλησης των γυναικών με την πολιτική και στην 87η στο θέμα της οικονομικής συμμετοχής. Καλύτερα είναι τα πράγματα στην επιβίωση και την υγεία όπου βρισκόμαστε στην 57η θέση και στη μόρφωση όπου η Ελλάδα κατατάσσεται εξηκοστή. Τελευταίες στον κατάλογο βρίσκονται το Πακιστάν, το Τσαντ και η Υεμένη ενώ πολύ χαμηλά στην κατάταξη είναι και η Τουρκία. Η γειτονική μας χώρα κατατάσσεται στην 129η θέση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: