Η εθνική περηφάνια κοστίζει κατιτίς!

Με μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο, δείτε πόσα λεφτά χαλάμε για τη στρατιωτική θωράκιση της χώρας μας και πόσα για την πνευματική:

«Το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα 1996-2000 είχε κόστος περίπου €11.740.000.000, το κόστος των αγορών όπλων της επόμενης δεκαετίας (2006-2015) φτάνει τα €22.064.110.000. Από αυτά, 11.390.000.000 ευρώ θα δαπανηθούν την πρώτη πενταετία, εκ των οποίων 8.400.000.000 ευρώ αφορούν σε αποπληρωμές παλαιότερων παραγγελιών, ενώ μόνο τα 3.000.000.000 ευρώ θα δαπανηθούν για νέους εξοπλισμούς.»

(Πηγή: http://www.ellinikos-stratos.com/stratos/eksoplistika.asp)

Διαβάστε τώρα τα έργα του Ο.Σ.Κ (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) την τριετία 2004-2007:

«Στην Περιφέρεια Αττικής αναπτύσσονται δύο έργα Σ.Δ.Ι.Τ.  Προϋπολογισμού 150.400.000,00 Ευρώ για την κατασκευή 27 σημαντικών σχολικών υποδομών.

Το δεύτερο έργο Σ.Δ.Ι.Τ. αναφέρεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προϋπολογισμό 116.000.000,00 Ευρώ.

Το τρίτο έργο Σ.Δ.Ι.Τ. αφορά τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης – Δυτικής Μακεδονίας – Ηπείρου – Ιονίων Νήσων, προβλέπει την κατασκευή 23 Σχολικών υποδομών προϋπολογισμού 77.000.000,00 Ευρώ.

Το τέταρτο έργο Σ.Δ.Ι.Τ. αφορά τις Περιφέρειες Θεσσαλίας  – Δυτικής Ελλάδας & Στερεάς Ελλάδος και προβλέπει την κατασκευή 21 Σχολικών Υποδομών προϋπολογισμού  71.500.000,00 Ευρώ.

Το πέμπτο έργο Σ.Δ.Ι.Τ. αφορά τις Περιφέρειες Πελοποννήσου – Βορείου & Νοτίου Αιγαίου – Κρήτης, προβλέπει την κατασκευή 27 Σχολικών Υποδομών προϋπολογισμού  126.500.000,00 Ευρώ .

Ο  Σ.Δ.Ι.Τ. του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, περιλαμβάνει 6 έργα, συνολικού προϋπολογισμού  84.000.000 Ευρώ.

Για προμήθειες Σχολικών υλικών διέθεσε 63.264.405,95 Ευρώ.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης αναπτύσσεται το μεγαλύτερο πρόγραμμα όλων των εποχών προϋπολογισμού 200.817.924 Ευρώ, για την κατασκευή 75 νέων Σχολείων.

Παρέδωσε σε λειτουργία 9 Ειδικά Σχολεία με 107 αίθουσες, προϋπολογισμού 17.563.969,38 Ευρώ.

Κατασκευάζει σήμερα 9 Ειδικά Σχολεία με 146 αίθουσες, προϋπολογισμού 28.607.999,00 Ευρώ.»

Υπολόγισα ότι το συνολικό κόστος ανέρχεται στο ποσό των 935.654.297 ευρώ δηλαδή 311.884.766 ευρώ το χρόνο και σ’ ένα υποθετικό πλάνο 10 χρόνων (το στρογγυλοποιώ και προς τα πάνω) 4.000.000.000 ευρώ όταν το αντίστοιχο κόστος για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς είναι 22.064.110.000 ευρώ.

Θα προσπαθήσω την επόμενη φορά να βρω (αν και δύσκολο) τι κοστίζει ένα αεροπλάνο που πετάει για λίγα δευτερόλεπτα τη μέρα της παρέλασης.

Β.Λ.

10 Σχόλια

 1. Το σπιτι μου το διερρηξαν και αναγκαστηκα να βαλω πορτα ασφαλειας.
  Δυστυχως υπεστην ενα εξοδο για το οποιο δεν χαρηκα(χωρια τα κλαπεντα).
  Ετσι και η χωρα για να ειναι ασφαλης πρεπει να λαβει τα μετρα της,δυστυχως με το οποιο κοστος.
  ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ?
  ΚΑΠΟΤΕ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙ

 2. Κατά αρχάς, ποιος σου είπε ότι είμαστε εκπρόσωποι της Αριστεράς; Τ’ αυτονόητα λέμε Παναγιώτη. Να λείπει το διδακτικό υφάκι, αυτά εκεί που σε παίρνει. Αν θες να κουβεντιάζουμε να αποφεύγεις κάτι «ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ» κλπ. Πλήρωνε λοιπόν αγόγγυστα και τα παιδιά σου ας μην έχουν καθηγητές για να κάνουν μάθημα ή υπολογιστές στα σχολεία και άσε τους άλλους να βασανίζονται.
  Β.Λ.

 3. Οι στρατιωτικές δαπάνες εν καιρώ ειρήνης:
  http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=13505

 4. Αγάπητε ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟ (Αλήθεια, πώς και επιλέξατε ως ψευδώνυμο το όνομα του μεγάλου αυτού διεθνιστή και οραματιστή των Βαλκανίων; Μου φαίνεται πως δεν ταιριάζει με τις απόψεις σας και πολύ. Μα αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Ίσως μας λύσετε ο ίδιος την απορία.)

  Επί του θέματος, τώρα.

  Εσείς αλλάξατε την πόρτα ασφαλείας επειδή σας διέρρηξαν το σπίτι και με αυτόν τον τρόπο θέλησατε να το προστατεύεσετε, και δικαίως.
  Η χώρα μας μπορεί να είναι ένα μεγάλο και συμβολοποιημένο σπίτι, το οποίο όμως, αγαπητέ, δεν μπορεί να κλειδωθεί και να αφησεί τον κόσμο έξω από αυτό.
  Φανταστείτε τεράστιες πόρτες ασφαλείας να κλειδώνουν την Ευρώπη, τα Βαλκάνια, την Ανατολή και το Νότο απ’ έξω. Φανταστείτε έμας όλους, τους μέσα, ταμπουρωμένους πίσω απο τις ασφαλείς μας κλειδαριές, φοβισμένους να περιμένουμε, αγκαλιά με τον εξοπλισμό που έχουμε αγοράσει χρυσάφι, τον εχθρό να διαρρήξει τις πόρτες και να μας επιτεθεί.
  Δεν θα μιλήσω πολιτικά με τη στενή έννοια του όρου, αλλά με την ευρύτερη, την αριστοτελική. Πώς θα μπορούσαμε να ζήσουμε σε έναν τέτοιο κόσμο, να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με τέτοιους φόβους και ανασφάλειες στην Ελλάδα του 2009, με όλα τα προβλήματά της και τα στραβά της. Πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε με αυτούς τους όρους ότιδήποτε και να το μεταδώσουμε μέσα και έξω απο εμάς.
  Σε μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. πόσες είναι οι πιθανότητες διάρρηξεις, και από ποιους; Σκεφτείτε το καλά. Από βορρά; Μα είμαστε σαφώς η πιο ισχυρή απο τους βόρειους γείτονές μας, σε όλα τα πεδία, ανεξάρτητα απο τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Και το γνωρίζουν καλά και αυτοί! Εξ ανατολάς; Μα, οι Τουρκοί (διότι περί αυτών πρόκειται) ούτε η κραταιά Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι και επιπλέον οι μεγάλοι κίνδυνοι για τη γείτονα έρχεται από τα ανατολικά και τα βόρειά της. Πιστέψέ με!
  Είναι ακόμη πολλά αυτά που θέλω να γράψω…
  Πότε ήταν η τελευταία φορά που δεχτηκκαμε «διάρρηξη». Στο Β’ Π.Π. Μάζι με όλον τον υπόλοιπο κόσμο, δηλαδή. Είστε σίγουρος ότι όλες αυτές οι χώρες που τότε διαρρηχθήκαν μαζέυουν ακόμη εξοπλισμό, φοβούμενες μια μελλοντική επίθεση ή έχουν κλείσει με τον πιο δημιουργικό τρόπο τις πληγές τους προχωρώντας μπροστά, με προβλήματα και εμπόδια πάντα βεβαια, καθιέρωνοντας, κατά τη γνώμη μου έναν νέο πραγματικό πατριωτισμό. Έναν πατριωτισμό που πρέπει και εμάς να απασχολήσει σοβαρά.
  Δεν είμαι αριστερή με τους όρους που εσείς νομίζετε, και νομίζω πως αγαπώ περισσότερο τη χώρα όπου ζω όταν δεν θέλω να την μετατρέψουν σε απέραντο οπλοστάσιο!

 5. ΗΜΟΥΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ Ρ.Φ. 1977-1979
  ΣΕ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

  ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΒΕΛΓΟΥΣ-ΔΑΝΟΥΣ-ΦΙΝΛΑΝΔΟΥΣ ΚΛΠ.
  ΑΛΛΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.

  ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ?

 6. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ, ΟΥΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ! ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ; Φ.Π.

 7. Προσωπικά θα ήμουν πολύ πιο περήφανη Εθνικά αν αύξαναν τα κονδύλια για την παιδεία! Μεσ στην Ευρώπη είμαστε η μόνη χώρα που οι δαπάνες για την παιδεία είναι ψίχουλα μπροστά στις δαπάνες για στρατιωτικό εξοπλισμό!
  Καλημέρα!

  • πεσανε κονδυλια στην ΠΑΝΤΕΙΟ αλλα οι πρυτανεις τα κανανε ΦΕΡΡΑΡΙ και ΒΙΛΛΕΣ.

   Οι πρυτανεις ΚΩΝΣΤΑΣ-ΜΕΤΑΞΟΠΟΥΛΟΣ
   οι κολλητοι του Σημιτη και του Ν.Κωνσταντοπουλου προεδρου του Συνασπισμου
   που ειναι τωρα φυλακη.

   Πεφτουνε φραγκα και στην παιδεια και στην υγεια
   (μακαρι να πεφτουνε περισσοτερα)
   αλλα απο κακοδιαχειρηση αλλο πραμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: