Η πικρή ιστορία της ιθαγένειας

Η (μη) παροχή ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς μοιάζει με αγκάθι στην καρδιά της ευαισθησίας όλων μας. Το ελληνικό κράτος φαίνεται πως ακόμα πίνει νερό στο όνομα του Χέρντερ. Ορίζει την εθνότητα (και την εθνικότητα), με βάση τη φυλή, το αίμα ή δεν ξέρω τι άλλο. Ο γαλλικός διαφωτιστικός κοινοτισμός και η ρενανική σύλληψη που παραλλήλιζε το έθνος (αν δεχτούμε ότι υπάρχει) με διαρκές δημοψήφισμα αφήνουν παγερά αδιάφορο ένα κράτος που στο όνομα αταβιστικών παραδόσεων τακιμιάζει με τον Εφραίμ και υποτάσσεται σε χρυσόβουλα. Η ελληνική πολιτεία, λοιπόν, από τη μία έσπευσε να δώσει δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς, που κατά κανόνα όχι μόνο δεν έχουν ουσιαστική επαφή με τα εν Ελλάδι τεκταινόμενα, αλλά εμφορούνται και από τις πλέον στερεοτυπικά συντηρητικές αντιλήψεις· από την άλλη αρνείται κάτι σχεδόν αυτονόητο: την παροχή ιθαγένειας, και φυσικά των συνακόλουθων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά που έχουν γεννηθεί και έχουν ζήσει στην Ελλάδα, προφανώς γιατί δεν ανήκουν στην ελληνική «φυλή», υποβάλλοντας τα μάλιστα σε πάσης φύσεως δοκιμασίες.

Όπως διαβάζουμε στη στήλη του Σταύρου Θεοδωράκη στα Νέα (24/10):

«[…]Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να δώσει στους μετανάστες 2ης γενιάς την «ελληνική ταυτότητα». Και μιλάμε για 200.000 με 250.000 παιδιά, που για την Πολιτεία «δεν υπάρχουν» και ούτε καν έχουν μετρηθεί. Πέρυσι πάντως πήγαν στα ελληνικά σχολεία 120.000 «αλλοδαποί» μαθητές. Ο Καραμανλής, μου λένε, είχε δεχτεί να δώσει την ιθαγένεια σε όσα παιδιά γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, αλλά έπεσαν πάνω του οι συντηρητικοί, τον μπέρδεψαν με νόμους και συντάγματα και έκανε πίσω. Τελικά στα παιδιά αυτά έδωσαν το 2007 μόνο την ιδιότητα του επί μακρόν διαμένοντος. Να μην πηγαίνουν δηλαδή κάθε χρόνο στην Αστυνομία για να παίρνουν άδεια, αλλά να πηγαίνουν κάθε πέντε χρόνια (και με 900 ευρώ παράβολο). Και είπαμε, ας έχουν γεννηθεί εδώ. Ας έχουν πάει σχολείο εδώ. Ας σπουδάζουν ή ας δουλεύουν εδώ».

Θυμόμαστε τον Γιώργο Παπανδρέου να λέει στις προγραμματικές του δηλώσεις πως «σταματάμε τις απελάσεις μεταναστών 2ης γενιάς μέχρι να εξορθολογιστεί πλήρως το καθεστώς κτήσης ελληνικής ιθαγένειας». Από το στόμα του και σ’όποιου θέλει το αυτί.

Φ.Π.

Advertisements

3 Σχόλια

 1. Filologies…

 2. Τόσα ξέρεις, τόσα λες! Φ.Π.

 3. Μπράβο Φίλιππε που μας θυμίζεις τον παραλογισμό που περνάει δίπλα μας και που συνήθως δεν τον βλέπουμε καν.
  Πιστεύω ότι το να περιμένεις στη σειρά μια ολόκληρη ημέρα για μια γραφειοκρατική διαδικασία είναι μια εντελώς εξευτελιστική εμπειρία. Τώρα αν από τη διαδικασία αυτή κρέμεται η νομιμότητά σου, το δικαίωμά σου να υπάρχεις σε ένα χώρο και να εργάζεσαι, τότε πρέπει να παίρνει διαστάσεις εφιαλτικές. Να προσθέσω εδώ ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια τουλάχιστον που οι διαδικασίες γινόντουσαν στην Αστυνομία, οι προσβολές και η σαδιστική συμπεριφορά εκ μέρους κάποιων υπαλλήλων, ήταν σε ημερήσια διάταξη.

  Ας αναλογιστούμε πώς μπορεί να το βιώνει όλο αυτό ένας νέος άνθρωπος που γεννήθηκε ή ήρθε παιδί σε αυτή τη χώρα, πήγε σχολείο μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, υποστήριξε τις ίδιες ομάδες ποδοσφαίρου και τους ίδιους ποπ αστέρες αλλά ως ενήλικας θεωρείται από το κράτος «ξένο σώμα» και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πληρώνει και να τρέχει για να γλιτώσει τα χειρότερα.

  Η νομοθεσία που ισχύει σήμερα είναι τόσο άδικη που είναι απίστευτο (σε συζητήσεις που έχω ανοίξει για το θέμα η σύνήθης αντίδραση των συνομιλητών μου είναι » είσαι σίγουρος; δεν μπορεί να είναι έτσι») .

  Ο ίδιος ο Παπανδρέου έχει κάνει δηλώσεις για αλλαγή της νομοθεσίας στο ζήτημα. Επίσης θυμάμαι πέρσι ένα πολύ σαφές άρθρο της Διαμαντοπούλου στα Νέα όπου μιλούσε εν ονόματι του Πασοκ και προέβαλε πολύ προχωρημένες θέσεις.

  Η υιοθέτηση των τότε εξαγγελθέντων μέτρων θα είναι πολλαπλά ευεργετική. Είναι ένα από τα σημεία θα κριθούν άμεσα η πολιτική τόλμη της νέας κυβέρνησης. Αν υποκύψει στη λογική που αναφέρει ο Φίλιππος στην αρχή (χερντεριανό προσδιορισμό της ιδιότητας του πολίτη), τότε η απογοήτευση των «συμπολιτών μας χωρίς ψήφο» θα είναι τεράστια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: