Οι πολιτικοί γράφουν την Ιστορία

Ξεκίνησε η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας με το πρωτόκολλο ειρήνης που υπέγραψαν οι δύο χώρες στη Ζυρίχη το περασμένο Σάββατο. Μια ειρήνη απαραίτητη για την ασφάλεια στο Νότιο Καύκασο, περιοχή-διάδρομο για τη μεταφορά πετρελαίου και γκαζιού.

Ο τρόπος χειρισμού ενός αδιαμφισβήτητου γεγονότος, της σφαγής των Αρμενίων, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Κρύβοντάς το κάτω από το χαλάκι μπορεί να αποφερεί αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη έξαρση του εθνικισμού, κάτι που απεύχονται η Αμερική και η Ε.Ε.

Για αυτό λοιπόν το λόγο δεν είναι δουλειά των πολιτικών να γράφουν κατά το δοκούν την Ιστορία. Ούτε και από την άλλη οι ιστορικοί θα πρέπει να προάγουν το μίσος και το φανατισμό. Έχει μεγάλη σημασία πώς θα παρουσιάσει ένας ιστορικός το γεγονός της σφαγής καθώς και ο ίδιος αποτελεί ένα κομμάτι του πολιτικού και κοινωνικού «γίγνεσθαι». Ως εκ τούτου δε μένει ανεπηρέαστος από ό,τι συμβαίνει γύρω του και χρειάζεται επίπονη προσπάθεια για να υπερβεί τις προκαταλήψεις του, να αποστασιοποιηθεί από τους συναισθηματισμούς και τις εύλογες συμπάθειες-αντιπάθειες.

Η επίκληση στο θυμικό είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των πολιτικών. «Απαλλασσόμαστε από τις παράλογες φοβίες μας» δήλωσε ο Τούρκος αναλυτής Αχμέτ Ατλάν αντικατοπτρίζοντας τη βούληση των τούρκων πολιτικών. Οι φοβίες όμως δεν μπορούν να αποτελέσουν επιστημονικό εργαλείο για τη ανάλυση των γεγονότων. Όσο περισσότερο τα σημαντικά γεγονότα προσεγγίζονται με μια τέτοια λογική, τόσο περιορίζεται και η προσπάθεια των επιστημόνων να εκπληρώσουν τους στόχους τους επαγγέλματός τους.

Β.Λ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: