Μηδενική ανοχή στη «μηδενική ανοχή»

«Γι΄αυτό η νέα πολιτική είναι μηδενική ανοχή στη παράνομη είσοδο στη χώρα. Που σημαίνει αναδιάταξη επιχειρησιακή όλων των δυνάμεων

Συνεχίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης στην ίδια απαράδεκτη γραμμή του ΓΑΠ όταν πριν από λίγους μήνες είχε δηλώσει «0% λαθρομετανάστευση». Αλλά πραγματικά τι σημαίνει μηδενική ανοχή; Αδυνατώ να κατανοήσω. Το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης είναι τόσο σοβαρό, που τέτοιες δηλώσεις-πυροτεχνήματα κάθε άλλο παρά καταδεικνύουν της διάθεση της κυβέρνησης να το λύσει.

Είναι αστείο να λέει ο υπουργός ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι. Ας βάλει λοιπόν, συρματοπλέγματα και νάρκες παντού για να μην περνάει κουνούπι.

Η καταστολή ποτέ δεν έλυσε προβλήματα, μάλλον δημιούργησε περισσότερα.

Όπως επίσης, ο κ. υπουργός θα πρέπει να σκεφτεί λίγο περισσότερο προτού παρουσιάσει ως κύριους υπεύθυνους της διόγκωσης του φαινομένου τους λαθρέμπορους. Η ανάγκη των ανθρώπων να αφήσουν τις εστίες τους, να περάσουν χίλια δυο βάσανα για να φτάσουν στη χώρα μας δεν είναι δυνατόν να υποβαθμίζεται με το επιχείρημα των κακών δουλεμπόρων. Αν μη τι άλλο φανερώνει έλλειψη σεβασμού απέναντί τους.

Αλλά για πιο σεβασμό μιλάμε; Εδώ τον έχει πιάσει η πρεμούρα να αναστηλώσει το κύρος του Υπουργείου. Μέτρα λοιπόν, άμεσα μέτρα «by any means necessary», ο λαός δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Εξάλλου, η Ελλάδα σύμφωνα με τον παντογνώστη κ. Χρυσοχοΐδη: «[…] με τις συμπεριφορές της είναι μια ελκυστική χώρα για αυτές τις παράνομες δραστηριότητες[…]«. Καθήστε και σε λίγο θα μας πει ότι πρέπει «να τεθεί επί της χειρουργικής κλίνης», καλή ώρα σαν κάποιοι άλλοι. Μπρρρρ, ανατρίχιασα. Τέλος πάντων. Ας γυρίσω στο θέμα μου.

Οι λαθρομετανάστες λοιπόν, δεν είναι παιχνίδι για να ανεβαίνουν τα νούμερα στις δημοσκοπήσεις. Είναι ανθρώπινες ψυχές και όχι εμπορεύματα που έφτασαν σε λάθος προορισμό και πρέπει να επιστραφούν.

Αν κάποιος με ρωτήσει «Καλά, εσύ τι προτείνεις;» πραγματικά δεν ξέρω τι ακριβώς να του απαντήσω. Θα μπορούσα να θέσω βέβαια, κάποια αυτονόητα ερωτήματα, όπως: Μήπως θα έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή ο πέμπτος Πυλώνας της Ε.Ε. που θα οδηγήσει σε διαδικασίες ανάπτυξης των χωρών προέλευσης των μεταναστών; Μήπως θα πρέπει να χτυπηθεί η «μαύρη» εργασία που βολεύει μερικούς ή αρκετούς ντόπιους δουλέμπορους; Μήπως χρειάζεται να επανεξεταστούν οι όροι του ασύλου;

Σίγουρα, η Ελλάδα έχει ανάγκη τη βοήθεια και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών. Γι’ αυτό εξάλλου είναι και μέλος της Ε.Ε. Αλλά χωρίς σοβαρό σχεδιασμό, χωρίς προτάσεις για μακροπρόθεσμες λύσεις θα καταντήσει να κυνηγάει δουλέμπορους στο Αιγαίο.

Β.Λ.

Advertisements

3 Σχόλια

  1. Θα ανακαλύψουν άραγε τον Μαυροτζαφέρειο τροχό?

  2. Μπορεί να στήνουν και τα ΜΑΤ στις γραμμές των συνόρων μαζί με τους υπεράριθμους αστυνομικούς στο τετράγωνο της Βουλής.

  3. Η Ελλάδα χρειάζεται σίγουρα εκπόνηση ολοκληρωμένης πολιτικής πρότασης για την λαθρομετανάστευση – από την φύλαξη συνόρων μέχρι την αφομοίωση τους στην ελληνική κοινωνία.

    Όμως το να περιμένει κανείς να φτιάξουν οι συνθήκες στις χώρες προέλευσης ισοδυναμεί με πολιτική απραξίας. Η Ελλάδα δεν θα επηρεάσει ποτέ τις εξελίξεις σε μακρινές χώρες όπως το Πακιστάν και η Νιγηρία. Και σε πιο κοντινές δεν έχει άμεση επιρροή (παρά μόνο μέσω της Ευρωπαϊκής ένωσης Ακόμα και μέσω αναπτυξιακής βοήθειας οποιαδήποτε αποτελέσματα είναι ορατά σε ορίζοντα 20ετίας και βάλε, άρα είναι διαδικασίες αυτές παίρνουν χρόνια – και δεν εξαρτώνται μόνο από την Ελλάδα. Το μεταναστευτικό, όμως, χρίζει αντιμετώπισης τώρα, όχι σε 20 χρόνια.

    Σεβαστός ο πόνος των μεταναστών, αλλά η μόνη πολιτική που μπορεί να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι να μετρήσει πόσους θέλει/χρειάζεται (για το καλό όλων), να τους δώσει εκτεταμένα δικαιώματα και να αστυνομεύσει τα σύνορα όσο πιο αποτελεσματικά μπορεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: