Η επιλεκτική Θέμις ξεσπάει πάνω στους μετανάστες

Η αναμενόμενη, όσο και εξοργιστική, τυφλότητα της ελληνικής δικαιοσύνης σ’ ένα φλέγον ζήτημα.

(Από τη σημερινή Καθημερινή)

Πιο «σκληρή» η Δικαιοσύνη για τους αλλοδαπούς σε θέματα ναρκωτικών

Έρευνα για την ποινική μεταχείριση των αλλοδαπών έναντι των Ελλήνων δείχνει ότι οι ποινές για τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους για ναρκωτικά είναι μεγαλύτερες.Δυσμενέστερη είναι η ποινική μεταχείριση των αλλοδαπών δραστών έναντι των Ελλήνων, σε υποθέσεις παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που εκπόνησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Βασίλης Καρύδης.

Η έρευνα παρουσιάζεται, στο συνέδριο του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με τίτλο: «Ο Δρόμος προς τη Δικαιοσύνη».Σε δείγμα 767 κατηγορουμένων που δικάστηκαν την περίοδο από το 2004 έως το 2006 στο Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, προκύπτει ότι, σε όλες τις κατηγορίες των ναρκωτικών -μαλακών ή σκληρών- οι αλλοδαποί δράστες δέχονται κατά μέσο όρο ποινές μεγαλύτερες κατά περίπου τέσσερα χρόνια συγκριτικά με τους Έλληνες.

Πιο συγκεκριμένα, η μέση ποινή που δέχεται ο Έλληνας κατηγορούμενος ανέρχεται σε 4,8 χρόνια στις περιπτώσεις των μαλακών ναρκωτικών (κάνναβη, χάπια), ενώ για τους αλλοδαπούς σε 8,9 έτη.

Στην περίπτωση των σκληρών ναρκωτικών (κοκαΐνη, ηρωίνη), ο μέσος όρος ποινής για τους ημεδαπούς δράστες προσεγγίζει τα 5,6 χρόνια, εν αντιθέσει με τους αλλοδαπούς, στους οποίους η ποινή κατά μέσο όρο φτάνει τα 9,2 χρόνια.

Η έρευνα του Εγκληματολόγου περιλαμβάνει, επίσης, το μέσο όρο των επιβαλλόμενων ποινών με βάση την ποσότητα της ναρκωτικής ουσίας.

Έτσι, στην κατηγορία των μαλακών ναρκωτικών και για ποσότητες από 100 γραμμάρια έως 1 κιλό και άνω, ο μέσος όρος ποινής για τους ελληνικής καταγωγής δράστες κυμαίνεται από 4,3 έως 8 χρόνια, ενώ, αντιστοίχως, στην περίπτωση των αλλοδαπών δραστών, οι ποινές ανέρχονται από 7,4 έως 11,1 χρόνια.

Στη δε κατηγορία των σκληρών ναρκωτικών και για ποσότητες 10 έως 100 γραμμαρίων, οι «καμπάνες» για τους Έλληνες ξεκινούν κατά μέσο όρο από τα 3,6 χρόνια και φτάνουν τα 8,2. Για τους δε αλλοδαπούς οι ποινές κυμαίνονται από 5,8 έως 11,9 έτη.

«Οι ποινές που επιβάλλονται στους αλλοδαπούς είναι περίπου οι ίδιες, είτε πρόκειται για διακίνηση μαλακών είτε σκληρών ναρκωτικών, πράγμα που δεν ισχύει για τους Έλληνες δράστες. Φαίνεται ότι ο αλλοδαπός ‘έμπορος ναρκωτικών’, κατά την κρίση και την αντίληψη των δικαστών, χρήζει σκληρής τιμωρίας, ανεξάρτητα από τη δραστικότητα της ουσίας που διακινεί, όταν η ποσότητα είναι ικανή. Αντίθετα, το κριτήριο του είδους της ναρκωτικής ουσίας προφανώς λαμβάνεται περισσότερο υπόψη, όταν πρόκειται για ‘Έλληνα έμπορο’, καθώς παρατηρείται σαφώς ηπιότερη μεταχείριση των ημεδαπών δραστών, όταν πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν μαλακά ναρκωτικά», εξηγεί ο κ. Καρύδης.

Πιο βαριές «καμπάνες» για Αλβανούς δράστες

Από την έρευνα προκύπτει, εξάλλου, ότι οι Αλβανοί κατηγορούμενοι δέχονται κατά μέσο όρο τις μεγαλύτερες ποινές σ’ όλες τις κατηγορίες των ναρκωτικών.

Το δείγμα αποτελούταν από 174 περιπτώσεις αλβανικής καταγωγής δραστών, με τη μέση επιβληθείσα ποινή να ανέρχεται σε 10,5 χρόνια.

Μετά τους Αλβανούς, ακολουθούν οι αφρικανικής καταγωγής δράστες (160 στο δείγμα), με τη μέση ποινή γι’ αυτούς να προσεγγίζει τα 8,3 έτη, ενώ σε 6,5 χρόνια ανέρχεται η μέση ποινή για Κούρδους, Ιρακινούς και Πακιστανούς παραβάτες, που στην έρευνα αναφέρονται σε μία ενιαία κατηγορία και συναντώνται σε 41 περιπτώσεις.

Όσον αφορά στους Έλληνες, ο μέσος όρος επιβαλλόμενης ποινής, για παραβάσεις που αφορούν τα ναρκωτικά, διαμορφώνεται σε 5,1 χρόνια (351 κατηγορούμενοι).

Η έρευνα περιλαμβάνει, επίσης, 34 περιπτώσεις Ελλήνων Αθίγγανων, η μέση επιβαλλόμενη ποινή στους οποίους φτάνει τα 6,5 χρόνια.

Οι συνέπειες του «παραδικαστικού» στην απονομή της Δικαιοσύνης

Η ίδια έρευνα του κ. Καρύδη επιχειρεί μία συγκριτική ανάλυση των ποινών που επιβλήθηκαν για υποθέσεις ναρκωτικών, από το παραπάνω δικαστήριο, πριν και μετά το λεγόμενο «παραδικαστικό» σκάνδαλο, που ξέσπασε το 2005.

Σύμφωνα με τον εγκληματολόγο, παρατηρείται «μία σαφής αυστηροποίηση των επιβαλλόμενων ποινών το 2005 -σε σχέση με το 2004- και η τάση αυτή διατηρείται το 2006, συγκριτικά με τις ποινές που επιβλήθηκαν πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο».

Έτσι, ενώ το 2004 η μέση επιβληθείσα ποινή διαμορφωνόταν σε 5,3 χρόνια για την κατηγορία των μαλακών ναρκωτικών και σε 7,3 για τα σκληρά, το 2005 ο μέσος όρος εκτοξεύτηκε, αντιστοίχως, σε 7,6 και 8,6 χρόνια.

Το 2006 οι ποινές κατά μέσο όρο ανέρχονταν σε 6,7 έτη για τις περιπτώσεις των μαλακών ναρκωτικών και σε 8 χρόνια για τα σκληρά.

Μάλιστα, αυτή η αυστηροποίηση των ποινών απέβη, κατά τον κ. Καρύδη, σε βάρος των Ελλήνων δραστών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των μαλακών ναρκωτικών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: