Σε καθεστώς πείνας

Παρότι σήμερα παράγουμε την περισσότερη ποσότητα τροφίμων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποσιτίζονται. Μόνο στην Ευρώπη 43 εκατομμύρια άνθρωποι, το 8,5% του πληθυσμού, δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τροφή. Παράλληλα, οι τιμές των τροφίμων βρίσκονται σε διαρκή άνοδο. Η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού, οι κλιματικές αλλαγές, η κρίση στις διεθνείς οικονομίες και η μετάβαση σε νέες μορφές βιοκαυσίμων που έχουν ως βάση διατροφικά προϊόντα είναι κάποιοι από τους παράγοντες που δημιουργούν αυτήν τη νέα τάξη πραγμάτων.

«Η πείνα, που έχει γίνει μόνιμη και παγκόσμια, είναι ολοκληρωτικά δημιουργία του παγκόσμιου επισιτιστικού συστήματος, το οποίο δεν έχει δημιουργηθεί για να θρέφει τους λαούς του κόσμου, αλλά για να μεγιστοποιεί τα κέρδη της Monsanto. Την περίοδο 2007-08 ενώ οι τιμές των τροφίμων διπλασιάστηκαν, τα κέρδη αυτών των εταιρειών επίσης διπλασιάστηκαν», καταγγέλλει η Ινδή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Βαντάνα Σίβα στο ντοκιμαντερ «Πεθαίνοντας στην αφθονία» του Εξάντα.

Στην Monsanto, την τρίτη σε μέγεθος γεωργική βιομηχανία των ΗΠΑ με ιδιαίτερη προσήλωση στην ανάπτυξη της γενετικής μηχανικής και της βιοχημείας, κατασκευάζεται το 91% των µεταλλαγµένων σπόρων παγκοσμίως. Η σπόροι αυτοί ανήκουν στην εταιρεία, η οποία έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα διανομής και απαγορεύει στους αγρότες την αποθήκευσή τους για μελλοντική χρήση. Με άλλα λόγια, ο αγρότης δεν έχει δικαίωμα κατοχής των σπόρων που παράγει και αναγκάζεται να αγοράσει ξανά και ξανά τους σπόρους από την εταιρεία για να καλλιεργήσει τη γη. Λαμβάνοντας υπόψιν την στροφή σε καλλιέργειες με προσανατολισμό την παραγωγή βιοκαυσίμων και όχι αποκλειστικά τροφής, εταιρείες σαν την Monsanto γίνονται όλο και πιο ισχυρές ασκώντας έλεγχο στο είδος της καλλιέργειας και στο κόστος παραγωγής.

Σε χώρες με μεγάλη ανάπτυξη όπως η Ινδία, όπου ο αγροτικός πληθυσμός φτάνει τα 600 εκατομμύρια και η παραγωγή τροφίμων είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, το πρόβλημα του υποσιτισμού είναι «εθνική ντροπή» όπως το είχε χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ. Παρότι παράγουμε περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν, το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει το αυτονόητο δικαίωμα στην πρόσβαση τροφής και 5.000.000 παιδιά το χρόνο πεθαίνουν από υποσιτισμό στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Με το άγριο ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης και της αύξησης των τιμών βασικών αγαθών, τα νούμερα αυτά ενδέχεται να αυξηθούν δραματικά στο μέλλον με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας Ζακ Ντιουφ, δήλωσε πως 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως θα αρκούσαν προκειμένου να επενδυθούν στη γεωργία με τον σωστό τρόπο, και κατέληξε λέγοντας: «Είδατε όλοι ότι καταφέραμε να βρούμε 4.000 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σε τι κόσμο ζούμε, ποιες είναι οι προτεραιότητές μας, ποια είναι η ηθική μας;».

Α.Ν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: