Νόμπελ κατά του Μπους

Η απονομή του Νόμπελ ειρήνης στον Μπάρακ Ομπάμα δίχασε τον παγκόσμιο τύπο και την κοινή γνώμη. Είναι σίγουρα η μεγαλύτερη έκπληξη που έχει προκαλέσει η επιτροπή των βραβείων στο Όσλο. Οι ενστάσεις βασίστηκαν κυρίως στο ότι το βραβείο απονεμήθηκε  σε έναν πρόεδρο που δεν έχει κλείσει ακόμα ένα χρόνο στην εξουσία και στην απόφαση να παγώσουν οι υποψηφιότητες ελάχιστες μέρες μετά την εκλογή του Αμερικανού προέδρου. Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη πάντως (μάλλον ευχάριστη) προκάλεσε η ικανοποίηση που εξέφρασε ο Φιντέλ Κάστρο για αυτήν την επιλογή χαρακτηρίζοντάς την ως «ένα θετικό μέτρο, που αποσκοπεί στην αμφισβήτηση της πολιτικής που ακολούθησαν οι προκάτοχοι του Αμερικανού προέδρου.»

Ενδιαφέρον έχει το ακόλουθο απόσπασμα από άρθρο της Corriere della Sera.

Του Franco Venturini  (αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία)

«Η φετινή απονομή του Νόμπελ Ειρήνης (…) είναι μοναδική μεταξύ άλλων και γιατί ο Ομπάμα τιμήθηκε ως φορέας προθέσεων που αξίζουν μεν την αναγνώρισή μας αλλά ακόμα δεν τις έχουμε δει να υλοποιούνται, ενώ μπορεί σύντομα να βρεθούμε προ του παραδόξου ενός νομπελίστα Ειρήνης που στέλνει επιπλέον στρατιώτες σε έναν αιματηρό πόλεμο.

Στο Αφγανιστάν θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Ακόμα και αυτό το παράδειγμα από μόνο του δείχνει την ανυπόμονη σπουδή της Επιτροπής του Όσλο για την απονομή του βραβείου (…) Θα πρέπει, εξάλλου, να επαληθεύσουμε και άλλες πρωτοβουλίες του προέδρου: το χέρι που έτεινε προς το Ιράν, την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, το όραμα για έναν πλανήτη χωρίς πυρηνικούς εξοπλισμούς, το άνοιγμα στον ισλαμικό κόσμο, την ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος. Από μόνες τους τέτοιες πρωτοβουλίες δεν δικαιολογούν ένα Νόμπελ. Εκτός και αν ήταν ένα «Νόμπελ εναντίον». Εναντίον του Τζορτζ Μπους (…) Δεν είναι «κατηγορώ» κατά του προκατόχου του αυτό το Νόμπελ που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν επιτεύγματα αλλά αποθεώνει την αξιέπαινη διαφορετικότητά του (Ομπάμα); Αν είναι έτσι, το Οσλο έχει διαπράξει σφάλμα. Γιατί η επιλογή του Ομπάμα έχει ιδεολογικό περιεχόμενο, ενώ εκείνος τη νέα πολιτική του τη στηρίζει ακριβώς στην απομάκρυνση από ιδεολογικές βάσεις».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: