Κοινωνική έρευνα και δημοσιογραφική επικαιρότητα

Πριν από 10 μέρες, δημοσιεύθηκε στην Αυγή μία έρευνα του Ινστιτούτου Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1000 επιχειρηματίες του ιστορικού αλλά και ευρύτερου κέντρου της Αθήνας. Αυτή η έρευνα με τίτλο “Επιχειρηματικότητα, Κίνδυνοι και Ανταγωνισμός στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας” είχε ως σκοπό την καταγραφή της στάσης των Ελλήνων επιχειρηματιών απέναντι στην οικονομική κατάσταση και τη μετανάστευση. Τα αποτελέσματα της έρευνας που αφορούν το κομμάτι της μετανάστευσης αναδημοσιεύτηκαν σε πολλούς ιστότοπους ανάμεσα τους το TVXS και πολλά blogs. Ως εκεί όλα καλά εκτός από μία μικρή λεπτομέρεια. Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2007 (δηλαδή αφορά συνθήκες που επικρατούσαν μέχρι το 2006) και μεσολάβησαν περισσότερα από 2.5 χρόνια προτού δημοσιευτεί. Σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους μια περίοδος 2.5 ετών δεν είναι αρκετά μεγάλη ωστε μία έρευνα να θεωρηθεί ανεπίκαιρη. Παρόλα αυτά θα έπρεπε να φαίνεται η ημερομηνία που έλαβαν χώρα οι συνεντεύξεις  και να τονίζεται ο χρόνος που έχει περάσει από τότε γιατί στο συγκεκριμένο θέμα της μετανάστευσης έχει σημασία, ενώ δε θα είχε τόση αν η έρευνα ήταν π.χ. για τα διαζύγια και τις επιπτώσεις τους στην σχολική επίδοση των παιδιών.

Ας δούμε σε τι πλαίσια πραγματοποιήθηκε η έρευνα του ΕΚΚΕ. Το γεωγραφικό πεδίο της έρευνας ορίστηκε από το τρίγωνο που σχηματίζουν οι οδοί Μητροπόλεως – Πειραιώς – Πλατεία Ομονοίας – Πανεπιστημίου – Πλατεία Συντάγματος. Οι ερωτηθέντες ήταν επιχειρηματίες (24 – 65 ετών) και κάποιες σχετικές με την μετανάστευση ερωτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν οι εξής:

Α. Έχουν υποπέσει στην αντίληψή σας κρούσματα επιθέσεων κατά προσώπων στην περιοχή
Κατά την γνώμη σας οι δράστες είναι Έλληνες ή αλλοδαποί;

Β. Έχουν υποπέσει στην αντίληψή σας παράνομες ενέργειες κατά καταστημάτων;
Κατά την γνώμη σας οι δράστες είναι Έλληνες ή αλλοδαποί;

Γ. Στο δικό σας κατάστημα συνέβη κάποια παράνομη ενέργεια;
Κατά την γνώμη σας οι δράστες είναι Έλληνες ή αλλοδαποί;

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως στο πρώτο σκέλος, οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι οι δράστες των επιθέσεων ανήκουν κυρίως σε μεικτές ομάδες Ελλήνων – αλλοδαπών, κατά δεύτερο λόγο είναι αλλοδαποί και κατά τρίτο λόγο Έλληνες. Το ίδιο και στο δεύτερο σκέλος. Στο τρίτο όμως όταν περνάμε στην προσωπική εμπειρία τα πράγματα είναι διαφορετικά και οι επιχειρηματίες που έχουν υποπέσει θύμα κάποιας παράνομης ενέργειας, αδικήματος προσβολής ή επίθεσης (40%) τότε τα στοιχεία αλλάζουν. Οι μεικτές ομάδες Ελλήνων – αλλοδαπών βρίσκονται και πάλι στη πρώτη θέση, στη δεύτερη θέση οι Έλληνες και στην τελευταία θέση οι αλλοδαποί.

Οι κοινωνικές φοβίες, η υστερία των ΜΜΕ, ο ακραίος λόγος και οι φήμες συμβάλλουν στη θυματοποίηση του μετανάστη ως υποψήφιου εγκληματία. Η έρευνα καταφέρνει να διαλύσει το μύθο του μετανάστη – εγκληματία συγκρίνοντας το πραγματικό επίπεδο, βασισμένο στην προσωπική εμπειρία των ερωτηθέντων, με το φαντασιακό που βασίζεται στην υπόθεση και στο συλλογικό ασυνείδητο μιας κοινωνίας. Η έρευνα όμως έπρεπε να έχει δημοσιευτεί προ διετίας και να μην παρουσιάζεται από τα δημοσιογραφικά μέσα ως κάτι επίκαιρο που αντανακλά την κοινωνία μας. Πολύ φοβάμαι ότι στο θέμα της μετανάστευσης κάποια πράγματα έχουν αλλάξει από το 2006. Η ξενοφοβία, οι ρατσιστικές επιθέσεις, οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών, η ανάδειξη της Δημόσιας Τάξης ως μείζον πολιτικό ζήτημα, οι επιχειρήσεις σκούπας, η εξαθλίωση του κέντρου, η καθημερινή παραβατικότητα, η αυξανόμενη επιρροή του ΛΑΟΣ και της συντηρητικής δεξιάς και η οικονομική κρίση δεν υπήρχαν σε αυτόν τον βαθμό πριν από 3 χρόνια. Ασχέτως λοιπόν της ουσίας της έρευνας και ασχέτως αν τα ίδια συμπεράσματα θα έβγαιναν και σήμερα η εγκυρότητα της, τουλάχιστον με τα δημοσιογραφικά κριτήρια που παρουσιάστηκε, δυστυχώς ματαιώνεται.

Α.Ν.

Advertisements

2 Σχόλια

  1. Σήμερα το Βήμα γράφει ότι οι αιτήσεις έφτασαν τις 8 με 10 χιλιάδες. Δηλαδή υπάρχουν κατά μέσο όρο πάνω από 800 υποψήφιοι για μια θέση. Λυπάμαι εκείνους που θα αναλάβουν να κάνουν το πρώτο ξεσκαρτάρισμα… Γιατί όμως ηλεκτρονική υποβολή; Το ωραίο θα ήταν να έπρεπε να υποβάλει ο κάθε υποψήφιος το βιογραφικό του αυτοπροσώπως στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Φανταστείτε τρελές ουρές, σπρωξίδια, χυμένους καφέδες στην πλάτη της μπροστινής…

    Πέρα από την πλάκα τα ερωτήματα που θέτει ο Βασίλης είναι πολύ σημαντικά. Καλό είναι να θέλεις με την «πρώτη» να δείξεις ότι διαφερεις αλλά η προχειρότητα στην οργάνωση της διαδικασίας και η παντελής έλλειψη σαφών κριτηρίων επιλογής μπορεί να οδηγήσει, το λιγότερο, σε άστοχες επιλογές. Αν η κυβέρνηση της ΝΔ δεν άργησε να χλευάζεται για την υπόσχεσή της για «σεμνή και ταπεινή» συμπεριφορά των στελεχών της, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπορεί με την ίδια ταχύτητα να αρχίσει να χλευάζεται για τους «αρίστους» που επέλεξε… Και τότε το πολιτικό κόστος μπορεί να είναι μεγάλο, το κόστος όμως για την λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και κυρίως το κόστος από μια ακόμα επιβεβαίωση της διάχυτης αντίληψης ότι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα, με τον ένα ή άλλο τρόπο, προωθούν τα δικά τους παιδιά θα είναι απείρως μεγαλύτερο.

  2. andre, το σχόλιο σου πήγαινε μάλλον για το κείμενο με τίτλο «Διαφάνεια και προχειρότητα»
    https://feleki.wordpress.com/2009/10/11/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: