Το κακό χιούμορ της δημοσιογραφίας πολλές φορές γίνεται και επικίνδυνο

Αν αυτό το πράγμα ονόμαζεται έγκυρη δημοσιογραφία, τότε τα λόγια περιττεύουν. Σε τι αποσκοπούσε άραγε το τηλεφώνημα-φάρσα των Λάλα-Μπογδάνου στο Γραφείου Τύπου των Ο.Π.; Η πρόταση υποτίθεται του ΠΑΣΟΚ (ακούστε εδώ, αν και δεν περηφανεύομαι για το λινκ) να αναλάβει ο κ. Χρυσόγελος το Υπουργείο Περιβάλλοντος κάθε άλλο παρά γέλιο προκαλεί. Ο άσβεστος πόθος για να ανέβουν τα νούμερα ακροαματικότητας προκαλεί, το δίχως άλλο, κακοποίηση της αισθητικής μας.

Τι ήθελαν λοιπόν, να πετύχουν οι δύο δημοσιογράφοι; Να εκθέσουν τους Οικολόγους; Να τους διακωμωδήσουν; Να τους εξευτελίσουν; Ούτε γέλιο προκάλεσαν, ούτε κόμισαν κάτι καινούριο στα πολιτικά δρώμενα.

Βέβαια, η ιστορία αρχίζει να γίνεται πιο σοβαρή όταν μεγάλα δημοσιογραφικά sites (όπως το in.gr) παρουσιάζουν ως πραγματικό γεγονός τη φάρσα. Σκεφτείτε τι μας πλασάρουν ως ειδήσεις. Πού πήγε άραγε η στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία; Πού πήγε έστω μια υποτυπώδης έρευνα για την εγκυρότητα των πηγών τους, για την προστασία του πολίτη από οποιαδήποτε ηλιθιότητα κυκλοφορεί;

Έψαξα στο ίντερνετ να βρω έστω και μια δήλωση των Λάλα-Μπογδάνου που να παραδέχεται τη φάρσα και να διαψεύδει την υποτιθέμενη πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Καμία ένδειξη μεταμέλειας.

Αλήθεια, πώς μπορεί να αμυνθεί ο πολίτης απέναντι σε μια τέτοια παραπληροφόρηση που δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις και ουσιαστικά χειραγωγεί την κρίση του; Δεν κρίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση απαραίτητη η παρέμβαση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου; Πολλές φορές και το αστείο (όταν μάλιστα είναι κακόγουστο) έχει όρια. Ιδιαίτερα δε όταν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάτι τύπους σαν τον Μάκη τον Ζούγκλα και να δημιουργηθούν καταστάσεις εκ του μη όντος. Λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει, αγαπητοί δημοσιογράφοι!

Β.Λ.

Advertisements

19 Σχόλια

 1. Zούγκλας είναι όποιον θέλει καταπίνει…

 2. Χαχα! Ποιος θα μας σώσει απ’ αυτόν;

 3. Η αδιαφορία…

 4. Μπορούμε επίσης να διαλέγουμε και κατά περίπτωση Ανεξάρτητη Αρχή…
  Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού – ΑΣΕΠ
  Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών
  Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
  Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων
  Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης
  Μεσολαβητής Τραπεζικών – Επενδυτικών Υπηρεσιών
  Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (μη συνταγματικά κατοχυρωμένη)
  Συνήγορος του Πολίτη
  Συνήγορος του Καταναλωτή (μη συνταγματικά κατοχυρωμένη)

 5. Τι αναφέρουν οι Αρχές Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. (http://www.esiea.gr/gr/index.html)
  Άρθρο 1, παραγρ. ε. Να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει.

  Οι υποχρεώσεις των δημοσιογράφων, που απορρέουν από αυτόν τον Κώδικα, δεν συνιστούν περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης. Οι παραβάσεις των υποχρεώσεων αυτών ελέγχονται από τα δύο Πειθαρχικά Συμβούλια, συνερχόμενα σε κοινή συνεδρίαση, μέχρις ότου τροποποιηθεί το Καταστατικό, που θα επιλύσει θεσμικά το θέμα του Εποπτικού Οργάνου του Κώδικα.

 6. To άλλο με τον Τοτό?

 7. Η εν λόγω φάρσα ανέδειξε τα εξής:

  1 – Την στάση των ΟΠ απέναντι στο ενδεχόμενο να αναλάβουν όντως την υλοποίηση όσων λένε πως πιστεύουν. Ο φαρσέρ τους δίνει πράσινο φως να εφαρμόσουν το δικό τους πρόγραμμα και όχι του ΠΑΣΟΚ και εκείνοι αρνούνται.

  2 – Τον οίστρο των ΟΠ να βρυχηθούν το ΟΧΙ τους σαν έτοιμοι από καιρό. Ο φαρσέρ τους λέει ρητά να μην δημοσιοποιήσουν κάτι και να αναμείνουν και δέυτερο τηλεφώνημα. Εκείνοι σε μία ώρα έχουν ήδη βγάλει δελτίο τύπου με τίτλο «Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε.» Εάν περίμεναν θα πληροφορούνταν ότι πρόκειται περί φάρσας.

  Εκπλήσσομαι και μόνο από την υπόνοια ότι υπήρξε σκοπιμότητα και εμπάθεια από μέρους μας προς τους ΟΠ. Φάρσες έχουν γίνει έως τώρα από την εκπομπή προς ΟΛΑ τα κόμματα του κοινοβουλίου.

  Λυπάμαι που θεωρείτε ότι η αισθητική σας «κακοποιείται» από τη διάθεσή μας να μπούμε στα παρασκήνια της εξουσίας και να δείξουμε το πώς πραγματικά λειτουργούν τα πράγματα, πίσω από τις κάμερες και χωρίς επικοινωνιακό μακιγιάζ. Λυπάμαι επίσης που δεν βρίσκετε κανένα στοιχείο χρήσιμης πληροφορίας στο αποτέλεσμα της δουλειάς μας.

  (Σημειώνω ότι η φάρσα ως είδος δεν είναι γκροτέσκο. Δεν πρέπει καλά και ντε να «βγάζει γέλιο».)

  Και υπεραμύνομαι του δικαιώματός μας να εκθέτουμε τους θιασώτες της εξουσίας (δημόσια πρόσωπα και ΟΧΙ ανώνυμους πολίτες), αλλά και τους συναδέλφους δημοσιογράφους που άκριτα παίζουν ειδήσεις χωρίς να τις διασταυρώνουν. Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει καμία εμπάθεια στις πράξεις μας. Κι ούτε αυτοσκοπός μας είναι τα νούμερα.

  Οι καταστάσεις υφίστανται. Εμείς – με μέθοδο συχνά αιρετική και αμφιλεγόμενη – τις αναδεικνύουμε. Σε αυτό αποσκοπεί το κάθε τηλεφώνημά μας. Αν δεν σας αρέσει αυτό που ακούτε, αλλάζετε σταθμό.

  Επίσης, και μόνο ότι ανεβάσαμε τη φάρσα στο youtube (από όπου την πήραν όσοι την πήραν) αποτελεί ρητή ανάληψη της ευθύνης από μέρους μας. Ευθύνη που αναλάβαμε, άλλωστε, και δια της εκπομπής λέγοντας «εμείς το κάναμε» και παίζοντας το ηχητικό.

  Μεταμέλεια δεν δηλώνεται, μεταξύ άλλων διότι η ηθική αθέτηση των συμπεφωνημένων (ακόμα και με τον φαρσέρ που εκείνοι δεν αντιλαμβάνονται ως φαρσέρ) ανήκει στους ΟΠ. Ήμουν πιο πάνω σαφής.

  Τέλος, μου κάνει εντύπωση όταν μυαλά ανοιχτά και προοδευτικά σοκάρονται (διότι περί αυτού μάλλον πρόκειται) και αντιδρούν ότι κάποιοι μετέρχονται «ευέλικτων» μέσω για να απεκδύουν (στο βαθμό που τα καταφέρνουν) το αγκυλωμένο και ξύλινο πολιτικό μας σύστημα από τα φτιασίδια και τις κοροϊδίες του.

  Να είστε καλά.

  ΚΜ

 8. Kαθήστε ρε παιδιά. Η πλάκα αυτή δεν υπεισέρχεται σε δημοσιογραφικό κώδικα δεοντολογίας. Επειτα κάπου στόχευε όλο αυτό. Στην δημοσιογραφική πιάτσα κυκλοφορούν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για τον κο Χρυσόγελο απο την εποχή που ελάμβανε κυβερνητικά κονδύλια για την ΜΚΟ SOS Μεσόγειος. Μήπως θυμόσαστε κάτι σποτάκια σαν τουριστικά του Αβραμόπουλου στην τηλεόραση; Ξέρετε εσείς καμμιά σοβαρή δράση της εν λόγω ΜΚΟ της οποίας δεν ξέρουμε καν αν συνεχίζει να ηγείται; Και μήπως κάποιοι γνωρίζουν για επαφές του εν λόγω με τον ΓΑΠ;

 9. Στο κώδικα δεοντολογίας υπεισέρχεται ότι η φάρσα παρουσιάστηκε ως αληθινό γεγονός. Πολλά κυκλοφορούν στην πιάτσα. Δε σημαίνει ότι πρέπει κι όλα να τα πιστεύουμε
  Β.Λ.

 10. Kαλά τώρα για να καταλάβω, ευθύνονται οι Λάλας-Μπογδάνος που κάποιοι άλλοι δημοσιογράφοι δεν επιβεβαίωσαν την «είδηση» και τη μετέφεραν λανθασμένα ως αληθινή;
  Άλλωστε το τελευταίο σχόλειό σου Β.Λ. αναφέρει «Στον κώδικα δεοντολογίας υπεισέρχεται ότι η φάρσα παρουσιάστηκε ως αληθινό γεγονός» και ξεκαθαρίζει κάπως την άποψή σου, αντίθετα με το μάλλον συγχυσμένο πρώτο σου ποστ, όπου σαν άλλη Μιμή Ντενίση προσπαθείς να θέσεις τα όρια της σάτιρας.
  (Ελπίζω να μην κατατάσεις και το δικό μου χιούμορ στο «κακό»…)
  Το πρόβλημα σαφώς λοιπόν είναι ότι κάποια «ζωντόβολα» μετέφεραν μια ανεπιβεβαίωτη είδηση ως αληθινή και πολύ καλά κάνεις και το θίγεις, αλλά ουδεμία σχέση έχει με τη φάρσα αυτή καθαυτή.

  • Αχιλλέα Αναστασόπουλε, άραγε είναι τυχαίο που υποστηρίζεις τον συμμαθητή σου (Κ.Μπογδάνο) από το ιδιωτικό σχολείο?

  • Aνώνυμε/η φίλε/η μου,

   φυσικά και είμαι δημοσιογράφος. Φυσικά και ο Κ.Μ. είναι 20 χρόνια φίλος.

   Αφου θες να κάνεις τον γνώστη, θα έπρεπε να γνωρίζεις όμως πόσο αντιδιαμετρικά αντίθετες είναι οι ζωές μας, οι πολιτικές μας απόψεις και οι επαγγελματικές μας κινήσεις.

   Θα έπρεπε να γνωρίζεις επίσης ότι ο πρώτος που διαφωνεί και κράζει τον Κ.Μ. για πράγματα που κάνει είμαι εγώ.

   Δεν έγραψα όμως για τον Κ.Μ. τα σχόλιά μου, αλλά γιατί με εξέπληξε ο τρόπος που αντιμετώπισε το συμβάν ο επί 7 χρόνια φίλος Β.Λ. με τον οποίο αν παίζει ρόλο είμαστε πολύ κοντά σε απόψεις.

   Όσο για το (ρατσιστικότατο) σχόλιο για το «ιδιωτικό» σχολείο, αλλά και για την (κατρουλίδικη) επιλογή σου να σχολιάσεις Ανώνυμα, αφήνω να σε κρίνουν οι υπόλοιποι.

   Μονομάχος του πληκτρολογίου άλλο δεν θα γίνω, φαντάζομαι σου είναι πολύ εύκολο να βρεις το μέιλ ή το τηλέφωνο μου αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε άλλη ΕΠΩΝΥΜΗ διευκρίνηση.

 11. Το ξαναλέω. Η σάτιρα έχει νόημα όταν κομίζει κάτι στην σκέψη μας. Τι ήταν αυτό που μας προσέφερε η εν λόγω φάρσα; Μία άκριτη κατ’ εμέ απαξίωση.
  Εννοείται δε ότι το χειρότερο είναι η αναδημοσίευση της ως πραγματικό γεγονός.

  • Η Ελληνοφρένεια με την οποία έχεις επανειλημμένα γελάσει, τι ακριβώς κομίζει στη σκέψη σου?
   Εκτός αν θεωρείς ότι σάτιρα που κομίζει κάτι στη σκέωη σου το παραλλήρημα λαϊκισμού του Λαζόπουλου…

   • Λαζόπουλο δεν παρακολουθώ. Κάποια βιντεάκια της «Ελληνοφρένειας» που συνήθως μου στέλνουν φίλοι προκαλούν γέλιο κυρίως γιατί δεν παίρνουν σοβαρά τους εαυτούς τους αυτοί που κάνουν τις φάρσες. Είναι σημαντικό τουλάχιστον να αποδομείς τον εαυτό σου. Κατά τ’ άλλα το γέλιο είναι όντως στιγμιαίο (δεν είναι κακό αυτό) και τα επόμενα αμέσως λεπτά έχει ξεχαστεί. Δε γίνεται σοβαρό θέμα της επικαιρότητας.

 12. κάλλιστα μπορεί να μην ήταν και τόσο φάρσα, να ήταν ένα ακόμα επικοινωνιακό χτύπημα στην άνοδο των ΟΠ, εκθέτοντάς τους άμα τσιμπούσαν, όπως και τσίμπησαν. Και θα εκτίθονταν όποια και να ήταν η απάντησή τους θετική η αρνητική, μια και όπως φάνηκε διχάστηκε ο κόσμος που τους στηρίζει σε υπερ του όχι τους και κατά του όχι τους. Εγω είμαι υπέρ του όχι τους

  Σε περιπτωση μάλιστα θετικής απάντησης θα ήταν και μια καλή βολιδοσκόπιση για μελλοντικά σχέδια αφομοίωσής τους και εξουδετέρωσής τους από το ΠΑΣΟκ, αλά Ευθυμιόπουλο. Αλλωστε η φάρσα εμπεριείχε (ή τουλάχιστον βασίστηκε σε) πραγματικό γεγονός: την σχετική προταση του ΠΑΣΟΚ για υφυπουργείο στην Μαρία Βασιλκάκου την οποία αρνήθηκε μετά από επικοινωνία με τους ΟΠ

 13. Νομίζω ότι το ραδιοτηλεοπτικό και να ράψει κουστουμάκια αλλά και η ΕΣΗΕΑ πρέπει να λάβει μέτρα αν ο συγκεκριμένος κύριος ανήκει στις τάξεις της. Ο δε Flash οφείλει να ζητήσει συγνώμη από τους ακροατές του, αν θέλει να διατηρήσει την όποια αξιοπιστία του

 14. Ανώνυμε, θα παρακαλέσω όχι άλλες προσωπικές αναφορές. Αν έχεις διαφορές με το Αχ. Αναστασόπουλο μπορείς να ξεσπάσεις αλλού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: