Τότε και τώρα: «σας λένε τίποτε αυτά τα ονόματα;»

Με αφορμή το μένος για ορισμένες δηλώσεις του Λεωνίδα Κύρκου ( είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς μαζί του, είναι τουλάχιστον ιταμό να δέχεται τέτοιου ύφους επιθέσεις ένα εμβληματικό στέλεχος της αριστεράς), θυμήθηκα ένα άρθρο του Σταύρου Ζουμπουλάκη στην «Αυγή» τον περασμένο Δεκέμβρη, που ίσως μας βοηθάει να κάνουμε κάποιες ενδιαφέρουσες συγκρίσεις. Σας συνιστώ να το διαβάσετε ολόκληρο, μπορεί να δημιουργήσει θέματα για ξετύλιγμα:

«[…] Θεωρώ κορυφαία ρητορική στιγμή του [Λεωνίδα Κύρκου] την ομιλία στη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ εσωτερικού στην Πλατεία Συντάγματος το 1985, ένα χρόνο πριν από την αυτοδιάλυσή του. Στο τέλος της ομιλίας ανέφερε τα ονόματα των υποψηφίων του ΚΚΕ εσωτερικού και τους καλούσε έναν έναν να ανεβαίνουν στην εξέδρα: Αφού αράδιασε κάμποσα ονόματα (Μπάμπης Δρακόπουλος, Κώστας Φιλίνης, Άγγελος Διαμαντόπουλος, Άγγελος Ελεφάντης, Φώτης Κουβέλης, Κώστας Κωσταράκος, Φώφη Λαζάρου, Κώστας Μανωλκίδης, Δημήτρης Μαρωνίτης, Παναγιώτης Μουλάς, Ασσαντούρ Μπαχαριάν, Τάκης Μπενάς, Στέλιος Νέστωρ, Χρύσα Προκοπάκη και άλλα) απηύθυνε μια ερώτηση στο συγκεντρωμένο πλήθος, και θυμάμαι ακόμη ζωηρά το ρίγος που μας προκάλεσε. Ρώτησε λοιπόν με τρομερή ένταση: «Σας λένε τίποτε αυτά τα ονόματα;” [Να προσθέσω ότι στις εκλογές αυτές ενεργοί στήριξη είχαν προσφέρει επίσης ο Φίλιππος Ηλιού και ο Μανόλης Αναγνωστάκης, μεταξύ άλλων]. Αυτά τα ονόματα μας έλεγαν πολλά. Ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους ήμαστε στο ΚΚΕ εσωτερικού. Είκοσι τόσα χρόνια από τότε αναρωτιέμαι αν τα ονόματα αυτά και ό,τι εξέφραζαν εξακολουθούν να λένε πραγματικά κάτι σήμερα, όχι στην κοινωνία γενικά, αλλά στα στελέχη, τα μέλη και τους οπαδούς του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ.»

Παίρνοντας θέση ως feleki, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι στα αβροεπή μέλη του Dosepasa, στους υποστηρικτές της χεζμπολαχικής οργάνωσης των πολιτών, της βίας του Δεκέμβρη και της υποψηφιότητας του Γιωτόπουλου, στους ψηφοφόρους του Πάντζα, του Ρινάλντι, του Καλομοίρη και του Στρατούλη, ελάχιστα θα λένε τα ονόματα. Αυτά είναι για να συγκινούνται οι καθεστωτικοί ανανεωτικοί, εξάλλου. Και σκέφτομαι, δίχως σε καμία περίπτωση να θέλω να μυθοποιήσω ένα παρελθόν που βαρύνεται από πολλές αμαρτίες: Ίσως καλύτερα «να σε αγαπούν και να μη σε ψηφίζουν», να είσαι ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας χωρίς αγοραστές, όπως έλεγε κι ο κακολογημένος Κύρκος, καλύτερα να έχεις πανθομολογουμένως την ηγεμονία στον «ελιτίστικο» χώρο της διανόησης, παρά να χαϊδεύεις τα αυτιά της νεολαίας, εκδίδοντας ημερολόγια με κουκουλοφόρους, παρά να σε αποστρέφεται το σύνολο των ψηφοφόρων περισσότερο κι απ’ την Αλέκα ή έστω να σε ψηφίζουν,  ελλείψει άλλων λύσεων, δίχως να σε εκτιμούν καθόλου, με μισή καρδιά, για να κρατήσουν ζωντανό, έστω για λίγο, με μηχανική υποστήριξη, τον γεμάτο νεοπλασίες οργανισμό σου.

ΥΓ: Συνιστωσικοί, κινηματικοί, αντισυστηματικοί και λοιπές. επαναστατικές δυνάμεις, που έχετε εμπεδώσει τα α*** του Κοροβέση, κουιζ: πόσα από τα παραπάνω κακόζηλα «ανανεωτικά» 15 ονόματα γνωρίζετε, άραγε;

Φ.Π.

Advertisements

3 Σχόλια

  1. Ως κόρη ψηφοφόρων του ΚΚΕ εσωτερικού, έχω να πω στον αγαπητό Φ.Π. τα εξής: Μεγάλωσα σ’ ένα σπίτι όπου πίστευαν ότι το 1,5% (τόσο ήταν περίπου τα ποσοστά που έπαιρνε το ΚΚΕεσ) ήταν ικανό ν’ αλλάξει την κατάσταση της χώρας μετά τη δικτατορία και ότι αν περνούσαν λίγα χρόνια θα έβγαιναν και κυβέρνηση. Ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό… Τώρα, στο τριακοστό έτος της ηλικίας μου, όμως συνειδητοποίησα ότι πράγματι αυτό το 1,5% ήταν ουσιαστικά σχεδόν ολόκληρη η διανόηση της χώρας μεταπολιτευτικά, η οποία είχε γευτεί ποικίλες εμπειρίες στο εξωτερικό, όπου και εκεί είχε σπουδάσει και είχε ανδρωθεί. Πράγματι, λοιπόν, σ’ αυτό το 1,5% οφείλουμε πολλά. Τώρα το ερώτημα που απομένει είναι τι σχέση έχει όλη αυτή η κληρονομιά με το σημερινό αντισυστημικό-αντιεξουσιαστικό (ή και δεν ξέρω τι άλλο αντί) ΣΥΡΙΖΑ;

  2. Είσαι Κάπιταλιστης και σκέφτεσαι Καπιταλιστικάα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: