Ριζοσπαστικά και ανεύθυνα

Αχ, δεν μας αφήνει να αγιάσουμε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω που πάει να επικροτήσει κάποιος την ευαισθησία του σε θέματα μεταναστών τώρα που η δεξιά παίζει τα ρέστα της στο τραπέζι του εθνικισμού, πάνω που είναι στο τσακ να επιδοκιμάσει την επιμονή του στο επονείδιστο θέμα των υπερεξοπλισμών, πάνω που σκέφτεται θετικά για τη στάση του σε οικολογικά ζητήματα, να σου, που σκάνε οι προγραμματικές βόμβες:

Από τη μία η πιο προβεβλημένη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, βγαλμένη από τα έγκατα seventees παλαιοπασοκικής ρητορείας, είναι 100.000 θέσεις στο δημόσιο κάθε χρόνο για πέντε χρόνια (μεγαλόπνευστο οικονομικό σχέδιο, και –κυρίως- απόλυτα λειτουργικό!) Από την άλλη, πάλι σε συνέντευξη που  δόθηκε προχθές με μπροστάρη τον επί δεκαετίες αρχισυνδικαλιστή της ΟΛΜΕ Καλομοίρη, ω ναι, το απόλυτο σύμβολο της εκπαιδευτικής σκωρίασης και καχεξίας, μεταξύ άλλων ειπώθηκαν τα εξής: άμεση αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία και την έρευνα τουλάχιστον στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, δηλαδή 5,25% και 2,2%, αντίστοιχα, του ΑΕΠ (μέχρι εδώ καλά, είναι χρόνιο το αίτημα και απόλυτα λογικό) με προοπτική στο 9% με 10%. (Αχά! Το 5% δεν μας φτάνει: πάμε για παγκόσμιο ρεκόρ, πολύ πάνω κι από τη Σκανδιναβία, γιατί όχι και 20% άμα λάχει; Τι εύκολη πλειοδοσία, σαν το ΚΚΕ με τους μισθούς ένα πράγμα) και η υπεράσπιση και διεύρυνση (διεύρυνση! μέχρι πού;) του ασύλου (σαν να μην υπάρχουν ελευθερίες) και των ακαδημαϊκών – συνδικαλιστών ελευθεριών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (κι άλλη δύναμη στους συγκλητικούς φοιτητοπατέρες δηλαδή;). Εύκολα λόγια, απότοκα πρωτόγνωρου λαϊκισμού.

Φ.Π.

Advertisements

4 Σχόλια

 1. Μεγάλε υπεύθυνε δες μια ακόμα ανευθυνότητα. (όσον αφορά στις 1000.000 θέσεις εργασίας δεν αφορούν στελε΄χη υπουργείων και δήμων αλλά πραγματικές ελείψεις σε νοσοκομεία εκπαίδευση κλπ. επιπλέον αν θεωρείς πλειοδοσία τα 1300 ή 1400 ευρώ βασικό τι να σου πω…)

  O Λεωνίδας Κύρκος και οι γεροντικές εμμονές της δήθεν “ανανεωτικής” πτέρυγας http://dosepasa.wordpress.com/2009/10/01/o-%CE%BB%CE%B5%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CF%8D%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%AE%CE%B8/#comments
  01/10/2009 Γράψτε ένα σχόλιο Go to comments
  Kyrkos and all
  Σχόλιο του Γιάννη Χατζηχρήστου
  Ανοιχτά υπέρ της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον Συνασπισμό, τάχθηκε γι’ άλλη μία φορά ο Λεωνίδας Κύρκος. «Τα πράγματα είναι πιο ώριμα από ποτέ. Η ιστορία δεν θα δικαιολογήσει δισταγμούς ή αντιδράσεις» δήλωσε. «Φτάσαμε σε κρίσιμο σημείο. Όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να ανοίξει ένας δρόμος προς τη συνάντηση των δύο μεγάλων προοδευτικών ρευμάτων της ελληνικής πολιτικής ζώης, ας ενθαρρύνουν τις πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται σε αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε.

  «Τα πράγματα είναι ωριμότερα απ’ όσο ποτέ άλλοτε. Η ιστορία δεν θα δικαιολογήσει ούτε δισταγμούς, ούτε αντιδράσεις. Για άλλη μια φορά το πρόσταγμα είναι: Τόλμη, περισσότερη τόλμη», συμπλήρωσε.

  Αντί για απάντηση από αυτό το blog, που προφανώς βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη λογική και τα σχέδια ενσωμάτωσης της Αριστεράς στο σύστημα, παραθέτω την κριτική που δέχτηκε αντίστοιχη πρόταση του Λεωνίδα Κύρκου αμέσως μετά τις ευρωεκλογές στο blog που διατηρούν ιστορικά μέλη της ανανεωτικής αριστεράς και που δεν επιθυμούν να καπηλεύονται τον όρο “ανανεωτικός” σαν brand-name οι σημερινοί τηλεαστέρες της πτέρυγας :

  …Έχει το Πασοκ την πολιτική λογική και βούληση για να συνεργαστεί για αυτές τις μεταρρυθμίσεις; Η απάντηση είναι αβίαστα όχι. Το Πασοκ χρησιμοποιούσε στην 20ετή διαχείριση της εξουσίας του, τις πολιτισμικές καθυστερήσεις τις κοινωνίας μας ως δικαιολογία για την δική του πολιτική ανεπάρκεια και συντηρητισμό για την έλλειψη μεταρρυθμιστικού προγράμματος, για το ότι ο σοσιαλισμός δεν ήλθε στις 18.

  Εάν είχε την πολιτική λογική και βούληση, τότε θα υλοποιούσε τις μεταρρυθμίσεις μόνο του στα πλαίσια του δικομματισμού, και δεν θα ζητιάνευε συνεργασίες μαζί μας, ούτε θα χρησιμοποιούσε την ολιγαρχία των μέσων μαζικής επικοινωνίας για να μας πιέζει. Χρόνια πολλά στην εξουσία και δεν έκανε απολύτως τίποτε. Το Πασοκ μόνον κάτω απο τις ευλογίες της ΤV, του πάπα των ολιγοαρχών των Μ.Μ.Ε. γίνεται “αριστερό”.Για να συνεργαστούμε με το Πασοκ, πρέπει να φθάσουμε στον έσχατο πολιτικό κυνισμό να αποδεχθούμε τις λέξεις αλλά να απορρίψουμε τις έννοιες τους.Πιστεύω οτι ο χώρος μας διαθέτει ακόμη ορθολογισμό.

  Παρ’ ότι ο πολιτικός πολιτισμός μας δεν επιτρέπει τον πολιτικό κυνισμό, θα έπρεπε να διαλεχτούμε μαζί του για να αποκαλύψουμε στους προοδευτικούς πολίτες τον βαθύ του συντηρητισμό και την απάθεια του στα μεγάλα προβλήματα της ζωής μας.
  Συνεργασίες η συμμαχίες, άνευ όρων, η με παραπειστικές πολιτικές προτάσεις απέναντι στην κοινωνία , δηλαδή με προτάσεις τύπου Πασοκ, δεν μπορούν να υπάρξουν και πρέπει οριστικά να μην επανέρχονται στο προσκήνιο, όσο το Πασοκ η οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, παραμένουν σ’ αυτήν την καθυστέρηση τον αναχρονισμό και την συντήρηση.

  Παρακαλούμε γι’ αυτό και τον πολύ αγαπητός μας σύντροφος Λ. Κύρκο που στην τελευταία του συνέντευξη στα ΝΕΑ στις 20-6-2009, το επαναφέρει. Ας μας αφήσει να πορευτούμε με τις συμβουλές του και όχι με τις πιεστικές δηλώσεις του….

  (αναδημοσίευση από άρθρο που αναρτήθηκε στο e-aristera )
  .
  Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι η εμμονή του Λεωνίδα Κύρκου να θεωρεί ”ωριμότερο παρά ποτέ” το κλίμα για μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή, χωρίς αυτό να έχει ανακοινώσει καν το πρόγραμμά του και με τον τρόπο που προτείνεται, δεν μπορεί πλέον να δικαιολογηθεί μέ όρους γηριατρικής. Το μόνο που καταφέρνει είναι να αποκαλύπτει τον ρόλο όσων χρησιμοποιούν τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο για την προβολή και την εκλογή τους, έχοντας γραμμένο τον κόσμο της Αριστεράς στα παλαιότερα των υποδημάτων τους καθ’ υπόδειξη των καθεστωτικών ΜΜΕ που τους προβάλλουν πρωί, μεσημέρι και βράδυ πριν και μετά το φαγητό. Και στο τέλος “καρφώνει” και τις πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται σε αυτή την κατεύθυνση! Ποιές πρωτοβουλίες Λεωνίδα Κύρκο, πές τες και σε μας…
  .
  Το σύνθημα παραμένει και ενισχύεται:
  ΨΗΦΟ ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ
  ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΟΥΣ ΤΗΛΕΑΣΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ KAI ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

 2. Αναφορικά με τις 100000 θέσεις εργασίας που αναφέρεις.
  Σίγουρα θα γνωρίζεις για το πρόβλημα της ανεργίας στην χώρα μας όπως επίσης για αυτό που αποκαλούν εργασιακό μεσαίωνα. Επίσης πιστεύω πως κάτι θα έχεις καταλάβει για την διεθνή και εγχώρια οικονομική κρίση.
  Συστημικά και καπιταλιστικά μιλώντας, η αγορά δεν ανακάμπτει αν δεν κινηθεί το χρήμα. Αν δεν υπάρχει χρήμα πως θα κινηθεί, πως θα φορολογηθεί?
  Όταν η ανεργία βρίσκετε σε τόσο υψηλά επίπεδα ποιος πρέπει να δώσει μια λύση?
  Περιμένεις από τον ιδιωτικό τομέα να σώσει την κατάσταση?

 3. Όσο αφορά τον Λεωνίδα Κύρκο, καλύτερα θα ήταν να ασχοληθεί με τα εγγονάκια του (αν έχει) ο άνθρωπος πρέπει να αντιλαμβάνεται πότε να αφήσει τις επιλογές στις άμεσα ενδιαφερόμενες γενιές.

 4. «ΨΗΦΟ ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ
  ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΟΥΣ ΤΗΛΕΑΣΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ KAI ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»:
  Να χαρώ τις συνιστώσες και το ενωτικό τους πνεύμα. Να χαρώ αυτούς που κατηγορούσαν τους ανανεωτικούς ότι υπονομεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα πλασάρουν συνθήματα όπως το παραπάνω. Να χαρώ αυτούς που θεωρούν ότι ένα κόμμα του 3 % (και βάλε) είναι το ίδιο με κάτι μυστήρια γκρουπούσκουλα που ούτε που κατέβαιναν στις εκλογές. Να χαρώ τα ηδύλαλα παιδιά του δημοκρατικότατου και αβρότατου «δώσε πάσα».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: