Όχι στην αυτοδυναμία τους

του Βασίλη Καρδάση (από την Ελευθεροτυπία: 30/09/09)

Δώστε μας την αυτοδυναμία σας, λέει από βήματος ο Γ. Παπανδρέου. Ας αποφύγουμε τον πειρασμό να μείνουμε στους σολοικισμούς του. Μήπως όμως είδαμε κανένα χαΐρι με τις μονοκομματικές πανίσχυρες κυβερνήσεις του παρελθόντος; Αναλγησία μας έζωνε, απέραντη έπαρση και απύθμενος κομπασμός των κυβερνώντων. Φορολογικές επελάσεις προς άγραν εσόδων, κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, υποχώρηση του κράτους πρόνοιας, αυταρχισμός και αστυνομοκρατία και μόνιμη απουσία μισθολογικών αυξήσεων συνιστούν την κρατούσα πολιτική σε παρόμοιες περιπτώσεις. Προς τι, λοιπόν, να αυτοχειριαστούμε;

ΚΙ ΑΝ δεν σχηματίζεται κυβέρνηση; Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τώρα που σχηματιζόταν τα πηγαίναμε φίνα! Και πώς θα διοικηθεί το κράτος; Να δεις χρηστή διοίκηση που φάγαμε στο κεφάλι με μονοκομματικές κυβερνήσεις! Κι αν δεν συναινούν τα άλλα κόμματα; Να δείτε πως θα συγκατανεύσουν και θα διαβουλευθούν με τις αναγκαίες πολιτικές υποχωρήσεις, ότι θα τείνουν να προσεγγίσουν προς όμορες πολιτικές δυνάμεις, μπρος στον κίνδυνο να χρεωθούν την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Κι αν δεν μπορούν να ληφθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα προς αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης; Ενώ οι εξαγγελίες περί τα οικονομικά του επίδοξου πρωθυπουργού της μονοκομματικής κυβέρνησης ανακλούν έμπνευση και προγραμματισμό.

ΟΙ ΜΟΝΟΙ που θα πονέσουν είναι οι πάσης φύσεως κομματάρχες, οι θεσιθήρες των αξιωμάτων του Δημοσίου. Και οι κομματικοί μηχανισμοί, που αναπνέουν τον μολυσμένο αέρα των γραφείων και τη δηλητηριώδη αυταρέσκεια των ορθών απόψεων. Οι πολίτες, πάντως, είναι εκείνοι που δεν θα δυστυχήσουν σε μια τέτοια περίπτωση!

ΜΑ ΜΠΟΡΕΙ να υπάρξει οποιαδήποτε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ; Προφανώς όχι, όσο το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αντιγράψει την πολιτική του ετέρου του δικομματισμού. Σε αυτή την περίπτωση η γερμανική εμπειρία της συγκυβένησης των δύο μεγάλων κομμάτων ας είναι ο οδηγός αμφοτέρων, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Προφανώς ναι, εφόσον θα κάνει βήματα σε μια πιο αριστερή κατεύθυνση. Με αυτή την αγωνία θα ζούμε; Και στην Αυλίδα τους ούριους ανέμους περίμεναν. Θυσιάστηκε και η Ιφιγένεια!

ΥΓ: Προς ΓΑΠ. Μαθητής Γυμνασίου στη δεκαετία του 1960, εάν εξεστόμιζε μηδέν εις τον πηλήκιον θα έμενε στον τόπο, όχι απλώς μετεξεταστέος. Σήμερα εσείς πάτε για πρωθυπουργός. Ποιος στη χάρη σας. Και τα κοκόρια σας γεννούνε!

Advertisements

Ένα Σχόλιο

 1. Θα τοποθετηθώ κατ’αρχάς στο πολιτικό σκέλος του άρθρου, αφήνοντας το «επι προσωπικού» στο τέλος.

  Ο συγγραφέας του άρθρου, φαίνεται ότι έχει πολύ επιλεκτική μνήμη. Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες που ο ΓΑΠ προσκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για προγραμματική συνεργασία και ακούγαμε απο τον τότε Πρόεδρό του σχόλια του τύπου «καλώς τα παιδιά» και άλλα φαιδρά που χαρακτηρίζουν τον άντρα.
  Εχουν περάσει μόλις ελάχιστες εβδομάδες που όλοι γίναμε μάρτυρες εμφυλίου στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ΚΑΝΕΝΑ πολιτικό όρο, παρά ΜΟΝΟ για την καρέκλα.
  Εχουν περάσει λιγότερες μέρες που ακούγαμε στέλεχος και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετεί θέσεις της ΝΔ για τον αγωγό Μπουργάς – Αλεξανδρούπολη με μόνο σκοπό ν’ αντιπολιτευτεί τον ΓΑΠ.

  Τα παραπάνω είναι μερικά από τα πολλά και σχετίζονται μ’ενα πολιτικό φορέα που αρνείται πεισματικά σ’όλα τα καλέσματα συνεργασίας ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ Ν’ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

  Μήπως λοιπόν ο κ.Καρδάσης θα πρέπει να κάνει κριτική σ’αυτούς που αρνούνται πεισματικά κυβερνήσεις συνεργασίας και όχι σ’αυτούς που επί σειρά ετών έκαναν προτάσεις και εισέπραταν μόνο ειρωνικά σχόλια ?
  Μήπως αυτοί που θέλουν να λένε ότι είναι προοδευτικοί θα πρέπει με την συμπεριφορά τους να το αποδεικνύουν ?

  Τώρα κ. Καρδάση, όσον αφορά τα Ελληνικά του ΓΑΠ. Δεν είναι το δυνατό του σημείο. Δεν είναι όμως σημείο πολιτικής κριτικής. Αντίθετα, αποδεικνύει ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν έχουν πολιτικά επιχειρήματα .

  ΥΓ. Μήπως συμμετέχετε στην συντακτική ομάδα του περιοδικού «Μετεξέλιξη» ? ρωτώ γιατί έχετε την ίδια ποιότητα επιχειρημάτων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: