Ο «προκάτ» σταυρός και η παράδοση του «Γκόρτζου»

Του Βασίλη Λυρίτση

Μα είναι δυνατόν οι υποψήφιοι να υποτιμούν τόσο πολύ τη νοημοσύνη μας και κάθε φορά που γίνονται εκλογές να ταχυδρομούν εκτός από φυλλάδια και σταυρωμένα ψηφοδέλτια; Δεν έχουν λίγη αιδώ (τσίπα);

Θεωρώ τη συγκεκριμένη ενέργεια κατάπτυστη και αν μη τι άλλο φανερή προσπάθεια για έλεγχο του πολίτη με μία «άκακη» και κοινώς αποδεκτή προπαγάνδα (η παράδοση το επιβάλλει άλλωστε).

Όμως αν το σκεφτούμε λίγο παραπάνω ο «προκάτ» σταυρός ουσιαστικά είναι ένα είδος κλοπής της προσωπικής υπογραφής. Μπορεί πράγματι ο σταυρωμένος υποψήφιος να είναι η επιλογή του ψηφοφόρου αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο δεύτερος έχει δώσει γραπτά και τη συναίνεσή του. Με το να επικυρώνεται από κάποιον τρίτο δηλώνεται ρητά ότι η απόφαση είναι τελεσίδικη από ένα ανοίκειο γραφείο και το μόνο που μένει είναι η ανακοίνωσή της.

Βέβαια, η ανακοινωσή στον ψηφοφόρο στοχεύει στην αδρανοποίησή του καθώς είναι σα να του λέει: «Δε χρειάζεται να το σκεφτείς και πολύ. Εμείς είμαστε εδώ για σένα. Εμείς έχουμε το μυαλό. Εμείς ξέρουμε».

Θα μου πείτε ότι αντί να σκοτιζόμαστε με όλα αυτά, το ψηφοδέλτιο μπορεί να πάρει το δρόμο για τον κάδο των αχρήστων και να τελειώσει όλη η ιστορία. Αλλά έτσι δε θα αλλάξει ποτέ η νοοτροπία του υποψηφίου. Μπορεί ο σταυρός να μην έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της υπογραφής του καθένα, να είναι ομοιόμορφος, προϋποθέτει όμως τη συμμετοχή του πολίτη στην όλη διαδικασία. Από τη στιγμή που κάποιος θα σηκώσει το χέρι του και θα «σταυρώσει» αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου και την ευθύνη της πράξης του. Δεν είναι δουλειά των άλλων να εισβάλλουν στο προσωπικό-ιδιωτικό χώρο και με μια «γκορτζικού» τύπου χειραγώγηση να δώσουν τη «σωστή» απάντηση.

Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφωνήσω: «Λε, Λε, Λεύτερια στον παππού και στην γιαγιά».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: