Το διαδίκτυο δίνει τρίτο κόμμα τη «Χρυσή Αυγή»!

«Έλαβον… (στο διαδίκτυο) / του Σχολιαστή

Πολλή συζήτηση γίνεται τούτο τον καιρό περί της σημασίας του διαδικτύου στην προβολή των διαφόρων κομμάτων. Ειδικά οι πολιτικές δυνάμεις που δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ καυχώνται συχνά πως «στο διαδίκτυο» έχουν πολλαπλάσια καταγραφή από ότι στα «παραδοσιακά» μίντια. Πίσω από παρόμοιους ισχυρισμούς υπονοείται πως η απήχηση του κόμματος «στο λαό» είναι πολλαπλάσια από εκείνη που επιτρέπει το «σύστημα» να καταγραφεί στα ΜΜΕ.

elavon...

Αν όμως κανείς επισκεφθεί μια αντικειμενική ιστοσελίδα καταγραφής της επισκεψιμότητας των ιστοσελίδων, όπως π.χ. είναι η alexa.com, βρίσκεται ενώπιον μιας πολύ διαφορετικής πραγματικότητας. Παρά τις αυξομειώσεις (που συνδέονται ασφαλώς με το κοινωνικό, ηλικιακό και επαγγελματικό προφίλ όσων ενδιαφέρονται για κάθε πολιτική δύναμη) η επισκεψιμότητά των κομματικών ιστοσελίδων είναι ευθέως ανάλογη με την απήχησή των κομμάτων τους στην κοινωνία.

Έτσι π.χ. παρατηρούμε πως η ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ έχει επισκεψιμότητα 8-10 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΚΕ, που ως τάξη μεγέθους είναι λίγο-πολύ η σχέση που καταγράφεται στις κάλπες. Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ έχει σχεδόν… διπλάσια επισκεψιμότητα από τη ΝΔ.

Σε ότι αφορά τις οφθαλμοφανείς διαφορές μεταξύ της επισκεψιμότητας των κομματικών ιστοσελίδων και της καταγεγραμμένης απήχησής των κομμάτων τους, η εντυπωσιακότερη αφορά τη σοβαρή αξιοποίηση του διαδικτύου από τα κόμματα της λαϊκιστικής και άκρας δεξιάς: η ιστοσελίδα του ΛΑΟΣ π.χ. τον τελευταίο μήνα έφθασε να έχει το 50% της επισκεψιμότητας της ΝΔ. Στο διαδίκτυο το ΛΑΟΣ υπερέχει κατά πολύ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ ή των «οικολόγων-πράσινων» (ΟΠ).

Αλλά μη βιαστείτε να δώσετε στο ΛΑΟΣ το χάλκινο μετάλλιο. Την εξαιρετική έκπληξη στο σχετικό πίνακα την κάνει δίχως άλλο η νεοναζιστική «χρυσή αυγή», που από άποψη επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας της αναδεικνύεται τουλάχιστο σε τρίτο κόμμα της χώρας. Σε ότι δε αφορά την παγκόσμια επισκεψιμότητα, μόνο το ΠΑΣΟΚ την ξεπερνά! Είναι χαρακτηριστικό πως το μπλογκ της «χρυσής αυγής» έχει διπλάσια επισκεψιμότητα από την ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ, τριπλάσια από εκείνη του ΚΚΕ και πενταπλάσια-εξαπλάσια από εκείνη των ΟΠ!

Δε θα ήταν σκόπιμο να βιαστούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια του παράδοξου αυτού αποτελέσματος. Καλό ασφαλώς θα ήταν να εξετάσουμε την υπόθεση εργασίας μήπως η διόγκωση της επισκεψιμότητας των ιστοσελίδων του ΛΑΟΣ και της «χρυσής αυγής» σχετίζεται πράγματι με την αυξημένη περιέργεια που προκαλούν στις νέες και πολύ νέες ηλικίες οι ακροδεξιοί σχηματισμοί σε σχέση με τα κόμματα διαμαρτυρίας των μπαμπάδων τους της γενιάς του πολυτεχνείου (του ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ).

Από την άλλη, ας σημειώσουμε πως ο φίλος π.χ. του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ενημερωθεί επαρκώς για το κόμμα του από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ενώ στο διαδίκτυο έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί πολυάριθμες ιστοσελίδες και μπλογκ του ευρύτερου πολιτικού του χώρου. Αντίθετα, ο οπαδός της «χρυσής αυγής» είναι σχεδόν υποχρεωμένος να αναζητήσει την πληροφόρηση που τον ενδιαφέρει στην κομματική ιστοσελίδα.

Αντίστοιχα, άλλες μικρές κομματικές δυνάμεις, βλέπουν τις ιστοσελίδες τους να εμφανίζουν δυσανάλογη επισκεψιμότητα σε σχέση με την εκλογική τους απήχηση: η ιστοσελίδα της «δράσης» π.χ., που ούτε καν κατέρχεται στις εκλογές, εμφανίζει επισκεψιμότητα ανάλογη με εκείνη του ΚΚΕ και μεγαλύτερη των ΟΠ! Αυτό προφανώς δεν εξηγείται από κάποιο «μουγγό ρεύμα» προς ένα πολιτικό σχηματισμό που δε διεκδικεί καν την ψήφο των πολιτών, αλλά από το ότι η κομματική ιστοσελίδα αποτελεί πιθανότατα τη μόνη πηγή πληροφόρησης για όποιον «κάτι πήρε το αυτί του» για το συγκεκριμένο σχήμα και θα ήθελε να μάθει περισσότερα…»

Πηγή: http://www.ppol.gr/cm/index.php?Datain=5478&LID=1

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: