Ο δρόμος της ανευθυνότητας

του Αλέξανδρου Νομικού

Άλλος ένας προεκλογικός αγώνας έχει ξεκινήσει και ως συνήθως οι άφθονες υποσχέσεις και ο λαϊκιστικος λόγος κυριαρχούν. Εξαγγέλλει για παράδειγμα η ΝΔ πάγωμα στις αυξήσεις των μισθών και το ΠΑΣΟΚ αντικρούει με αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού. Δηλαδή με πληθωρισμό 0.6% και μισθό στα 1000 ευρώ, εγγυάται αύξηση 6 ευρώ το μήνα! Υπόσχεται στη συνέχεια το 5% του ΑΕΠ στην παιδεία και το 2% στην έρευνα. Το ίδιο δηλαδή που υποσχόταν κάθε φορά και η ΝΔ, μόνο που αυτό το άτιμο 5%  ήταν αδύνατο να επιτευχθεί διότι όπως είχε δηλώσει ο Σπηλιωτόπουλος, τα ταμεία ήταν άδεια. Μήπως άλλαξε κάτι τώρα και γέμισαν τα ταμεία με χρήματα; Μάλλον το αντίθετο.

Από την άλλη και παρά την οικονομική ύφεση δαπανόνται ετησίως υπέρογκα ποσά για τον στρατιωτικό εξοπλισμό της χώρας, και τις εικονικές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο. Τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ θα πλησιάσουν οι αμυντικοί εξοπλισμοί που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ «Human Development Report 2007-2008» η Ελλάδα είναι 83η στον κόσμο σε δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία (4,3% του ΑΕΠ) ενώ σε στρατιωτικές δαπάνες είναι 13η (4,1%). Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι το 2006 η χώρα μας δαπάνησε 1.452 εκατομμύρια δολάρια για εισαγωγές όπλων, υπολειπόμενη μόνο της Κίνας, της Ινδίας και των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η 5η Οκτωβρίου θα βρει τη χώρα αντιμέτωπη με μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης, έλλειμμα της τάξεως 6 – 8% και χρέη 300 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όποιος κυβερνήσει τη χώρα θα πρέπει να πάρει πολύ δραστικά μέτρα για την εξοικονόμηση χρημάτων και την έξοδο από την ύφεση. Η φτηνή ρητορεία, οι ακριβές υποσχέσεις και η κακή διαχείρηση του δημόσιου χρήματος οδηγεί μαθηματικά στην περαιτέρω υποβάθμιση της χώρας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: