Τα όμορφα τα λόγια, τα μεγάλα

Ένα από τα προεκλογικά επιχειρήματα των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας είναι η καταπολέμηση της ανεργίας. Δυστυχώς οι αριθμοί τους διαψεύδουν οικτρά. Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ: » […] Προκύπτει ότι τα τελευταία χρόνια δημιουργείται ένα απόθεμα «νέων» ανέργων, που φτάνει ετησίως έως και τα 40.000 άτομα. Από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες εισέρχονται κάθε χρόνο στην αγορά, σε αναζήτηση μιας θέσης εργασίας, από 52.000 έως 78.000 νέοι άνθρωποι. Από αυτούς η αγορά απορροφά μόλις 36.000 με 40.000 άτομα. Επομένως, το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Δεν οφείλεται στη διεθνή οικονομική συγκυρία και συνήθως συγκαλύπτεται είτε μέσω της διόγκωσης του δημόσιου τομέα, είτε μέσω της ανορθόδοξης και παράλογης κατανομής των κοινοτικών κονδυλίων σε προγράμματα κατάρτισης αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Το ΙΝΕ εκτιμά ότι αν οι ρυθμοί ανάπτυξης κινηθούν σε αρνητική τροχιά, το 2010 οι «νέοι» άνεργοι θα ξεπεράσουν τους 100.000. Η πρόβλεψη αυτή εδράζεται στην πρόβλεψη για δυσμενείς εξελίξεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δυστυχώς, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία επαλήθευσε τη δυσμενή πρόβλεψη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Οι άνεργοι τον Ιούνιο του 2009 αυξήθηκαν κατά 67.729 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2008 και κατά 7.306 άτομα σε σχέση με τον περασμένο Μάιο. Ταυτοχρόνως, πάνω από 10.000 εργαζόμενοι μετακινήθηκαν σε 4ωρα απασχόλησης. Η μόνιμη απασχόληση μειώθηκε για πρώτη φορά από το 1988 σε ποσοστό 2,25%, ενώ η προσωρινή απασχόληση αυξήθηκε κατά 8,45% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Αύξηση κατά 1% εμφανίζει και η μερική απασχόληση το ποσοστό της οποίας ανέρχεται στο 6,15% του συνόλου των απασχολουμένων.”

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο εδώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: