Η αξιοκρατία του βαρελιού

Του Μαριάμπα

Σε προσωπικό επίπεδο άλλες φορές την απαιτούμε κι άλλες την ξεχνάμε, ανάλογα με την περίσταση. Δεν παύει όμως η Αξιοκρατία ως αίτημα να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και διαχρονικότερα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Βήματα έχουν γίνει και ασφαλώς πολλοί διαγωνισμοί για προσλήψεις στον δημόσιο τομέα με τον τρόπο τους και το περιεχόμενό τους εξασφαλίζουν σήμερα την Αξιοκρατία στην επιλογή των καταλληλότερων υποψηφίων. Είμαι πεπεισμένος ότι το ίδιο σκεπτικό επικράτησε και με την πρόσφατη προκήρυξη για 30 θέσεις εργατών με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για δοκιμαστική περίοδο μέχρι επτά (7) μηνών της επιχείρησης με την επωνυμία ΕΥΔΑΠ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι υποψήφιοι εργάτες της ΕΥΔΑΠ, εκτός από την κατάθεση σχετικής αίτησης με την επισύναψη των απαραίτητων δικαιολογητικών, θα έπρεπε να περάσουν από δύο δοκιμασίες. Οι δοκιμασίες αυτές ήταν προγραμματισμένες για σήμερα αλλά κάποιοι συνδικαλιστές την ματαίωσαν, ενδεικτικό κι αυτό των εμποδίων που συναντά η προσπάθεια εμπέδωσης της Αξιοκρατίας στην Ελλάδα. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, οι δοκιμασίες αυτές περιγράφονταν επακριβώς στην προκήρυξη, ώστε οι υποψήφιοι να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι θα τους ζητηθεί και για να μην υπάρχει κανένα περιθώριο να προσαρμοστούν σε αργότερο χρόνο οι δοκιμασίες με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοούν κάποιους και να αποκλείουν κάποιους άλλους υποψηφίους.

Αντιγράφω το σχετικό κείμενο που περιγράφει τη διαδικασία επιλογής και καλώ τους υπομονετικούς αναγνώστες να καταθέσουν, μέσα από το βήμα που μας προσφέρει το ευγενές Φελέκι, προτάσεις διαδικασιών επιλογής για οποιαδήποτε Δημόσια Θέση κρίνουν αυτοί, ώστε να συμβάλουμε όλοι στην εμπέδωση της Αξιοκρατίας.

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

TEΥΧΟΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΝ Α.Σ.Ε.Π.

Αρ. Φύλλου 235, 3 Ιουνίου 2009

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (σ. 6933)

1) Σε πρώτο στάδιο, οι υποψήφιοι της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, εφόσον κατέχουν τα γενικά και τυπικά προσόντα τα απαιτούμενα από την οικεία προκήρυξη κατατάσσονται κατ’ αλφαβητική σειρά σε πίνακα, προκειμένου να κληθούν σε πρακτική δοκιμασία. Στο πρώτο αυτό στάδιο θα εξεταστούν ως προς την προσαρμοστικότητά τους σε υπόγειους χώρους. Προς το σκοπό αυτό θα κληθούν να κατέλθουν σε αντλιοστάσια αποχέτευσης και να παραμείνουν σε αυτά για πέντε (5) λεπτά. Ως προς τη δοκιμασία αυτή δεν βαθμολογούνται αλλά αποκλείονται όσοι δεν την περατώσουν επιτυχώς.

2) Σε δεύτερο στάδιο, όσοι περατώσουν επιτυχώς την πρώτη δοκιμασία, θα υποβληθούν σε δοκιμασία συγκεκριμένης και σαφώς προδιαγεγραμμένης χειρωνακτικής χωματουργικής εργασίας με κριτήριο βαθμολογίας το ταχύτερο δυνατό χρόνο ολοκλήρωσης της. Η χειρωνακτική εργασία θα είναι η πλήρωση κενού βαρελιού 200 λίτρων με αδρανές ασβεστολιθικό υλικό συγκεκριμένης κοκκομετρικής διαβάθμισης (3Α), με φτυάρι. Η μορφή του βαρελιού θα είναι η τυποποιημένη για χρήση μεταφοράς−αποθήκευσης πετρελαίου συνολικής χωρητικότητας 200 λίτρων. Το βαρέλι θα τοποθετηθεί όρθιο σε ελαφρώς υπερυψωμένη θέση σε στάθμη 20 cm υψηλότερη από τη στάθμη του δαπέδου εργασίας. Η άνω κυκλική οριζόντια επιφάνεια του θα αφαιρεθεί και διαμέσου αυτής θα γίνεται η πλήρωση του με το αδρανές υλικό. Το υλικό θα βρίσκεται σε «λόφο» ακριβώς δίπλα στο βαρέλι. Έτσι ο υποψήφιος θα γεμίζει το βαρέλι με το αδρανές υλικό, ανυψώνοντας το μέχρι την άνω οριζόντια επιφάνεια του όρθιου βαρελιού χρησιμοποιώντας το φτυάρι, χωρίς να απαιτείται να μετακινηθεί. Ο κάθε υποψήφιος θα γεμίσει μία φορά το βαρέλι και θα μετράται ο απαιτούμενος χρόνος. Στόχος του διαγωνιζόμενου θα είναι η πλήρωση του βαρελιού στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Αρχή του χρόνου θα είναι η έναρξη πλήρωσης του αρχικά κενού βαρελιού και πέρας η στιγμή που θα έχει γεμίσει το βαρέλι. Εναλλακτικά, για το σαφέστερο καθορισμό του πέρατος της εργασίας πλήρωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ζυγός ο οποίος θα καταγράφει το μεικτό βάρος βαρελιού και αδρανούς υλικού. Μετά το πέρας της πρακτικής δοκιμασίας οι υποψήφιοι θα καταταγούν σε πίνακα κατά τη σειρά των χρόνων πλήρωσης του βαρελιού.

ΥΓ.: εφόσον είναι αυτό δυνατό, θα ήταν νομίζω απαραίτητο η πρόταση «Η μορφή του βαρελιού θα είναι η τυποποιημένη για χρήση μεταφοράς−αποθήκευσης πετρελαίου συνολικής χωρητικότητας 200 λίτρων» να συμπληρωθεί με την διευκρίνιση ότι το βαρέλι δεν είναι τρύπιο.

Advertisements

Ένα Σχόλιο

  1. Μου θυμίζει το «Παιχνίδια χωρίς σύνορα» που έδειχνε η ΕΡΤ. Ποιος λοιπόν θα φτυαρίσει πιο γρήγορα; Σα δε ντρεπόμαστε λέω. Να προτείνω κάτι άλλο; Να βάλουν τους εμπνευστές του διαγωνισμού μέσα στο βαρέλι και ο κάθε διαγωνιζόμενος να το σπρώξει σε μια κατηφόρα. Θα προσλαμβάνεται αυτός που το βαρέλι του θα φτάσει πιο μακριά.
    Β.Λ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: