Η εμμονή μας στον «από μηχανής» θεό

Του Βασίλη Λυρίτση

Διάβαζα τη συνέντευξη του κ. Λέανδρου Ρακιντζή, γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σχετικά με τις φωτιές και πάλι αισθάνθηκα ότι στην Ελλάδα η λύτρωση από τα προβλήματα μας θα έρθει από τον ουρανό, από τον «από μηχανής» θεό.

Ο «από μηχανής» θεός έχει σε τέτοιο βαθμό κυριαρχήσει στη συνείδησή μας που δεν είναι τυχαίο ότι στις περιόδους των πυρκαϊών όλοι στρέφουμε τα κεφάλια μας στον ουρανό και εκλιπαρούμε για εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Αυτά είναι που θα δώσουν την ύστατη λύση του δράματος, θα οδηγήσουν στην καθάρση.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης κινείται και ο κ. Ρακιντζής. Αφού λοιπόν, εκφέρει, και πολύ σωστά, απόψεις -χιλιοειπωμένες βέβαια- περί προσωπικής ευθύνης, ευθύνης των Δήμων και του κρατικού μηχανισμού, περί έλλειψης ενός σοβαρού σχεδίου δόμησης και οριοθέτησης των οικισμών κ.ο.κ, αδυνατεί ο ίδιος να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί. Ιδιαίτερα δε,  όταν η θέση του έχει σημαντική ισχύ και του προσφέρει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει καίρια παράνομες δραστηριότητες.

Λέει λοιπόν: «Οταν λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δασών, πιστεύω ότι θα αποφύγουμε τους εμπρησμούς«. Τι σημαίνει όταν; Αυτό το «όταν» δεν είναι χρονικά και πρακτικά προσδιορίσιμο; Μα αν δε πιέσει και ο ίδιος προς αυτή την κατεύθυνση αυτό το «όταν» θα μείνει πάντα απροσδιόριστο και ασαφές. Υπενθυμίζω απλά το ρόλο του: «Ο ρόλος του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ενισχύθηκε σημαντικά με το άρθρο 26 του ν. 3200/2003 με την πειθαρχική δικαιοδοσία του. Ειδικότερα ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης μπορεί να ασκήσει ή να διατάξει την άσκηση πειθαρχικής δίωξης ή τη λήψη άλλων διοικητικών μέτρων.»

Αυτά ακούν οι εργολάβοι, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και σκέφτονται ότι μέχρι το «όταν» πάψει να υπάρχει, θα προλάβουν να χτίσουν μερικά χιλιάδες στρέμματα ή να νομιμοποιήσουν τα σπιτάκια τους.

Ο κ. Ρακιντζής βέβαια, λέει τα πράγματα με τ΄όνομά τους όταν δίνει το προφίλ των εμπρηστών. Ε, ναι λοιπόν, οι ηλικιωμένοι ευθύνονται συνήθως για τις φωτιές. Το να στοχοποιούμε τα «περήφανα γηρατειά» είναι μια εύκολη λύση: «Παρ΄ όλα όσα ακούγονται και γράφονται συνήθως οι πυρκαϊές προέρχονται από αμέλεια ηλικιωμένων αγροτών.» Δε διαφωνώ. Πραγματικά θα ξεκινούν φωτιές και από αμέλεια ηλικιώμενων. Αλλά αυτό το «συνήθως» είναι λογικό και αναμενόμενο για τον απλούστατο λόγο: η σύλληψή τους είναι πιο εύκολη, ακίνδυνη και χωρίς πολιτικό κόστος. Άρα, αριθμητικά θα είναι περισσότεροι από αυτούς που υποκινούν τους εμπρηστές για ευνόητους λόγους. Αλλά όταν η απάντηση στην ερώτηση του δημοσιογράφου: «Πιστεύετε ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών που στοχεύει στην εμπορική αξιοποίηση των δασικών εκτάσεων, όπως υποστηρίζουν ορισμένα πολιτικά κόμματα;» είναι η εξής:

«Δεν αποκλείω καμία εκδοχή, αλλά όλα κρίνονται κατά περίπτωση και κυρίως απ΄ ό,τι είναι δυνατόν να αποδειχθεί. Δεν αποκλείω όμως τίποτε.» ε, τότε όχι μόνο φανερώνεται η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να λύσει μια και καλή το πρόβλημα αλλά και η απουσία βούλησης του ίδιου του Γενικού Επιθεωρητή να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Οι αναλύσεις επί αναλύσεων για τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης των πυρκαϊών μάς έχουν γίνει συνήθεια. Οι πράξεις πάλι, όχι.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: