Βρε, με τι προβληματίζεται ο κόσμος!

Είναι πια κοινά αποδεκτό ότι τα διδακτορικά έχουν απαξιωθεί όσο δεν πάει άλλο. Οπότε δε ψάχνουν και οι έλληνες διδακτορικοί για κανένα περίεργο θέμα, αφού το μέλλον τους- έτσι κι αλλιώς- δεν είναι εξασφαλισμένο;

«Απίστευτα διδακτορικά

Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία (5/9)

Ο Σεπτέμβριος είναι για πολλούς φοιτητές ο μήνας της κολάσεως. Και τούτο επειδή συνήθως τότε εκπνέουν οι προθεσμίες τους για την υποβολή των πτυχιακών και μεταπτυχιακών τους.

Και αν οι τελευταίες λέξεις σάς θύμισαν εποχές που θέλετε να ξεχάσετε, σκεφτείτε ότι υπάρχουν και χειρότερα: τα διδακτορικά! Που απαιτούν -στην καλύτερη- τουλάχιστον δύο χρόνια έρευνας προκειμένου να εκπονηθεί μια πρωτότυπη εργασία εκατοντάδων σελίδων.

Αυτό το «πρωτότυπη», βέβαια, ο καθένας το εκλαμβάνει διαφορετικά. Δείτε μερικά μόνο από τα πιο απίστευτα διδακτορικά που έχουν κατατεθεί σε πανεπιστήμια παγκοσμίως. Και όχι μόνο έχουν κατατεθεί, έχουν γίνει και δεκτά! Ορισμένα κέρδισαν μάλιστα και βραβείο «Ig Nobel», (σ.σ.: σε ελεύθερη μετάφραση: παρωδία Νόμπελ), κάτι αντίστοιχο με τα «Χρυσά Βατόμουρα» που δίνονται στις χειρότερες ταινίες και ερμηνείες στον κινηματογράφο. Στην περίπτωση των «Ig Nobel» (σ.σ.: ig από το Ignoble, που σημαίνει «αγενές») βραβεύονται οι εργασίες εκείνες που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες μεν, άχρηστες δε. Η ετήσια τελετή οργανώνεται από το επιστημονικό χιουμοριστικό περιοδικό AIR (Annals of Improbable Research), παρουσιάζεται στο Sanders Theater του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και -φυσικά- αναμεταδίδεται και στον Ιστό! Ξεκινάμε λοιπόν:

* «Η επιρροή της μουσικής Country στην αυτοκτονία» (Εκπονήθηκε από τους S. Stack and J. Gundlach των Πανεπιστημίων Wayne State and Auburn, το 1992).

Οι δύο αυτοί φοιτητές ανάλωσαν χρόνια από τη ζωή τους ψάχνοντας (και βρίσκοντας τελικά) τη σχέση που έχει η μουσική κάντρι με τις αυτοκτονίες. Σύμφωνα με τους γράφοντες, όσο πιο πολύ ακούει κάποιος κάντρι μουσική τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να αυτοκτονήσει. Και τεκμηριώνουν τη θέση τους παραθέτοντας στατιστικές και στοιχεία που δείχνουν ότι σε μητροπολιτικές περιοχές που τα ραδιόφωνα παίζουν συχνά τραγούδια κάντρι, το ποσοστό των αυτοκτονιών είναι μεγαλύτερο. Για τα σκυλάδικα δεν έχει γίνει ακόμα αντίστοιχο διδακτορικό, οπότε… σπεύσατε προτού κάποιος άλλος σας κλέψει την ιδέα!

* «Σχέσεις και σεξ με ρομπότ» (Εκπονήθηκε από τον D. Levy, του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, το 2007).

Εχοντας τη βεβαιότητα ότι το 2050 οι γάμοι μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ θα είναι νόμιμοι, ο D. Levy έγραψε ολόκληρο πόνημα με θέμα τη σχέση ανθρώπων και μηχανών. Μάλιστα επιχείρησε να περιγράψει έναν τέτοιο γάμο με όλες τις πικάντικες λεπτομέρειες. Θεωρεί ότι οι μηχανές θα γίνουν σταδιακά τόσο παραπλήσιες των αληθινών ανθρώπων και σε εμφάνιση και σε συναισθήματα (?) που τελικά θα είναι πολύ εύκολο να τις ερωτευτούμε. «Ο έρωτας και το σεξ με ρομπότ είναι αναπόφευκτα» καταλήγει. Για απογόνους πάλι… μιλιά!

* «Τα κοτόπουλα προτιμούν τους όμορφους ανθρώπους» (Εκπονήθηκε από τους S. Ghirlanda, L. Jansson και Μ. Enquist του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, το 2002).

Οι συγγραφείς (τρεις τον αριθμό γιατί τέτοιο πόνημα δεν γράφεται μόνο από έναν…) εξηγούν ότι σε πειράματα που έκαναν με κοτόπουλα (!) παρατήρησαν ότι τα πουλερικά αντιδρούν θετικά (;;;) όταν αντικρίζουν όμορφα πρόσωπα. Και προχωρώντας τη σκέψη τους μέσα από εκατοντάδες σελίδες κατέληξαν ότι επειδή κοτόπουλα και άνθρωποι έχουν κάποιους νευρώνες κοινούς, γι’ αυτό και σε μας τους ανθρώπους, όπως και στα κοτόπουλα, αρέσουν οι όμορφοι άνθρωποι. Εεεετσι λοιπόν εξηγείται και τόσα χρόνια αναρωτιόμασταν…

* «Ασφαλές ανεβοκατέβασμα του φερμουάρ» (Εκπονήθηκε από τον Satish Chandra Mishra, του νοσοκομείου Charak Palika, το 2005).

Ενας ενδελεχής οδηγός ανεβοκατεβάσματος του άτιμου φερμουάρ που πολλές φορές παγιδεύει μέσα στις μεταλλικές του μέγκενες και… κομμάτια του εαυτού μας! Ο συγγραφέας, που μάλλον την «έχει πατήσει» πολλές φορές, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το πιάσιμο στο φερμουάρ είναι μια δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν συχνά παιδιά και γονείς. Οι επιπόλαιες επεμβάσεις τρίτου μπορεί να χειροτερέψουν την κατάσταση. Πρέπει να αντιμετωπίζετε το φερμουάρ με γρήγορες, απλές κινήσεις που δεν τραυματίζουν». Αν έχετε περαιτέρω απορίες, μπορείτε να βρείτε την εν λόγω εργασία και online! Αλλιώς πάρτε ρούχα χωρίς σατανικά φερμουάρ!»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: