Το «παιδικό» ΚΚΕ

Του Βασίλη Λυρίτση

Έπεσε στα χέρια μου ένα φυλλάδιο του ΣΥΡΙΖΑ που καλεί τον κόσμο σε δυναμική απάντηση εν όψει της ΔΕΘ. Το κεντρικό σύνθημα του φυλλαδίου είναι: «Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους!»

Από μόνο του ως σύνθημα είναι προβληματικό. Τι σημαίνει η «κρίση τους»; Αν δεν το έχουν καταλάβει η κρίση δεν ανήκει σε κάποιους που μ’ ένα μαγικό τρόπο την έριξαν και «ξεκληρίζει» τον κόσμο, όπως η πανούκλα του μεσαίωνα. Είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων που γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς, μέρος της οποίας αποτελούν και οι συγγραφείς του φυλλάδιου. Και μάλιστα την πληρώνουν και αυτοί οι ίδιοι. Καλύτερα θα ήταν να έλεγαν «Εμείς θα αντιμετωπίσουμε την κρίση».

Και εδώ φαίνεται η αδυναμία της Αριστεράς να προτείνει βιώσιμες, ορθολογικές λύσεις ενώ παράλληλα μεταθέτει τις ευθύνες στο κράτος. Αυτό ακριβώς που έκαναν και οι τραπεζίτες. Επαναπαύεται σ’ ένα καταγγελτικό-διακηρυκτικό λόγο και αδυνατεί να διατυπώσει το κοινωνικό της όραμα με όρους του σήμερα. ‘Ετσι όμως, η Αριστερά απομονώνεται και αποδυναμώνει την όποια δυναμική της.

Για να γίνω πιο σαφής: Στη δεύτερη σελίδα του φυλλάδιου καταγγέλονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώ υπάρχουν αιχμές κατά της Ε.Ε. Στην τρίτη σελίδα καλούνται οι εργαζόμενοι για μαζικούς αγώνες ενάντια στην αντεργατική πολιτική με συσπείρωση στα συνδικάτα τους, που παρεπιπτόντως οι συντακτές λίγο πριν τα έχουν κατακεραυνώσει ως ελεγχόμενα από τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ. Δε χρειάζεται να πω ότι ο λόγος που χρησιμοποιείται, μ’ έκανε να ξεχαστώ και να νομίζω ότι διαβάζω το Ριζοσπάστη.

Υπάρχει και μια τέταρτη σελίδα με την πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση στην κρίση. Ορισμένες από τις προτάσεις με βρήκαν σύμφωνο. Αλλά η σοβαρότητα πια χάνεται όταν διάβασα τα εξής: «Μαζικές προσλήψεις», έτσι γενικά και αόριστα. «Εθνικοποίηση κάθε επιχείρησης που χρεωκοπεί δόλια χωρίς αποζημίωση των μετόχων της». Κάτι παρόμοιο, αν θυμάμαι καλά, δεν είχε κάνει ο Ανδρέας Παπανδρέου; Δεν είχε δημιουργήσει ένα κρατικό οργανισμό που έσωζε τις ελλειματικές επιχειρήσεις και ξετίναξε την οικονομία; Τι διαφορά επίσης, υπάρχει από τις σοβιετικής τύπου εθνικοποιήσεις που προτείνει το ΚΚΕ;

Για μένα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποκτήσει αίγλη, αν θέλει να αυξήσει τα ποσοστά του στις επικείμενες εκλογές (ο χρόνος βέβαια, είναι λίγος) πρέπει πρώτα απ’ όλα να αποχωριστεί τη ρητορεία περί κινηματικής δράσης και να λειτουργήσει ως κόμμα. Αλλιώς, ας το διαλύσουν και ας συμμετέχουν σε κινηματικές δράσεις.

Τι σημαίνει τώρα το να λειτουργήσει ως κόμμα;

Ένα κόμμα υφίσταται με στόχο κάποια στιγμή την κατάληψη της εξουσίας. Για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να αποκτήσει το ποσοστό που θα το κάνει κυβέρνηση. Πρέπει επομένως, να πείσει για τις θέσεις του. Αν λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιληφθεί ότι οι προοπτικές της χώρας είναι πλήρως συνδεδεμένες με την πορεία της Ευρώπης, αν δε δει ότι η πολιτική εξάρτηση της δημόσιας διοίκησης είναι καταστροφική, αν δε δεχτεί ότι τα δημόσια Πανεπιστήμια χρειάζονται πια σοβαρή αξιολόγηση, αν δε θέσει σε μία ορθολογική βάση τους τρόπους αλλαγής της οικονομικής κατάστασης κ.ο.κ, τότε πολύ φοβάμαι ότι θα εγκλωβιστεί σε μια συνθηματολογία, παρόμοια με του ΚΚΕ (ομολογώ ότι δεν είχα διαβάσει παλιότερα πολιτικό φυλλάδιο του ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ με τέτοιο λόγο).

Απλά, αν θέλουν στο ΣΥΡΙΖΑ να παίξουν το ρόλο του ΚΚΕ, είναι καμένο χαρτί. Το ΚΚΕ έχει κερδίσει την αποκλειστικότητα σε τέτοιου είδους πολιτικό λόγο και είναι πολύ δύσκολο να τη χάσει.

Advertisements

18 Σχόλια

 1. Kinder-έκπληξη ΚΚΕ δηλαδής….

 2. Από τον ΣΥΡΙΖΑ δε με εκπλήσσει τίποτα πια.
  Β.Λ.

 3. Kαι έπεται…συνέχεια…εκπλήξεων πιστεύω…

 4. Ξέρεις κάτι και δε μας το λες; Πέρα από την πλάκα, όπως δείχνουν τα πράγματα το εκλογικό αποτέλεσμα θα δρομολογήσει καταστάσεις στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ που ήδη έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί. Εκτίμηση κάνω.
  Β.Λ.

 5. Δηλαδή αγαπητέ Βασίλη, ισχυρίζεσαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα »τσικό» του ΚΚΕ; (αν ναι, μήπως ξέρεις ποιοι θα προωθηθούν στην »πρώτη» ομάδα;)

 6. Το κόμμα, η ανάληψη εξουσίας και κίνημα, αλληλοαποκλείονται ως προοπτικές, γιατί; οι πιο ποιες προϋποθέσεις; Διαφορετικά, οι πιο ποιες συνθήκες η συνύπαρξη τους δεν οδηγεί σε πολιτικές αντιφάσεις. Οι όποιες ομολογίες με το ΚΚΕ κατά την γνώμη μου δεν αντανακλούν κοινές πολιτικές ή κοινές στοχοθετήσεις. Εδώ, όμως, χρειάζεται λίγη προσοχή. Πρόκειται για εντελώς διαφορετικές πολιτικές πραγματικότητες οι οποίες, ωστόσο, ανατρέχουν σε κοινές κινηματικές παραδόσεις. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η ανάδειξη του Σύριζα ως υπολογίσιμης δύναμης ή ως πεδίου σημαντικών πολιτικών διεργασιών οφείλεται ακριβώς στη σύνδεση του με το Κίνημα. Κανένας δεν διαφωνεί. Εντούτοις αυτό δεν επιφέρει την αύξηση της εκλογικής του δύναμης. Γιατί; Η απάντηση φοβάμαι ότι δεν αυτονόητη. Χαιρετώ.

  • Ο δαίμων του πληκτρολογίου βλέπετε και ο σταλινισμός εντοπίζονται εύκολα παντού, ωστόσο πρέπει να παραδεχτούμε την ύπαρξη μιας πολύμορφης, καθολικής κρίσης στην ελληνική κοινωνία. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να θεωρήσουμε τον Σύριζα ως μια από τις σοβαρές πολιτικό – κοινωνικές εκδηλώσεις της.

 7. @ Dimi, είσαι τρελός; Το ΚΚΕ ούτε που θέλει να τους βλέπει
  @Μανώλη, οι κινηματικές δράσεις μπορούν να προκαλέσουν ζυμώσεις, να εγείρουν προβληματισμούς, να επηρεάσουν τον πολιτικό σχεδιασμό ενός κόμματος κλπ., σε καμία όμως περίπτωση δεν αντικαθιστούν το ρόλο του κόμματος και ούτε εξάλλου και οι ίδιες αποσκοπούν σε κάτι τέτοιο, ευτυχώς δηλαδή. Δεν μπορώ επίσης, να κατανοήσω τι εννοείς λέγοντας Κίνημα. Είναι προσδιορίσιμο ή πηγάζει από και απευθύνεται στο θυμικό των πολιτών, οπότε μιλάμε για κάτι το μεταφυσικό; Όπως το παρουσιάζεις είναι λίγο θολό. Η απάντηση για τη μείωση της εκλογικής δύναμης μπορεί να μην είναι αυτονόητη αλλά πιστεύεις ότι έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ για να δοθεί τουλάχιστον κάποια. Και αν δεν αναλυθεί και απαντηθεί η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, σε τι τελικά, αποσκοπεί η ύπαρξή του;
  Β.Λ.

 8. [απάντηση] Μανώλη, οι κινηματικές δράσεις μπορούν να προκαλέσουν ζυμώσεις, να εγείρουν προβληματισμούς, να επηρεάσουν τον πολιτικό σχεδιασμό ενός κόμματος κλπ., σε καμία όμως περίπτωση δεν αντικαθιστούν το ρόλο του κόμματος και ούτε εξάλλου και οι ίδιες αποσκοπούν σε κάτι τέτοιο, ευτυχώς δηλαδή. [συμφωνώ, θέλω μόνο να υπενθυμίσω κάτι. Την καθορισμένη πολιτική του Συρίζα να αναζητήσει συγγένειες και να αναλάβει κοινή δράση με ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα.] Δεν μπορώ επίσης, να κατανοήσω τι εννοείς λέγοντας Κίνημα. Είναι προσδιορίσιμο ή πηγάζει από και απευθύνεται στο θυμικό των πολιτών, οπότε μιλάμε για κάτι το μεταφυσικό; [Ωραία θέτεις το ερώτημα. Η αναφορά γενικά σε κάποιο Κίνημα είναι όντως πολύ θολή και εν πολλοίς μεταφυσική. Ωστόσο αναφέρομαι στις συγκεκριμένες ριζοσπαστικές κινηματικές δράσεις που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία τρία χρόνια στην ελληνική κοινωνία. Δράσεις που αναλαμβάνονται έναντι των ηγεμονικών μορφών εξουσίας (κράτος, ιδιωτικές εταιρίες κλπ). Πρόκειται για συγκροτημένες δράσεις με συγκεκριμένη κινηματική ταυτότητα, ή αυθόρμητες λιγότερο δεσμευτικές, αλλά σίγουρα πολυμορφικές και πολυσυλλεκτικές δράσεις με σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις ή για την ταυτόχρονη ύπαρξη και των δύο αυτών τύπων δράσης (πχ, βλ. ενδεικτικά, άρθρο 16, ανοικτή πόλη, Δεκέμβρης)] Όπως το παρουσιάζεις είναι λίγο θολό. Η απάντηση για τη μείωση της εκλογικής δύναμης μπορεί να μην είναι αυτονόητη αλλά πιστεύεις ότι έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ για να δοθεί τουλάχιστον κάποια. [εδώ έχει δίκιο, δεν έχει γίνει τίποτα (ας μας διαψεύσει κάποιος), μάλλον δεν το επιτρέπουν οι εσωτερικές εξελίξεις] Και αν δεν αναλυθεί και απαντηθεί η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, σε τι τελικά, αποσκοπεί η ύπαρξή του; [Σίγουρα οι πολιτικές του παρεμβάσεις δε μπορούν να θεωρηθούν ασήμαντες ή μικρής κοινωνικής εμβέλειας. Εδώ, όμως, θέλω να απαντήσω αναφερόμενος και στο μέλλον. Ο Σύριζα είναι σημαντικός ακόμα και αν το δούμε μονάχα ως πεδίο πειραματισμών στους κόλπους της Αριστεράς και νέων για την ελλάδα πολιτικών διεργασιών. Αυτό ισχύ ακόμα και για τους φίλους εκείνους, πολιτικά διαφωνούντες, οι οποίοι δεν εντάσσονται στις δομές του.]
  Β.Λ. [χαιρετώ]

 9. @Μανόλη, αν στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν τις ίδιες σκέψεις με σένα δε θα ημασταν μάρτυρες της σημερινής του εικόνας. Πραγματικά οι κινηματικές δράσεις δεν έχουν σχέση με τις κομματικές. Αλλά δεν νομίζω να το έχουν κατανοήσει στο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι δράσεις αυτές να τους έχουν βοήθησει να διαμορφώσουν αξιόπιστη πολιτική στόχευση, να δώσουν τέλος πάντων απάντηση στα ερώτηματα: Ποιο είναι τελικά το πολιτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση; Πού βρίσκεται ο αριστερός προγραμματικός λόγος; Για μένα με τις υπάρχουσες συνθήκες είναι δύσκολο να υπάρξει σημείο σύγκλισης των τάσεων και των απόψεων μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ.
  Β.Λ.

 10. To σύνθημα “Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους!” είναι όντως παιδικό, βγήκε από τις περυσινές μαθητικές/φοιτητικές κινητοποιήσεις της Ιταλίας όπου η νέα γενιά με το δίκιο της εναντιώθηκε στις περικοπές της παιδείας που σχεδίασε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Είχε λογική αφού οι νέοι δεν ήθελαν να πληρώσουν την κρίση που είχαν δημιουργήσει οι «μεγάλοι» για αυτό είχαν βάλει την «κρίση τους». Φαίνεται πως άρεσε τόσο πολύ στο ΣΥΡΙΖΑ που τη χρησιμοποίησαν (από τις ευρωεκλογές μάλιστα) copy/paste χωρίς καμία λογική και (τί έκπληξη!) χωρίς κανένα αίσθημα ευθύνης για όσα γίνονται στην Ελλάδα.

  Χαιρετώ το αγαπητό Φελέκι..

 11. Και εμείς σε χαιρετούμε αγαπητέ thie και καλώς όρισες, φρέσκος και ανανεωμένος.

 12. Το δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση «τους», είναι όντως αοριστολογικό, γιατί ντρέπεται να είναι ταξικό, πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι ταξικό στην εποχή του γενικευμένου μικροαστισμού;
  Ορθότερη, και τολμηρότερη, εξήγηση για την κρίση παραμένει εκείνη που αναφέρει ο Χρόνης Μίσιος ότι έδινε ένας παλιός κομμουνιστής στους καπνεργάτες που τον ρωτούσαν «τι είναι η κρίση»: «Κρίση είναι ένα παλούκι που το έχουν στον κώλο τους οι καπιταλιστές και θέλουν να την βγάλουν και να την βάλουν στον δικό μας κώλο»… ;)
  Όταν όντως ενηλικιωθεί η Αριστερά και παύει να αναφέρεται σε παραμυθένια «γενικά συμφέροντα» κάποιων «πολιτών» και αποκτήσει και πάλι ταξικές αναφορές θα χρησιμοποιεί ίσως λιγότερο παιδικά συνθήματα… (ως προς αυτό συμφωνούμε απόλυτα…)
  Κατά τα άλλα όποιος βρίσκει ανεύθυνη την απόδοση της παρούσας κρίσης στον καπιταλισμό και τους εκπροσώπους του, καλό θα ήταν να μας πει και καμιά ιδέα σχετικά με το ποιος άλλος την προκάλεσε εν πάσει περιπτώσει… Και σε τι συνίσταται η ευθύνη των εργαζόμενων εν προκειμένω; Τι πρέπει να κάνουν για να επιδείξουν κοινωνική υπευθυνότητα; Μήπως να δουλέψουν κανένα χρόνο άνευ μισθού ή να παραιτηθούν από την κοινωνική τους ασφάλιση; Φευ… η κρίση εκδηλώθηκε ακριβώς στις χώρες εκείνες που βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή τέτοιων νεοφιλελεύθερων λύσεων… και οι νυν απολυόμενοι είναι στην πλειονότητά τους εκείνοι που χτες είχαν συναινέσει στον περιορισμό των απαιτήσεών τους για το καλό της επιχείρησης…

  πάντα φιλικά
  Νίκος

 13. Μα Νίκο, το κόμμα με τις ταξικές αναφορές ήδη υπάρχει στην Ελλάδα και ονομάζεται ΚΚΕ. Αν θέλουμε μια τέτοια πολιτική δύναμη να εκπροσωπει την Αριστερά, ζήτω που καήκαμε.
  Επίσης, αναφέρω ότι η κρίση αναπτύχθηκε μέσα στην ελεύθερη αγορά και αποτελεί προϊόν της και ούτε θέλω να δουλευει κανείς τζάμπα. Το να ζητάει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ μαζικές προσλήψεις, εθνικοποιήσεις επιχειρήσεων κ.ο.κ. (περισσότερο κρατισμό, εν ολίγοις), όταν σε λίγα χρόνια για παράδειγμα θα τιναχτεί στον αέρα όλο το συνταξιοδοτικό σύστημα, ε, αυτό είναι εκτός πραγματικότητας και μάλλον διογκώνει τα προβλήματα.
  Να σημειώσω ακόμα, όσο κι αν δε θέλουμε να το δούμε, ότι οι χώρες των νεοφιλελεύθερων λύσεων ήδη σιγά-σιγά αρχίζουν να βγαίνουν από την κρίση. Ήδη, η ενίσχυση τραπεζών έχει αρχίσει να αποφέρει κέρδη στις μισητές καπιταλιστικές-νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις. Τώρα ποιος παλούκωσε ποιον είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης. Πάντως υπάρχει και η εκδοχή το παλούκι να έχει βγει απ’ όλους τους κώλους. Θα δείξει.
  Β.Λ.

 14. Βασίλη οι «ταξικές αναφορές» κρίνονται στην πράξη, όχι στα λόγια, και γεγονός είναι ότι στην πρακτική πολιτική όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς, ανεξάρτητα από το πόσο «ταξικές» ή «αντισυστημικές» θέλουν να εμφανίζονται, προτείνουν άμεσες λύσεις και μέτωπα διεκδικήσεων που παραπέμπουν στη διατήρηση του παλιού καλού «κράτους πρόνοιας»… δηλαδή κολυμπάνε και στον «κρατισμό» και στον «καπιταλισμό»…
  Μια που αναφέρεις το συνταξιοδοτικό θα σου δώσω ένα παράδειγμα: όχι μόνο οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ΟΛΕΣ οι υπαρκτές προτάσεις «διάσωσης» των ταμείων είναι κατ’ ουσίαν ανεφάρμοστες και με ημερομηνία λήξεως. Ακόμη κι αν αυξηθούν τα όρια ηλικίας και μειωθούν οι συντάξεις απλώς έχουμε στην καλύτερη περίπτωση μετάθεση της ημερομηνίας θανάτου. Τα μικροαστικά μισθωτά στρώματα που νόμιζαν ότι θα διαρκέσει η σύμβαση της ένδοξης τριακονταετίας του καπιταλισμού για πάντα, αυτά εκφράζει δυστυχώς η αριστερά στην πράξη, και δίνει μάχη οπισθοφυλακών.
  Ταξικές προτάσεις μπορεί να υπάρχουν μόνο δύο: η μία εκφράζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και είναι η κεφαλαιοποίηση και η μετοχοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών (η κατάργηση της εγγυημένης σύνταξης και περίθαλψης δηλαδή, και η νόμιμη χρήση μέρους της αμοιβής της εργασίας για επιχειρηματικό ρίσκο). Η άλλη -αν υπήρχε- θα αμφισβητούσε τον ίδιο τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του συστήματος, που εξαιτίας του το τελευταίο ήταν εξ αρχής θνησιγενές… Και φυσικά η δεύτερη είναι πρακτικά ανεφάρμοστη στον καπιταλισμό, καθώς είναι ασύμβατη με την βασική του κατεύθυνση αν μη τι άλλο, ασύμβατη με το φορολογικό σύστημα, ασύμβατη με τον διεθνή μονοπωλιακό ανταγωνισμό. Αυτό όμως δεν δίνει το δικαίωμα σε όσους πιστεύουν ότι η λεγόμενη «ελεύθερη αγορά» είναι ένα αξεπέραστο όριο να λένε ότι είναι ανεδαφική πρόταση. Το΄»έδαφός» της άλλωστε είναι η τάξη η οποία έχει συμφέρον από αυτήν: όλοι εκείνοι δηλαδή οι άνθρωποι που έχουν την απαίτηση να δουλεύουν και να πληρώνονται, να έχουν περίθαλψη και σύνταξη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από τις διακυμάνσεις της λεγόμενης εθνικής οικονομίας, διότι πολύ απλά δεν υπέγραψαν ποτέ καμία δήλωση ανάληψης ρίσκου, ούτε και εισπράττουν μερίσματα από τα κέρδη της εξ όσων όλοι γνωρίζουμε.
  Τώρα για το αν βγαίνουμε από την κρίση, εδώ θα είμαστε να το δούμε. Ούτως ή άλλως από την ίδια πόρτα θα ξαναμπούμε!

  ΥΓ. Μην πάτε στο ΚΚΕ ρε! σε μένα να έρχεστε να σας τα λέω που είμαι ορίτζιναλ κομουνίστ ορτοντόξ! :PPP

 15. Εννοείται ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν καλά κάνουν και έχουν την απαίτηση να έχουν περίθαλψη και σύνταξη. Εν τούτοις πρέπει να μπουν στο τραπέζι θέματα που αποφεύγουμε να συζητήσουμε σοβαρά. Κατ’ αρχάς να ξεκινήσουμε ότι δεν μπορούν όλοι να παίρνουν την ιδια σύνταξη (αυτονόητο είναι νομίζω). Ότι οι εισφοροδιαφυγές είναι μεγαλύτερες από τις εισφορές. Ότι κάποιες επιχειρήσεις προωθούν την πρόωρη συνταξιοδότηση με αποτέλεσμα κάποιοι να αποσύρονται νωρίτερα από την εργασία και κάποιοι άλλοι να τους πληρώνουν μέχρι να πεθάνουν. Ότι η «μαύρη» εργασία εξασθενεί τα ασφαλιστικά ταμεία και τα στερεί από επιπλέον πόρους. Ότι η έννοια ευέλικτη εργασία με ασφάλεια είναι αδιανόητη. Ότι η δια βίου μάθηση είναι ανύπαρκτη. Ότι η μερική απασχόληση (επιθυμητή από αρκετούς εργαζόμενους) δεν αντιμετωπίζεται με ορθολογικό τρόπο. Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα για τα οποία πρέπει κάποια στιγμή να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.
  Παρεπιπτόντως μήπως είσαι και ορίτζιναλ 21;
  Β.Λ.

 16. να ληφθούν Βασίλη μου τέτοια και άλλα μέτρα «εξορθολογισμού» αλλά δεν νομίζω οτι ο λόγος που δεν λαμβάνονται είναι η αντίδραση των συνδικάτων… (σιγά τα ωά…) αλλά γιατί ο ορθολογισμός τους αμφισβητείται στην πράξη και γιατί όσο το σύστημα είναι «ανταποδοτικό» και όχι κοινωνικό όλα αυτά τα μέτρα ατελέσφορα θα αποδειχτούν…
  Και πάντως ας συμφωνήσουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι -κυρίως- δημογραφικό και ότι για να αντιμετωπιστεί δεν πρόκειται να μπούμε στη λογική της εργασίας μέχρι «τελικής πτώσεως» επειδή αυτή φαντάζει στα τζημάνια της οικονομίας η μόνη «ρεαλιστική» λύση…

  ΥΓ. ε όχι και ορίτζιναλ ο γάβρος… :p

 17. Το ξέρω ότι είσαι ως ομάδα αυτό που πρέπει αλλά θέλω να τ’ ακούω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: