Στάλιν και ξερό ψωμί!

Εν έτει 2009, οι έλληνες κομμουνιστές γοητεύονται ακόμα από τον Στάλιν.

Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία.

Εκθείασε την περίοδο Στάλιν, καταδίκασε τον αντικομμουνισμό

Του ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ

Επιλέγοντας έναν χώρο που έχει συνδεθεί με την εκτέλεση 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944 από τους ναζί, η Αλέκα Παπαρήγα χθες το βράδυ καταδίκασε «την αντικομμουνιστική εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην καθιέρωση της 23ης Αυγούστου ως ημέρας εξίσωσης του φασισμού και του κομμουνισμού».

Στην ομιλία της η γ.γ. του ΚΚΕ έκανε αναφορές για την ιστορία τόσο του ΚΚΕ, που 91 χρόνια «βιώνει όλες τις μορφές του αντικομμουνισμού», όσο και της Σοβιετικής Ενωσης, εκθειάζοντας την περίοδο του Ιωσήφ Στάλιν.

Σύμφωνα με την Αλέκα Παπαρήγα, «δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το ξαναγράψιμο της Ιστορίας με πρωταγωνιστές τους ιμπεριαλιστές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τους νεοκαπιταλιστές των πρώην σοσιαλιστικών χωρών έχει αφετηρία την ταύτιση του φασισμού με τον κομμουνισμό». Η ίδια υποστήριξε ακόμη ότι «η αστική τάξη, ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια, έχει κάθε λόγο να επιβάλει λήθη, να εμφανίσει το μαύρο άσπρο και ανάποδα, όσο αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολύ περισσότερο από ό,τι ενδιαφέρεται να το κάνει για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η γ.γ. του ΚΚΕ ενέταξε σ’ αυτό που ονομάζεται «αντικομμουνισμός» και το γεγονός ότι το ΚΚΕ έμεινε στην παρανομία τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Και θύμισε «ακόμα και την περίοδο που η Ενωση Κέντρου ανέλαβε τη διακυβέρνηση, όπως και ότι παρέμειναν στη φυλακή ώς το 1966 στελέχη του ΚΚΕ» και ενώ είχαν προηγηθεί τα Ιουλιανά. Είπε επίσης ότι «το 1929 η αποκαλούμενη δημοκρατική κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου ανακήρυξε τον κομμουνισμό ιδιώνυμο έγκλημα».

Για την Αλέκα Παπαρήγα ήταν ευκαιρία να αναφερθεί επικαλούμενη ιστορικά γεγονότα με ιδιαίτερα θετικό τρόπο και στην περίοδο Στάλιν. Οπως είπε, «οι Αγγλογάλλοι ιμπεριαλιστές χάιδευαν τη ναζιστική Γερμανία ελπίζοντας αυτή να επιτεθεί πρώτα εναντίον της ΕΣΣΔ, να τη νικήσει και μετά να λογαριαστούν μεταξύ τους για τα μερίδια της αγοράς και της κυριαρχίας. Στον αιώνα τον άπαντα, δεν πρόκειται να συγχωρήσουν στην ΕΣΣΔ της προπολεμικής περιόδου, στο Κόμμα των μπολσεβίκων, στον ίδιο τον Στάλιν, ότι τους χάλασαν αυτά τα σχέδια».

Σ’ ένα άλλο σημείο της ομιλίας της επανήλθε στον Στάλιν λέγοντας: «Στις μέρες μας ξανά και ξανά μοιράζεται αφειδώς η καραμέλα των σταλινικών εγκλημάτων. Ξέρουν τι λένε όταν καταδικάζουν τον σταλινισμό.

Αυτό που τους ενοχλεί είναι η αναντικατάστατη πρώτη πείρα που σχηματίστηκε, για το πώς διαμορφώνεται εξαρχής η οικονομική βάση του σοσιαλισμού που πέρα από ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες από χώρα σε χώρα επιβάλλει και επιτάσσει την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τη συνεταιριστικοποίηση εκεί που δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, δεν είναι αρχικά δυνατή η πλήρης κοινωνικοποίηση».

Και συνέχισε εκθειάζοντας τον Ιωσήφ Στάλιν: «Η περίοδος που συνέπεσε επικεφαλής του σοβιετικού κράτους και του κόμματος να είναι ο Στάλιν ενοχλεί γιατί ακριβώς αποτελεί πείρα για τις σκληρές συνθήκες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης». Σύμφωνα μάλιστα με τη γ.γ. του ΚΚΕ, όταν η αστική τάξη «μιλά για σταλινικά εγκλήματα δείχνει το ταξικό μίσος της στην κοινωνικοποίηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, σπέρνει τον φόβο και την επιφύλαξη για τον παραγωγικό λαϊκό συνεταιρισμό, δείχνει το μίσος της για τον εργατικό, λαϊκό έλεγχο, για την εργατική εξουσία».

Η Αλέκα Παπαρήγα με αφορμή τον «αντικομμουνισμό» είπε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει τα ονόματα εκείνων που δίνουν χρήματα στο Κόμμα. «Αυτήν τη σχέση δεν πρόκειται να την καταργήσουμε ακόμα και αν μας υποσχεθούν κρατική επιχορήγηση χρυσάφι», είπε χαρακτηριστικά.

Advertisements

4 Σχόλια

  1. Πάντως το άρθρο αυτό είναι χαρακτηριστικό της δημοσιογραφικής αφασίας: ο σχολιασμός των λεγομένων της Παπαρήγα είναι κακόπιστος και μοναδικό σκοπό έχει να αποδείξει ότι αυτή εκθειάζει τον Στάλιν, ενώ στα παρατιθέμενα αποσπάσματα δεν υπάρχει εκθείαση. Τα όσα λέει η Παπαρήγα θα μπορούσε να τα προσυπογράψει και κάποιος που δεν είναι σταλινικός αλλά απλά κομμουνιστής (εγώ πάντως θα τα προσυπέγραφα…). Ένα προς ένα τα επιχειρήματά της απευθύνονται εναντίον όσων επιχειρούν να ταυτίσουν κομμουνισμό και φασισμό. Φυσικά η λεξούλα «καραμέλα» προδίδει υπεκφυγή και συμπάθειες προς τον Στάλιν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καραμέλα, και δεν την πιπιλίζουν πολλοί με ακριβώς αυτό τον σκοπό: να λοιδωρήσουν κάθε προσπάθεια κοινωνικοποίησης/κολεκτιβοποίησης των μέσων παραγωγής…

  2. Όταν ακόμα και οι ίδιοι οι Ρώσοι έχουν αναγνωρίσει τα σταλινικά εγκλήματα, το ελληνικό κομμουνιστικό κόμμα είναι το μόνο που αντιστέκεται και συνομιλεί (μάλλον κηρύττει) με ψυχροπολεμικούς όρους.
    Τα αποτελέσματα της κολεκτιβοποίησης με τον τρόπο που εφαρμόστηκε μάλλον ήταν καταστροφικά.
    Β.Λ.

  3. πάντως Βασίλη άλλα λέει το άρθρο κι άλλα η Παπαρήγα… κάθε άλλο παρά Στάλιν και ξερό ψωμί προκύπτει από τα περιλαμβανόμενα στα εισαγωγικά…
    επίσης άλλο το να αναγνωρίζεις εγκλήματα που έγιναν από τον Στάλιν, κι άλλο να καταγγέλλεις συλλήβδην τον κομμουνισμό, την επανάσταση την κολεκτιβοποίηση ως ολοκληρωτικό έγκλημα. Σε αυτό υπάρχει «αντίσταση». Όπως επίσης και στην γελοία, ρεβανσιστική και ανιστόρητη απόφαση του ευρωκοινοβουλίου

  4. Νίκο, τότε γιατί τα κολχόζ και τα σοβχόζ μακροπρόθεσμα δε λειτούργησαν έναντι του καπιταλισμού; Επίσης, η οικονομική μεταμόρφωση επί Στάλιν, ας μη ξεχνάμε ότι είχε εκατομμύρια θύματα, ανάμεσα και στους μπολσεβίκους. Και ο Χίτλερ μια διαλυμένη οικονομικά Γερμανία ανέλαβε και την έκανε υπερδύναμη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: