Οι μόνες που δε ζορίζονται, είναι οι τράπεζες!

«Σφιχτή εισοδηματική πολιτική» για το 2010 ανακοίνωσε ο κ. Παπαθανασίου. Σιγά μην αγχωθούν οι τραπεζίτες. Μια χαρά την έχουν βγάλει. Ούτε που τους άγγιξε η κρίση, απ’ ό,τι φαίνεται.

Αναδημοσίευση από Τα Νέα.

«Υπερκέρδη 1,5 δισ. ευρώ, με τις πλάτες των φορολογουμένων και του Ελληνικού Δημοσίου, κατέγραψαν οι τράπεζες για το πρώτο εξάμηνο του 2009.
Εκμεταλλευόμενες την κρατική ενίσχυση των 28 δισ. ευρώ, τη βουτιά στα ευρωεπιτόκια αλλά και την αυξημένη ανάγκη του Δημοσίου για δανεισμό, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θησαύρισαν εν μέσω κρίσης, με την κερδοφορία τους να ξεπερνά κατά πολύ τις προβλέψεις ακόμα και των πιο αισιόδοξων αναλυτών.

Με τη διαφορά ότι- ειδικά στο δεύτερο τρίμηνο του 2009- ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους προκύπτει όχι από «παραδοσιακές» τραπεζικές δραστηριότητες, αλλά από πωλήσεις ομολόγων και μετοχών που αγόρασαν στο μέσο της κρίσης.

Ενδεικτικό είναι ότι τα κέρδη από χρηματοοικονομικά και λοιπά έσοδα ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους!

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρουν οι τράπεζες στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τους, το δεύτερο τρίμηνο του έτους διεύρυναν σημαντικά το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο κέρδους τους δηλαδή τη διαφορά ανάμεσα στο κόστος με το οποίο δανείζουν και αυτό με το οποίο δανείζονται. Καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου οι τραπεζίτες μπόρεσαν να αντλήσουν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επιτόκιο 1% και στη συνέχεια να τα δανείσουν με καπέλο που ξεπερνά ακόμα και το 15% (για τις πιστωτικές κάρτες).

Από τη διαφορά στα επιτόκια
Επιπλέον, με αφορμή και τη βουτιά του διατραπεζικού επιτοκίου Εuribor κάτω του 1% μείωσαν κατακόρυφα τα επιτόκια του ταμιευτηρίου, σε συμβολικά επίπεδα, της τάξης του 0,3% με 0,5% αλλά και των προθεσμιακών καταθέσεων στο 2%- 3%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, παρά το «φρένο» στις νέες χορηγήσεις, οι τράπεζες να κερδίζουν τόσο από τους τόκους των παλιών δανείων, αλλά και από τη διαφορά στα επιτόκια με τα οποία εκταμιεύουν- επιλεκτικά πλέον- τα νέα δάνεια.

Παράλληλα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατέγραψαν σημαντικά κέρδη από πωλήσεις ομολόγων αλλά και μετοχών. «Ατμομηχανή» της κερδοφορίας σε αυτήν την περίπτωση είναι τα λεγόμενα «λαϊκά» ομόλογα που εξέδωσε το Δημόσιο, με υψηλότατα επιτόκια- έως και 6%- προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού εν μέσω κρίσης. Οι τράπεζες κάλυψαν ένα μεγάλο κομμάτι των εκδόσεων και αυτήν τη στιγμή τα κρατικά ομόλογα διαπραγματεύονται έως και 10% υψηλότερα από την ονομαστική τους αξία στη διατραπεζική αγορά. Έτσι, όχι μόνο καρπώθηκαν τα υψηλά επιτόκια, αλλά και παράλληλα πούλησαν ένα κομμάτι από αυτά, καταγράφοντας σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη.

Από ομόλογα και μετοχές
Αντίστοιχες κινήσεις έκαναν με ομόλογα άλλων τραπεζών ή και εταιρειών που είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους, ενώ σημαντικά οφέλη αποκόμισαν από αγοραπωλησίες μετοχών (κυρίως άλλων τραπεζών) που αγόρασαν σε πολύ χαμηλές τιμές τους πρώτους μήνες του 2009 και πούλησαν στις αρχές του καλοκαιριού, καταγράφοντας πολύ υψηλές υπεραξίες, τόσο άμεσα όσο και μέσω των θυγατρικών τους χρηματιστηριακών εταιρειών.»

Advertisements

Ένα Σχόλιο

 1. Και η πλέμπα να φορτώνεται όλα τα βάρη. Από http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=77923:
  «[…]Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία για τον τζίρο και τον όγκο των λιανικών πωλήσεων είναι αποκαλυπτικά της καχεξίας της αγοράς. Τον Ιούνιο, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2008, ο τζίρος του λιανεμπορίου μειώθηκε κατά 13,4%, έναντι αύξησης 7,8% το 2008 σε σχέση με το 2007. Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων (που προκύπτει από τον αποπληθωρισμό του τζίρου και είναι αψευδές σημάδι της πορείας της καταναλωτικής αγοράς) μειώθηκε τον ίδιο μήνα κατά 14,2%, έναντι αύξησης 2,4% τον ίδιο μήνα πέρσι.
  Κόβουν και τα τρόφιμα!
  Από τα ίδια στοιχεία τής ΕΣΥΕ προκύπτει ότι τα νοικοκυριά συνεχίζουν να μειώνουν ακόμα και τις πιο απαραίτητες ανάγκες τους, όπως είναι τα είδη διατροφής. Ετσι οι πωλήσεις των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων μειώθηκαν κατά 9,4%, ενώ και η ευδαιμονία των Ι.Χ. πνέει τα λοίσθια. Οι πωλήσεις των πρατηρίων βενζίνης και λιανικής μειώθηκαν κατά 12,6%, ενώ τα «μη απαραίτητα είδη» πλήρωσαν τη νύφη της κρίσης: οι πωλήσεις επίπλων-ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού μειώθηκαν κατά 24,2% και των βιβλίων-χαρτικών κατά 34,2%.
  Η ΕΣΥΕ σημειώνει πάντως ότι τον Ιούλιο, σε σχέση με τον Μάιο, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 2%.
  n Κατηγορηματικοί στο μεταξύ υπέρ μιας εφικτής εισοδηματικής πολιτικής για τους μισθωτούς και υπέρ της στήριξης της μεταποίησης, ιδίως αυτής στη Βόρεια Ελλάδα, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος, ως γνωστόν, υπήρξε ο αρχιτέκτονας του παγώματος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων για φέτος.
  Ο κ. Παπαθανασίου άφησε να εννοηθεί ότι μπούσουλας για την εισοδηματική πολιτική του 2010 θα είναι ο πληθωρισμός (κινείται γύρω στο 0,5% τώρα και αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 1,5% τον Δεκέμβριο). Δεν μπορεί, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο πληθωρισμός να είναι 0,5-1% και να δίνονται αυξήσεις 4% και 5%. Προφανώς, λένε οικονομικοί αναλυτές, ο κ. Παπαθανασίου προβάλλει το ανεπιτυχές φετινό παράδειγμα των συλλογικών συμβάσεων που πράγματι «έδωσαν» αυτού του ύψους τις αυξήσεις. Ομως ήταν συμπεφωνημένες με τους εργοδότες στο πλαίσιο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, που ήταν διετούς διάρκειας και είχε συναφθεί τον Μάιο του 2008. Μάλιστα, στην αρχή του 2009 είχαν υπάρξει αντιδράσεις από ορισμένους εργοδότες για το υψηλό μισθολογικό κόστος που επωμίζονται εν μέσω κρίσης, αλλά τελικώς η Συλλογική Σύμβαση έμεινε «απείραχτη»[…]»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: