Εσωστρέφεια και απουσία της αριστερής διανόησης

Του Βασίλη Λυρίτση

Η κρίση βαθαίνει στην Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ) μετά την καταψήφιση της πρότασης Τσίπρα για έκτακτο συνέδριο. Πολλές οι διαφωνίες από τα στελέχη του ΣΥΝ, που δεν καταφέρνουν να τα βρουν μεταξύ τους, ακόμα και αυτοί που ανήκουν στο ίδιο ρεύμα. Από την άλλη υπάρχουν και οι συνιστώσες που ο καθένας βγαίνει και λέει ό,τι θέλει, ανάλογα με τη διάθεση που ξύπνησε το πρωί.

Αδυνατώ να κατανοήσω πώς θα συνυπάρξει η συγκεντρωτική σοσιαλδημοκρατία για παράδειγμα, με τις κομμουνιστικές πρακτικές του κ. Αλαβάνου ή τις προτάσεις που ακούγονται για ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Πρέπει να μπει πολύ νερό στο κρασί τους για να λειτουργήσει το όλο εγχείρημα, αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη.

Έχουν βέβαια, πετύχει κάτι που όλοι αρχικά απεύχονταν: την εσωστρέφεια. Σε λίγο θα γίνουν εκλογές και δε θα το πάρουν μυρουδιά, έτσι όπως το πάνε. Οι συζητήσεις έχουν επικεντρωθεί στη μορφή της εξουσίας και όχι στην άσκηση πολιτικής και μιας σοβαρής αντιπολίτευσης (θυμάστε που όλοι παραδέχονταν ότι μόνο ο Αλαβάνος ασκούσε αντιπολίτευση στον Καραμανλή;).

Μου έχει κάνει όμως εντύπωση και ένα άλλο πράγμα: η έλλειψη λόγου (εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις) της αριστερής διανόησης. Ό,τι ακούω και διαβάζω για την κρίση είναι κυρίως από κομματικά-επαγγελματικά στελέχη. Πού είναι κρυμμένη άραγε, η περίφημη αριστερή διανόηση; Θυμάμαι οι διανοούμενοι, το Δεκέμβρη, ήταν λαλίστατοι και φυσικά ένθερμοι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι μάλιστα, είχαν καταγοητευτεί από την εφηβική στάση του Αλαβάνου και η λέξη «εξέγερση» είχε γίνει καραμέλα στο στόμα τους.

Τώρα, γιατί σιωπούν; Γιατί δεν προβληματίζονται για το ΣΥΡΙΖΑ και το μέλλον του; Γιατί δεν παράγουν εναλλακτικές σκέψεις, ιδέες, προτάσεις; Τους ενδιαφέρει πράγματι το μέλλον της Αριστεράς ή από θέση ισχύος επιλέγουν πότε θα ασχοληθούν με τη δράση της Αριστεράς χωρίς βέβαια, σε καμία περίπτωση να θίγουν τα κεκτημένα τους; Σιγά μη κάτσουν να σκάσουν, θα μου πείτε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: