Ολυμπιακή κοροϊδία

Δεν έχω κανένα πρόβλημα να δεχτώ ότι η Ολυμπιακή είχε πάψει εδώ και καιρό να είναι προσοδοφόρα και το μόνο που παρήγε ήταν ένα ανεπανόρθωτο, τεράστιο έλλειμμα. Και ούτε είμαι υπέρ της μονοπωλιακής αγοράς στο χώρο των αερομεταφορών.

Αλλά η μάχη που δίνεται αυτή τη στιγμή από έξι ιδιωτικές εταιρείες για την εκμετάλλευση των άγονων γραμμών, πραγματικά αποκαλύπτει την κακοδιαχείριση και την απαξίωση της Ο.Α.

Και μάλιστα εδώ και καιρό προπαθεί να μας πείσει ο κ. Χατζηδάκης ότι δεν υπάρχει κέρδος από τις πτήσεις του εσωτερικού. Αντιγράφω λοιπόν, από το Βήμα της Κυριακής: «Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των άγονων γραμμών είναι ο χαμηλός ναύλος καθώς η τιμή του εισιτηρίου δεν περιλαμβάνει το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίου (ΤΕΑΑ), το λεγόμενο «σπατόσημο». Η Ευρωπαϊκή Ενωση διαθέτει συνολικά 216 γραμμές παροχής δημόσιας υπηρεσίας (Ρublic Service Οbligations), με τη Γαλλία να επιδοτεί 66, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (27) και το Ηνωμένο Βασίλειο (26), ενώ η Ισπανία διαθέτει 16 και η Γερμανία τρεις. Ακόμη, όπως προκύπτει από τις προδιαγραφές της εκμετάλλευσης των άγονων γραμμών, ο «κερδισμένος» του διαγωνισμού δεν θα πάρει μόνο ένα «φιλέτο», το οποίο επιδοτούμενο αφήνει καθαρά κέρδη, αλλά θα έχει «καταφέρει» στον αντίπαλό του το πρώτο χτύπημα κύρους για τον ανταγωνισμό που θα ακολουθήσει στους προορισμούς εσωτερικού. Ετσι παρ΄ ότι ο διαγωνισμός για τις άγονες, επιδοτούμενες γραμμές μπορεί να παρουσιάζει οικονομικό ενδιαφέρον και για τους μικρότερους επίδοξους διεκδικητές, η προσοχή εστιάζεται στην πρώτη απευθείας αντιπαράθεση των δύο μεγάλων, Οlympic Αir ως τότε και Αegean, που οδηγούνται εκ των πραγμάτων σε… «αερομαχία». Ο ανταγωνισμός μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών θα ενταθεί μετά την πλήρη λειτουργία της Οlympic air στους προορισμούς φιλέτα όπως τα δρομολόγια προς Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.

Οι συγκεκριμένοι προορισμοί είναι από τους πλέον κερδοφόρους και αποτελούν πλεονέκτημα της εγχώριας αγοράς.» (Διαβάστε εδώ το υπόλοιπο άρθρο).

Β.Λ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: