Άλλος είναι ο εχθρός!

Του Βασίλη Λυρίτση

Αντί να συντηρούμε το μύθο του αιώνιου εχθρού που αντιπροσωπεύει κυρίως ο Τούρκος και να σπαταλάμε δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς, καλό θα ήταν να επικεντρωθούν οι προσπάθειές μας στον πραγματικό εχθρό που εμφανίζεται κάθε καλοκαίρι. Τα ωραία μας λεφτουδάκια θα πρέπει να επενδυθούν στην τεχνογνωσία και στην προμήθεια μέσων ικανών να αντιμετωπίσουν την καταστροφή των πυρκαγιών.

Και για του λόγου το αληθές διάβασα σήμερα ότι το 2005, ο αρχηγός της πυροσβεστικής ζητούσε την αντικατάσταση του 80% του γηρασμένου στόλου της. Αντ’ αυτού αποφασίστηκε σημαντική εξοπλιστική δαπάνη για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16, κόστους περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Στην Ολλανδία για παράδειγμα, -εκεί δεν έχουν το φόβο του γενίτσαρου- ξέρετε πού πηγαίνει το μεγαλύτερο μέρος των αμυντικών δαπανών; «Στην Ολλανδία ο ωκεανός δεν φουσκώνει κάθε χρόνο για να υπερβεί τα φράγματα και να πλημμυρίσει τις χαμηλές περιοχές της χώρας. Και εκεί εξαρτάται από τους αέρηδες και τις φουσκοθαλασσιές. Οι Ολλανδοί όμως επειδή είναι μια κοινωνία που έμαθε να αντιμετωπίζει με νεωτερικό τρόπο τη φύση, έχει δημιουργήσει τεράστιες υποδομές, φράγματα τα οποία ανοίγουν και κλείνουν αυτόματα με βάση ασφαλείς προγνώσεις στις έκτακτες περιπτώσεις, συγκρατώντας τα κύματα και τη στάθμη του νερού, προστατεύοντας τις παρόχθιες πόλεις τους. Τεράστια έργα, μεγάλου κόστους και υψηλής τεχνογνωσίας. Είναι η πολιτική τους προτεραιότητα. Αυτήν θεωρούν τη σημαντικότερη άμυνα της χώρας τους και σε αυτήν ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος των αμυντικών δαπανών τους.» (Διαβάστε εδώ το υπόλοιπο άρθρο).

Και συνεχίζω: στην Αυστραλία, Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία οι άνθρωποι δε βαυκαλίζονται με συλλαλητήρια πένθους αλλά συμμετέχουν εθελοντικά στο σύστημα δασοπροστασίας. Στη Γερμανία μάλιστα οι εθελοντές δασοπυροσβέστες είναι 1.300.000, ενώ οι μόνιμοι 27.600. Αυτή κι αν είναι διαφορά! (Για περισσότερα διαβάστε εδώ).

Αν θέλουμε λοιπόν, να έχουμε «πράσινο απόθεμα», ας είμαστε περισσότερο σοβαροί, προπάντων ρεαλιστές, και ως κράτος, αλλά και ως πολίτες.

Advertisements

2 Σχόλια

  1. Enas einai o ex8ros o imperialismos!

  2. Και ο καπιταλισμός. Χο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: