Ν’ αποζημιωθούν οι αυθαιρετούχοι;

Πρέπει ή όχι να εγκριθούν αποζημιώσεις για τους αυθαιρετούχους των καμένων περιοχών; Οι δήμαρχοι της βορειανατολικής Αττικής είναι υπέρ της αποζημίωσης γιατί, όπως υποστηρίζουν, «η παράνομη ανέγερση κτισμάτων δεν είναι αδίκημα, αλλά… δικαίωμα, ελλείψει πολεοδομημένης γης.» (Διαβάστε το σχετικό κείμενο).

Από την άλλη, το αντεπιχείρημα είναι ότι αν τα αυθαίρετα τα γκρέμιζαν οι μπουλντόζες, θα ζητούσε κανείς αποζημίωση;

Φυσικά, οι αρχές θα έπρεπε να είχαν επέμβει, πολύ πριν χτιστεί το σπίτι και ο ιδιοκτήτης του επενδύσει, οικονομικά και συναισθηματικά, σ’ αυτό. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα στην Ελλάδα. Και τώρα ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών ο ένα στον άλλον (διαβάστε τι λέει η ΔΕΗ για το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε).

Αν έχετε όρεξη, πείτε μας ποια είναι η γνώμη σας για τις αποζημιώσεις των αυθαιρετούχων;

Β.Λ.

42 Σχόλια

 1. Να αποζημιωθούμε λοιπόν και μεις ως πολίτες που θα αναπνεύσουμε και θα ζήσουμε στην Αττική….ως πολίτες που δεν κατέχουμε αυθαίρετα…

 2. Και είναι και ακριβοί οι αναπνευστήρες! Χο

 3. Αν είναι δυνατόν να διερευνηθεί ποιοι από τους αυθερετουχους δεν έχουν καμία οικονομική δυνατότητα να βρουν στέγη να τους δοθεί οικονομική βοήθεια ώστε να μεταστεγαστούν σε μια περιοχή με νόμιμη δόμηση.

 4. Άλλωστε υπό την ευθύνη του κράτους είναι αυθαιρετούχοι…άλλη μια ομάδα ψηφοφόρων…έχουμε και προνοιακό κράτος…μην το ξεχνάμε αυτό…
  Ας τους αποζημιώσει λοιπόν και ας χρεωθεί π.χ. η ΔΕΗ το κόστος…χα χα χα!

 5. Όσο κρετίνος και αν είναι κανείς για να χτίσει σπίτι μέσα στο δάσος, αν δεν έχει πόρους δεν μπορείς να τον αφήνεις στον δρόμο, φυσικά και είναι δουλεία του κράτους να βοηθήσει όσους εξ’ αυτών είναι άποροι. Δεν καταλαβαίνω τι είδους εκδικητικότητα είναι αυτή…

 6. Υπάρχει βέβαια, κι αυτό το επιχείρημα: «Η εξαίρεση των αυθαιρέτων από τις όποιες ευεργετικές για τους πληγέντες ρυθμίσεις είναι μονόδρομος, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η πολιτεία θα προχωρούσε σε έμμεση νομιμοποίηση, η οποία απαγορεύεται από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία.»

 7. Υποχρέωση του κράτους είναι να μεριμνά…όχι να κάνει το στραβό….για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους…σωστά?
  Και ας μην ξεχνάμε ποιοι οργανισμοί είναι πρώτοι στη λίστα διαφθοράς…
  Κράτος σημαίνει χτίστε όπου βρείτε χάρη στα κυκλώματα που διατρέφω?…και μετά ψηφίστε με για να σας νομιμοποιήσω?

 8. Έμμεση νομιμοποίηση υπάρχει και σήμερα με την αδιαφορία του κράτους όταν χτίζονται τα αυθαίρετα. Το θέμα είναι πως πρέπει το κράτος να περιφρουρήσει τις δασικές εκτάσεις ώστε να μην χτίζονται τα αυθαίρετα ή ακόμα και να τα γκρεμίσει. Παρόλα αυτά δυστυχώς όμως ορισμένα από τα αυθαίρετα που κάηκαν άνηκαν σε φτωχούς και ηλικιωμένους ανθρώπους, να γίνει λοιπόν ένας διαχωρισμός και να βρεθεί μια στέγη για αυτούς σε ένα νόμιμο σπίτι.

 9. Kαι φυσικά αν αποζημιωθούν, οι Δήμαρχοι που εξαιτίας και της δικής τους ολιγωρίας κάηκαν θα επανεκλεγούν…φαύλος κύκλος ίσως?…

 10. Nα μην ξεχνάμε και την «Εκκλησία»…αντί να κάνει εθελοντική αναδάσωση δεν παραχωρεί τίποτε φιλέτα στους απόρους?
  Αλληλεγγύη αδελφοί!

 11. Τι σχέση έχουν οι δήμαρχοι?
  Τι σχέση έχει η εκκλησία?
  Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα…

 12. «Οι δήμαρχοι της βορειανατολικής Αττικής είναι υπέρ της αποζημίωσης»….η «Εκκλησία σήμερα ανήγγειλε εθελοντική αναδάσωση»…

 13. Προσωπικά μένω στο ανθρωπιστικό κομμάτι της ιστορίας και θεωρώ ποιο σημαντικό να βρεθεί στέγη για τους άπορους και να μην μείνουν στον δρόμο και σε δεύτερη μοίρα ποιος θα καρπωθεί το πολιτικό όφελος….
  Από εκεί και πέρα η υποκρισία των Δημάρχων και της Εκκλησίας δεν έχει όριο, αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούριο…

 14. Χμ…μού έδωσες μια καλή ιδέα…ΜΚΟ-σφραγίδα…Το χαμόγελο του Αυθαίρετου…Καλή συνέχεια :-)

 15. Το χαμόγελο του χαιρέκακου μου κάνει καλύτερα…

 16. Peace παιδιά, έχουμε και μια συγκέντρωση αύριο για εκτόνωση. Χα.
  Β.Λ.

 17. Κούτσουρα ξεκινήσατε να μαζεύετε? Kαι στο fb ούτε μια εφαρμογή…:-)

 18. Έχει το παρκάκι απέναντι αλλά δεν είναι καμένα.
  Β.Λ.

 19. Τέτοια τεμπελιά επονείδιστε? ;-)

 20. Αν είναι πεύκα έχε τον νου σου μην σκάσει και ο στρατηγός άνεμος!

 21. Δεν έχω αυτοκίνητο να τα μεταφέρω, θα μου κοπεί η μέση.
  Β.Λ.

 22. Πέρνα από το Ζάππειο κατεβαίνοντας…είναι άρρωστα και απότιστα τα δέντρα εκεί…αυθαίρετα δεν έχει…δεν είναι τυχαίο ότι δεν καίγεται…

 23. Μήπως να τα βάψω μαύρα, να φαίνονται καμένα; Α, σανίδα από οικοδομή κάνει;

 24. Βασικά ένα σπίρτο στο Ζάππειο μια χαρά είναι, άσε που είναι φιλέτο η περιοχή…

 25. Δεν έχει θέα…ευτυχώς υπάρχουν οι υπώρειες του Λυκαβητού ακόμα…

 26. Ωραία υποβαθμίσαμε το θέμα! Καλή συνέχεια:-)

 27. Εκτονώσαμε την ένταση, θες να πεις.
  Β.Λ.

 28. Μια μεζονέτα απέναντι από το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα με χάλαγε καθόλου πέραν βεβαίως μιας ανακατωσούρας στο μπες και στο βγες….

 29. όχι δεν την εκτονώσαμε! παραμένω χαιρέκακος και απάνθρωπος μέχρι να αποκτήσω αυθαίρετη μεζονέτα στην κορυφή ενός βουνού! οκ?

 30. Αν δεν είναι αυθαίρετη η μεζονέτα,,,να έχει ένα ρίσκο το παρκάρισμα του Cayenne δεν αξίζει…και πίστεψέ με οι κάμερες του τετραγώνου του Μεγάρου και της Προεδρίας είναι εξαίσια ενοχλητικές…

 31. Δεν μπορείς να τσουβαλιάζεις όλους τους κατόχους αυθαιρέτων, υπάρχουν και φτωχοί που ζουν εκεί 50 χρόνια και ουδεμία σχέση δεν έχουν με τον νεοπλουτισμό.

 32. Η φωτιά αναζωπυρώθηκε

 33. Και φυσικά ποτέ δεν αναφέρθηκα στους εμπαιζόμενους (λόγω φτώχειας) κατόχους αυθαιρέτων …

 34. Sorry, ρε παιδιά, αλλά γιατί να αποζημιωθούν οι αυθαίρετοι; Πολλές από τις περιοχές που κάηκαν είχαν ξανακαεί και «αναδασωθεί», μόνο που κατά την αναδάσωση φυτεύτηκαν και κάτι σπίτια. Αν τώρα που ξανακάηκαν πάμε και αποζημιώσουμε τους καταπατητές, θα είναι σαν να λέμε στους εμπρηστές ότι καλώς κάνουν τη δουλειά τους.
  Επίσης, έχω μια απορία…
  Όλοι αυτοί οι πυρόπληκτοι, που πήγαν και έχτισαν μέσα στο δάσος, δεν σκέφτηκαν ποτέ ότι μπορεί να καεί το σπίτι τους; Κανείς τους δεν άκουσε ποτέ για τις ασφάλειες πυρός; Γιατί είναι υποχρεωμένο το κράτος να αποζημιώνει τον καθένα για οτιδήποτε συμβεί; Κοινώς εσύ κι εγώ να πληρώνουμε για να μπορεί οποιοσδήποτε δεν έχει φιλότιμο και σεβασμό προς τον συνάνθρωπό του να ζει μέσα στο δάσος.

 35. (Παρεμπιπτόντως έχω την «αμυδρή εντύπωση» ότι οι ασφαλιστικές δεν ασφαλίζουν αυθαίρετα κτίσματα…μέσα στα πεύκα…και όσες ασφαλίζουν νόμιμες κατοικίες μέσα στο δάσος απαιτούν εγκατάσταση συστημάτων πυρόσβεσης,,,κ.λπ.)

 36. Ένα συμπέρασμα που βγαίνει διαβάζοντας (ορισμένα) comments είναι ότι οι πλούσιοι αυθαιρετούχοι παρανόμησαν ενώ οι φτωχοί όχι επειδή αναγκάστηκαν να χτίσουν εκεί άρα πρέπει να αποζημιωθούν.
  Είναι έτσι;

 37. Εγώ είμαι υπέρ του ολοκαυτώματος του πελατειακού συστήματος και ΚΑΤΑ της αποζημίωσης….
  Καλημέρα!

 38. Πολλά προσφυγικά για παράδειγμα στην Αθήνα αλλά και αλλού ήταν για χρόνια παράνομα. Κι εκεί ζούσαν κυρίως φτωχοί άνθρωποι. Πολλά απ’ αυτά πια έχουν μπει στο σχέδιο πόλης. Ήταν αναπόφευκτο με τόσους πρόσφυγες.
  Σήμερα σπίτια έχασαν και οι φτωχοί. Δε λέω να μονιμοποιηθούν τα αυθαίρετά τους και να τους δοθούν ανεξέλεγκτα αποζημιώσεις. Ίσως με μία σοβαρή έρευνα να διαπιστωθεί αν έχουν ανάγκη αποζημίωσης. Αλλά κατά πόσο αυτό μπορεί να γίνει όταν εμπλέκονται ΥΠΕΧΩΔΕ, Δήμοι, ΔΕΗ, Δασική Υπηρεσία κλπ. είναι ένα σοβαρό ερώτημα. Το σημαντικό πια απ’ δω και πέρα θα είναι όλες αυτές οι περιοχές να κηρυχθούν δασικές εκτάσεις, να γίνουν τα απαραίτητα αντιπυρικά μέτρα, να ενισχυθεί η αποκέντρωση, που η Αθήνα έτσι όπως πάει θα ενωθεί με τη Θήβα, και επιτέλους να επενδύσει το κράτος στο διατήρηση του φυσικού πλούτου. Θα μου πείτε κάτι τέτοιο θα φέρει κέρδος; Φυσικά όχι. Αλλά δεν πάει άλλο, ο κόμπος έφτασε στο χτένι.
  Β.Λ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: