Η επανάληψη μιας αντιπολιτικής κινητοποίησης;

Του Παναγή Παναγιωτόπουλου

Να ευχαριστήσουμε πολύ τον Παναγή Παναγιωτόπουλο που μας έδωσε την άδεια να αναδημοσιεύσουμε το κείμενό του από το facebook.

Μόλις διάβασα στο in.gr ότι υπάρχει πρωτοβουλία των bloggers να επαναλάβουν την διαμαρτυρία του 2007 στη πλατεία Συντάγματος για τις πυρκαγιές.
Η διάθεση ακτιβισμού και δράσης ανθρώπων που οι κατά κανόνα δεν έχουν ιδιαίτερα πολιτικοποιημένο παρελθόν είναι βεβαίως κατανοητή, ίσως να είναι και ένα δείγμα ανιδιοτέλειας. Ίσως. Τα πράγματα όμως δεν είναι απλά και όμορφα και οικολογικά. Και οι πολιτικές επιπτώσεις μιας τέτοιας τελετουργίας, διότι η θεσμοποίηση μιας διαμαρτυρίας –με την απαραίτητη όπως διάβασα μαύρη περιβολή την καθιστούν έντονα τελετουργική, μπορεί να είναι σημαντικές και περίεργες.
Συγκεκριμένα, διάβασα ότι οι συγκεντρωμένοι εκτός από την κήρυξη αναδασωτέων όλων των καμένων και την περεταίρω ποινικοποίηση της οικοδομικής αυθαιρεσίας, σκοπεύουν να «κατατεθούν στο προεδρείο της Βουλής καμένα δέντρα σαν απάντηση της φύσης και των ενεργών πολιτών στις πολιτικές που τα έκαψαν». Εδώ τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται επικίνδυνα απολίτικα, ίσως και αντι-πολιτικά.

Η Βουλή, ιδιαίτερα δε η πεντακομματική σύνθεσή της σήμερα, είναι ένα πεδίο διαμάχης, δεν είναι η Κυβέρνηση. Και αυτό είναι μια θεμελιώδης γνώση και πεποίθηση για οποιοδήποτε πιστεύει στον πολιτικό ανταγωνισμό, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία. Μιλώντας παιδικά θα αναρωτιόμουν τι φταίει ο Περικλής Κοροβέσης ή ο Δημήτρης Σιούφας και η Άννα Διαμαντοπούλου για την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει έγκαιρα μια μικρή μεσαία φωτιά πριν γίνει μεγα-πυρκαγιά; Και ακόμα τι φταίει το ΚΚΕ για την καταπάτηση των δασών από το 1974 και μετά που είναι νόμιμο κόμμα;

Πίσω λοιπόν από αυτή τη διαμαρτυρία, αλλά και εμπρός της ως προς το μήνυμα που θα εκπέμψει, βρίσκεται μια θυμική και απλοϊκή αντίληψη ότι «φταίει το σύστημα, η πολιτεία, τα κόμματα, οι ισχυροί» και τα λοιπά γνωστά από την καθημερινή τηλεοπτική δημοσιογραφία, τις ανακυκλώσεις καφενείου και τον γενικό και αποδεκτό αντι-συστημικό λόγο. Να θυμίσω τις χιλιάδες μούντζες κατά του κοινοβουλίου το 2007 και την ουσιαστική απαλλαγή της κυβέρνησης και της διοίκησης (κεντρικής και τοπικής) από την συνακόλουθη διάχυση και γενίκευση των ευθυνών.

Θα ήταν βεβαίως εθελοτυφλία να ισχυριστεί κανείς ότι το πολιτικό σύστημα δεν βρίσκεται στο σύνολό του σε βαθιά κρίση και ότι έχει πολλαπλώς υπονομευτεί από τον ίδιο του τον εαυτό και πως ακόμα το πολιτικό προσωπικό και οι θεσμοί του βρίσκονται, πολιτισμικά αλλά και πρακτικά, σε απόσταση ιδιοτελούς ασφαλείας από τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας μας.

Ο χοντροειδής συμβολισμός όμως με την κατάθεση καμένων δέντρων σε όλους τους βουλευτές-μέσω του Προεδρείου της Βουλής, πέρα από το γεγονός ότι υποστασιοποιεί τη φύση (κάτι το όποιο έχει την ίδια ιδεολογική ρίζα με την έμπρακτη οικογενειακή οικολογία όσων εγκατέλειψαν την πόλη για να κατοικήσουν στην αραιοκατοικημένη και ενίοτε δασώδη περιφέρεια της, μέσα από αμφιβόλου νομιμότητας και ηθικής κτήσεις γης) απαλλάσσει τους διοικούντες από τις συγκεκριμένες ευθύνες τους. Το μόνο που πετυχαίνει είναι να εκτονώνει τις κοινωνικές ενοχές μιας μεσαίας τάξης η οποία αδυνατεί να βρει την δημοκρατική της ταυτότητα και προσφεύγει σε μια αντεστραμμένη και ασύνειδη, φυσικά, γιορτή της φωτιάς. Η κουλτούρα του πένθους, η γενική βύθιση στη νεκροφιλία, ο ρητορικός αποτροπιασμός και ο κομφορμιστικός σκανδαλισμός συνιστούν ακριβώς το υπόστρωμα πάνω στο οποίο η ατομική ευθύνη του καθενός εξατμίζεται στον ελαφρύ αέρα της γενικευμένης ανομίας και η πολιτική πράξη και τοποθέτηση γίνονται ακρισία και ναρκισσιστικό παιχνίδι για μαυροφορεμένους. Οι τελευταίοι, χωρίς να το ξέρουν, κινδυνεύουν να μετατρέπουν για δεύτερη φορά σε υπασπιστές του Στρατηγού Ανέμου.

Advertisements

8 Σχόλια

 1. δεν υπάρχει dressing code για την πορεία….

  όσον αφορά στην κατάθεση καμένων δέντρων στη Βουλή είναι μια χαρα κίνηση. Είναι ξεκάθαρο – εκτός ίσως για όσους επιμένουν να διατηρούν ανέξοδα έναν «παιδικό» τρόπο σκέψης και να μας κουράζουν χωρίς λόγο…-ότι οι ευθύνες αφορούν κυριως τα κομματα που κυβερνησαν που με τις πλειοψηφίες τους πέρασαν νομους δασοκτόνους. στο βαθμό που οι αριστεροι αντιτάχθηκαν και πολεμησαν κατα της καταστροφής των δασων είναι σαφές ότι δεν τους καταλογίζονται οι ίδιες ευθύνες. ωστόσο αναρωτιέμαι με τις ολέθριες συνεπειες των τελευταίων χρόνων δεν έχει ευθύνες και η αριστερα- τα δυο κόματα της αριστεράς εννοώ κυρίως;;; πόσο συνεργαστηκαν πόσο επιχείρησαν να συσπειρώσουν από κοινού τους ανθρώπους κατα της εφαρμογής των νομων αυτών ή σε δράσης προληψης προστασίας κλπκλπ. για να μην πολυλογώ καλό είναι να αναστοχαζονται και τα κοματα της αριστερας περί των ευθυνων τους… έτσι σημειολογικά η κίνηση ερμηνεύεται με έναν άλλο τρόπο για τα κόματα αυτά: είναι ακόμα μεγαλύτερες οι ευθύνες σας για να μας ενημερωνετε για να αντιδράσετε μεσα αλλά και έξω από τη βουλή.
  ωστόσο ας δούμε ορισμένα σημαινομενα της παραπάνω κίνησης που ο αρθρογραφος του facebook ηθελημένα ; αποσιωπά.
  – δεν είστε ικανοί να προστατέψετε τον πλούτο της χώρας (sic)
  – ή αντίθετα είστε πολύ ικανοί στην καταστροφή της χώρας
  – εμπροθετα μεσα από νόμους διατάξεις παραλήψεις κλπ ευνοείτε την καταστροφή των δασών
  – σας πετάμε τα καμενα δέντρα (δεν σας παλουκωνουμε σε αυτά – θα ήταν αποτελεσματικότερο κατά την άποψη μου) άρα σασ αναγνωρίζουμε…αλλά και σασ καταλογίζουμε ευθύνες και αυξημενες υποχρεώσεις. Αλλαξτε τώρα τα πράγματα. έγγυηθείτε μας έμπρακτα την αποκατάσταση των χαμένων δασών.
  – γιατί έχουμε τις εμπειρίες τ0υ παρελθόντος που «ευνόησαν «μικροκαταπατητές αλλά και μεγαλοεργολάβους και ημέτερους και φιλαράκια και καποιοι πλουτισαν χοντρά…και μήπως αρκετούς από αυτούς τους ξέρουμε κιόλας…μήπως πίνετε και μαζί καφεδάκι….
  – δεν είστε – έρημοι και απρόσωποι- άξιοι ιδιαίτερης εμπιστοσύνης. χρειάζεται να σας ελέγχουμαι διαρκώς…χρειάζεται να παίρνουμε πρωτοβουλίες..χρειάζεται να αναζητήσουμε εν τελει νέα μοντέλα δράσης και εκπροσώπησης.

  αυτά τα ολίγα και γρήγορα
  στη συνέχεια
  αντιγράφω προκύρηξη από το http://dosepasa.wordpress.com από όπου ξεκίνησε και η πρωτοβουλία γαι την αυριανή διαμαρτυρία. ελπίζω να σας δω εκεί.

  ΟΙ ΦΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΣ ΓΙΝΟΥΝ ΦΛΟΓΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

  Κάθε χρόνο τα ίδια. Κάθε χρόνο η χώρα μας ζει τον εφιάλτη των πυρκαγιών. Κάθε χρόνο κράτος, ιδιωτικά συμφέροντα, κοινωνική αδιαφορία μας κλέβουν και λίγο από την ανάσα μας. Οι ευθύνες δεν περιορίζονται μόνο στη σημερινή κυβέρνηση. Είναι διαχρονικές και αφορούν σε όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια. Αφορούν επίσης στην απληστία του ιδιωτικού κεφαλαίου που μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζει τίποτα. Αφορούν, τέλος, και στον καθένα από εμάς που έχει ήδη, ή θα πάει στο μέλλον, να χτίσει σε περιοχή που κάηκε.

  ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

  Είναι καιρός να αντιδράσουμε. Τώρα είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Πριν εκλείψει και το τελευταίο ίχνος πρασίνου από την Ελλάδα.

  Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό να οργανωθεί ένα περιβαλλοντικό κίνημα που θα υπερασπιστεί το αυτονόητο: Το δικαίωμά μας στην αναπνοή!

  Απαιτούμε τώρα:

  – Άμεση κήρυξη αναδασωτέων όλων των εκτάσεων που κάηκαν. Να μην υπάρξει κανένας αποχαρακτηρισμός ή αλλαγή χρήσης γης στις καμένες εκτάσεις. Να υπάρξει κοινωνικός έλεγχος στην αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων με άμεση θεσμοθέτηση μέτρων για την κινητοποίηση και δραστηριοποίηση των τοπικών κοινωνιών, μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα και δράσεις για την πρόληψη και την προετοιμασία για πυρόσβεση, αλλά και για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών. Οι ευαισθητοποιημένοι, ενεργοί και δραστήριοι πολίτες, με την εθελοντική τους δράση και πίεση, είναι σήμερα η μοναδική δύναμη που μπορεί να βγάλει τον κρατικό “δασοκτόνο” μηχανισμό από τη 12μηνη νάρκη του.

  – Απόλυτη εφαρμογή της αρχής «όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος». Ούτε ένα κυβικό μέτρο μπετόν μέσα σε δάσος ή δασική έκταση. Άμεσος προγραμματισμός και σχεδιασμός για την διαχείριση, καθαρισμό και διαμόρφωση των δασικών και αγροτικών εκτάσεων, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και πυροφυλακίων. Επείγουσας φύσης καθαρισμούς των δασών και ουσιαστικός σχεδιασμός συστηματικού καθαρισμού τους σε μόνιμη βάση.

  – Να αναζητηθεί νομική ρύθμιση ώστε να δημευτεί κάθε αυθαίρετη ιδιοκτησία με πρωτεραιότητα αυτών της εκκλησίας και δημοσίων προσώπων, όπως πολιτικών, ανώτερων δικαστικών, διευθυντών και ανώτερων στελεχών δημόσιων υπηρεσιών, καναλαρχών, εφοπλιστών, ακαδημαϊκών, κ.α.

  – Να ιεραρχηθεί σαν βασική κοινωνική ανάγκη η απόλυτη προστασία όσων δασών απέμειναν και η αναγέννηση των δασών που κάηκαν. Να διατεθούν όλα τα αναγκαία κονδύλια με ενίσχυση αυτών που αφορούν στην πρόληψη των πυρκαγιών και όχι στην καταστολή τους. (τα ποσά που διατίθενται για την καταστολή είναι δεκαπλάσια αυτών που διατίθενται για την πρόληψη. Κονδύλια που ανεξέλεγκτα σχεδόν διαχειρίζονται οι ΟΤΑ).

  – Δημιουργία ενιαίου εθνικού επιστημονικού φορέα με αποκλειστική αρμοδιότητα την πρόληψη, διαχείριση, προστασία, και πυρόσβεση των πυρκαγιών και με πρωταρχική ευθύνη και υποχρέωση την άμεση δημιουργία βάσεων δεδομένων γης (εθνικό GIS, ψηφιακό δασολόγιο κλπ) με δημόσια και ελεύθερη πρόσβαση τους στους ενεργούς πολίτες και τις συλλογικότητές τους.

  – Να αποσυρθεί τώρα ο δασοκτόνος νόμος 3208/03, που πυροδοτεί τα εμπρηστικά συμφέροντα.

  – Να καταργηθεί οποιαδήποτε ιδιωτική, εκκλησιαστική, συνεταιριστική ιδιοκτησία δάσους. Τα δάση να ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στο Δημόσιο. Να συγκροτηθεί άμεσα το προβλεπόμενο από σύνταγμα Δασολόγιο, που επί 35 χρόνια η Πολιτεία το παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες.

  – Άμεση ριζική και επαρκής αναδιοργάνωση της δασοπροστασίας με προτεραιότητα στην πρόληψη. Να μονιμοποιηθούν οι 5.500 συμβασιούχοι δασοπυροσβέστες (που κάθε φθινόπωρο απολύονται) και να ασχοληθούν με τον καθαρισμό των δασών, την προληπτική δασοπροστασία και την αναδάσωση. Να διατεθούν τα αναγκαία κονδύλια για επαρκή και σύγχρονο εξοπλισμό. Αντί η κυβέρνηση να γεμίζει τους δρόμους με ΜΑΤ, ας γεμίσει τα δάση με πυροφύλακες και πυροσβέστες.

  – Να αποσυρθεί το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο του κ. Σουφλιά για την Αθήνα των 8 ε-κατομμυρίων, που θα καταστρέψει τα δάση, τα βουνά, τις ακτές. Να σταματήσει οριστικά η επέκταση του αστικού ιστού σε δάση και δασικές εκτάσεις.

  – Να σωθούν τα βουνά μας. Να αποσυρθεί το ΠΔ για τον Υμηττό. Να ακυρωθεί η οικοδόμηση της Τεχνόπολης στο «λαιμό» μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης. Να υπάρξει απόλυτη νομοθετική προστασία όλων των ορεινών όγκων τόσο στην Αττική όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

  – Να υπάρξει απόλυτη προστασία όλων των ελεύθερων χώρων μέσα στον αστικό ιστό. Να μετατραπούν αποκλειστικά σε πάρκα υψηλού πρασίνου.

  – Το περιβάλλον πάνω από το κέρδος αλλά και την ανθρώπινη αδιαφορία που το καταστρέφει.

  ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΣΒΗΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

  Πρωτοβουλία για την Αντισυστημική Αριστερά

  http://dosepasa.wordpress.com

 2. Γρηγόρη, καλώς ήρθες. Θα συμφωνήσω ότι πρέπει τα κόμματα της Αριστεράς -και όχι μόνο- να «αναστοχαστούν» τις ευθύνες τους άλλα πρώτα απ’ όλα πρέπει να «αναστοχαστεί» ο καθένας προσωπικά τις δικές τους ευθύνες και όχι πρώτα και πάνω απ’ όλα να τις μεταθέτει σε άλλους. Όταν μιλάς για «νέα μοντέλα εκπροσώπησης», τι εννοείς;
  Β.Λ.

 3. Να συμπληρώσω: λίγο υποτιμητικό δεν είναι το σχόλιο «αρθρογράφος του facebook» για τον φιλοξενούμενό μας; Κάνε απλά μια έρευνα στο google για τη δουλειά του Παναγή Παναγιωτόπουλου. Πάντως δε θα τον έλεγα ακριβώς «αρθρογράφο του facebook».
  Β.Λ.

 4. Μήπως απλώς αναφέρεται δηλωτικά στην ομάδα αναγνωστών που απευθύνεται ως αρθρογράφος του fb?

 5. Ego eirwniko pros ton syggrafea ton vlepw me mia paidikh afeleia

 6. νομίζω και ως προς τους αναγνώστες που απευθύνεται,,,προφανώς το fb δεν νομιμοποιείται αρθρογραφίας παρά μόνο αναπαραγωγής προς το παρόν…

 7. Απόλυτα σωστός!

  Οι ευθύνες έχουν όνομα. Τέτοιες «κινητοποιήσεις» με γενικό και αόριστο περιεχόμενο είναι επικίνδυνες. Aναλυτικά εδώ:
  http://gasimakop.blogspot.com/2009/08/blog-post_9774.html

 8. Nai oi eythynes gia tis fwties exoun onoma: PASOK, ND

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: