Γέμισε ο τόπος «ρομαντικούς επαναστάτες»

Του Βασίλη Λυρίτση

Αφού κόπτεται τόσο πολύ ο κ. Κοροβέσης για τις μίζες που μπορεί να πήρε ο ΣΥΝ από τη Siemens, γιατί δεν καταφέρεται και εναντίον της νόμιμης κρατικής χρηματοδότησης; Το σάπιο κράτος δεν είναι αυτό που ενισχύει τον πολιτικό σχηματισμό στον οποίο ανήκει;

Και ο κ. Κοροβέσης να μη σταματήσει μόνο εκεί. Ως «γνήσιος» αμφισβητίας του κατεστημένου να ζητήσει και πλήρη άρση της ασυλίας των βουλευτών και κατάργηση της ποινικής ανευθυνότητας των υπουργών. Με τα λεφτά του κράτους προφανώς δεν έχει πρόβλημα. Μάλλον θα αισθάνεται ότι με κάποιο τρόπο τα δικαιούται.

Ας μας πει λοιπόν, πού πηγαίνουν τα νόμιμα χρήματα από τα οποία το 75% καρπώνεται ο ΣΥΝ και τα υπόλοιπα οι συνιστώσες. Και τα λεφτά δεν είναι λίγα. Μιλάμε για ένα εκατομμύριο ευρώ που κατευθύνεται στα ταμεία των συνιστωσών. Τέλος πάντων.

Αν έχει στοιχεία ο κ. Κοροβέσης για μίζες και τα τοιαύτα ας τα καταθέσει να τελειώνουμε. Να πάψουν και οι υπόλοιποι στο ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν σα μωρές παρθένες, λες και ο χώρος της Αριστεράς είναι αγνός και αμόλυντος. Λες και η Αριστερά μ’ ένα μεταφυσικό τρόπο είναι ο μόνιμος εκπρόσωπος της ηθικής και της διαφάνειας.

Τελειώνω μ’ ένα απόσπασμα από το άρθρο του Ν. Κ. Αλιβιζάτου σχετικά με τη χρηματοδότηση της πολιτικής:

«[…] Ο νόμος προβλέπει την τακτική και εκλογική χρηματοδότηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων με ποσά που -βρέξει χιονίσει- ορίζονται ως ποσοστό των τακτικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του αντίστοιχου οικονομικού έτους (1,02 και 0,22 τοις χιλίοις αντιστοίχως, βλ. άρθρο 1 ν. 3023/2002, συν 0,1 τοις χιλίοις για τη χρηματοδότηση των «κέντρων ερευνών και μελετών» τους). Προβλέπεται επίσης η χρηματοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών διαφημίσεών τους. Οσο για τα μικρότερα κόμματα, όπως έδειξε η θλιβερή κατάληξη της υπόθεσης της Δράσης του κ. Στ. Μάνου, θα πρέπει να αρκεσθούν σε 5΄ συνολικής προβολής από την ΕΡΤ, έναντι πολλών χιλιάδων λεπτών των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε όλα τα κανάλια. Ομως ούτε και γι’ αυτήν τη σκανδαλώδη ρύθμιση είδα να διαμαρτύρονται τα κόμματα της Αριστεράς.

Η σιωπή, ειδικά του ΚΚΕ, μήπως εξηγείται από το ότι στον σχετικό νόμο (τον ν. 3023/2002) περιελήφθη διάταξη η οποία επιτρέπει την κατ’ εξαίρεση χρηματοδότηση κομμάτων από επιχειρήσεις που τα ίδια ελέγχουν ή που οι μετοχές τους ανήκουν «αποδεδειγμένα» «στον επικεφαλής» τους «ή σε άλλα φυσικά πρόσωπα εντεταλμένα προς τούτο από το αρμόδιο όργανο του κόμματος»; (άρθρο 7 παρ. 2) […]»

Advertisements

10 Σχόλια

 1. ontws, o koroveshs einai to provlhma

  • Μιλώντας για την Αριστερά ίσως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όχι τον Τσίπρα και την Παπαρήγα αλλά τον κόσμο της Αριστεράς που βρίσκετε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.

   Το ’89 και οι οικουμενικές κυβερνήσεις της ηγεσίας των 2 κοινοβουλευτικών κομμάτων της Αριστεράς έφεραν τεράστιες αντιδράσεις στην βάση τους καταλήγοντας σε διαγραφές αποστασίες και διασπάσεις. Οχι τυχαία αφού η πολιτικές επιλογές των οικουμενικών κυβερνήσεων ήταν καθαρά εις βάρος του πραγματικού ρόλου της Αριστεράς και έφερε συναίνεση σε πολλά θέματα που άνοιξαν τον δρόμο για τα σκληρά μέτρα Μητσοτάκη φθάνοντας μέχρι το ασφαλιστικό του Σημίτη και όλο τον μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων και αντεργατικών μέτρων του Καραμανλή.

   Οι ηγεσίες της Αριστεράς δεν έχουν ξεκαθαρίσει με το ’89 ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά ούτε και κυβερνητικά. Φωνές σαν του Κορωβέση δεν λένε τίποτα που να μην ξέρουμε ή να μην καταλαβαίνουμε συνειδητά ή ασυνείδητα. Γι αυτό δεν είναι το κέντρο του κόσμου και ούτε μπορούν να γίνουν. Φέτος κλείνουν 20 χρόνια από το ’89 και όλα τα στόματα στις ηγεσίες της Αριστεράς βούλωσαν επιδεικτικά. Κανείς δεν μίλησε για τις αλλαγές που έφερε αυτή η χρονιά στην Αριστερά εδώ αλλά και διεθνώς με την πτώση του τοίχους του Βερολίνου.

   Ο Κορωβέσης φάνηκε σαν να ήθελε να τσιγκλήσει τα πρόσωπα που σήμερα δυσκολεύουν το ρόλο της Αριστεράς στους αγώνες και στις διεκδικήσεις ενώ παράλληλα με τη στάση τους φροντίζουν για την υποτίμηση της Αριστεράς στα μάτια του κόσμου αφήνοντας σταθερά τα ποσοστά της στις τελευταίες εκλογές την ίδια ώρα που οι αντιστάσεις στα μέτρα και τα σχέδια του Καραμανλή είναι μεγάλες και η ΝΔ έχασε πάνω από 1.300.000 ψήφους.

   Ομως αυτό δεν σημαίνει πως η δήλωσή του λειτούργησε σωστά. Ο ίδιος και η ΑΚΟΑ στην οποία ανήκει αντιμετωπίζουν τεράστιο πολιτικό πρόβλημα ακόμα και πρόβλημα δημοκρατίας μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ με τις επιλογές του Τσίπρα.

   Επιλογές που χειροκροτούνται από όσους επιμένουν να σπρώχνουν την Αριστερά από τα πεζοδρόμια αντίστασης και ανυπακοής στα τραπέζια της διαχείρισης και της μεταρρύθμισης. Αυτοί είναι που ουσιαστικά μπαίνουν στο στόχαστρο όχι μόνο των αγωνιστών της Αριστεράς που προδίδονται από τέτοιες πολιτικές αλλά και από το ίδιο το σύστημα όπως προκλητικά ισχυρίζεται ο παραπάνω συντάχτης.

   Προσωπικά πιστεύω πως δεν είναι μεγάλη πρόκληση οι αμοιβές που από τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν οριστεί να παίρνουν οι βουλευτές της Αριστεράς. Πρόκληση είναι σε ποιούς στόχους τα ξοδεύουν. Και αυτό ισχύει και για όλους όσους παίρνουν κρατική επιχορήγηση ενώ από την άλλη μεριά έχουν μισθωθεί με μίζες για να λειτουργήσουν σε ένα καπιταλιστικό χρηματιζόμενο παρακράτος και αυτοί δεν ανήκουν ούτε σαν τίτλος στο χώρο της Αριστεράς ευτυχώς.

 2. * Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι το σκάνδαλο Siemens ήταν δικομματικό. Με τις δηλώσεις σας βάλατε την αριστερά στο κάδρο. Εχετε στοιχεία;

  – Ανακύκλωσα πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί στην «Ελευθεροτυπία» και είχαν τις υπογραφές δύο εκλεκτών συναδέλφων: του Γ. Βότση και του Κ. Μπέη. Ιδιαίτερα ο τελευταίος, με δραματικό τρόπο, έθετε το ερώτημα γιατί η αριστερά δεν απαντά. Θεώρησα και τον εαυτό μου αποδέκτη αυτού του ερωτήματος και ετοίμαζα μάλιστα και σχετικό άρθρο. Στη συνέντευξη στο Κανάλι 1 δήλωσα τις πηγές μου και χρησιμοποίησα μάλιστα τη λέξη «ανακύκλωση» και όχι καταγγελία. Οι αντιδράσεις όμως στελεχών του ΣΥΝ παραποίησαν βάναυσα αυτήν την αλήθεια και δεν αναφέρθηκαν στις πηγές αυτής της συγκεκριμένης καταγγελίας των αρθρογράφων, αποδίδοντάς την απευθείας σε μένα, σαν να ήταν μια πρωτογενής μου δήλωση. Και η «Αυγή» ακόμα της Πέμπτης 20 Αυγούστου εξαλείφει τις αναφορές μου και αποδίδει τα πάντα σε μένα.

 3. @Kolon, πεσμένο και απογοητευμένω σε βλέπω
  @unripe, μα ο Τσίπρας ή ο Αλαβάνος ή δε ξερώ εγώ ποιος, από πού προέρχεται; Ουρανοκατέβατοι μάς ήρθαν; Τι πάει να πει να «τσιγκλίσει»; Δημιουργεί ολόκληρο θέμα μόνο και μόνο για να «τσιγκλίσει»; Να παρουσιάσει στοιχεία για πρόσωπα και καταστάσεις. Έτσι ανέξοδα και εγώ κάνω πολιτική. Για τις αλλαγές που έφερε η πτώση του Βερολινου πολλοί μίλησαν και από την Αριστερά και από αλλού. Ο Καραμανλής μπορεί να έχασε ψήφους αλλά τι κέρδισε η Αριστερά; Απ’ ό,τι καταλαβαίνω είσαι υπέρ της κρατικής επιχορήγησης, κάτι που εμένα με βρίσκει αντίθετο. Γιατί να πληρώνω τον Κωστάκη ή το Γιωργάκη ή το Μανωλάκη να εξωραΐζουν τα γραφειάκια τους;
  @Alex, καλώς ήλθες κατ’ αρχάς. Ως αντίλογο, για την κουβέντα δηλαδή, σού παραθέτω από την Ελευθεροτυπία (20/8) http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=20/08/2009&id=74570:
  Περίσσεψαν πια οι ανοησίες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΣΥΝ.
  Εάν ο ενιαίος το 1990 Συνασπισμός είχε πάρει μίζες από τη Siemens, όπως δηλώνει χωρίς αιδώ ο Π. Κοροβέσης, η τότε ΕΑΡ (Ελληνική Αριστερά), συστατικό, μαζί με το ΚΚΕ, κόμμα του ενιαίου Συνασπισμού, θα έπλεε στο χρήμα. Θα πλήρωνε τουλάχιστον τους συντάκτες της «Αυγής», που είχαν τότε πέντε ολόκληρους μήνες να πληρωθούν και θα εξοφλούσε το δάνειο που είχε πάρει για ν’ αγοράσει τα γραφεία της πλατείας Κουμουνδούρου, όπου και θα συνεδρίαζε μαζί με άλλους ομοϊδεάτες του αργότερα ο κ. Κοροβέσης, για να φτιάξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
  Γιατί πραγματικά η ΕΑΡ, με τις μίζες του ελευθερόφρονα κ. Κοροβέση στο χέρι, δεν κατόρθωσε να πληρώσει ούτε μία δόση του δανείου που είχε λάβει από την τότε Ιονική Τράπεζα. Τέλη του 1993 ο Φ. Κουβέλης και ο μακαρίτης Γρηγ. Γιάνναρος επισκέφθηκαν τον τότε πρόεδρο της Ιονικής Παν. Κορλίρα και ζήτησαν ρύθμιση του χρέους. Υπήρξε μάλιστα και παρέμβαση του τελευταίου προς την τότε διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας (όπου επίσης χρωστούσε η ΕΑΡ) να σταματήσει τον πλειστηριασμό του ακινήτου της πλατείας Κουμουνδούρου, όπερ και εγένετο. Η Ιονική Τράπεζα διέγραψε τόκους υπερημερίας, έκοψε από δω, έκοψε από κει και επί προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου το δάνειο εξοφλήθηκε. Οχι με τις μίζες της Siemens, αλλά με την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων.
  Αυτοί που αγωνίστηκαν για να «κρατήσει» μέχρι σήμερα το ρεύμα της Ανανεωτικής Αριστεράς και να αναδείξει -αλίμονο- και τον κ. Κοροβέση βουλευτή του τα γνωρίζουν.
  Κ.Τ.

 4. Δυστυχώς και πάλι δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝ κατ’ επέκταση, ταλανίζονται εδώ και πολλούς μήνες από εσωκομματκά, πισώπλατα και face to face, μαχαιρώματα. Όλοι γίνονται κριτές των υπόλοιπων αλλά κανένας δεν είναι διατεθειμένος να αποχωρίσει και να αφήσει τους υπόλοιπους να δουν τι μπορούν να κάνουν… Προσωπικά αναμένω εξελίξεις καθώς αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

 5. Καλός σας βρήκα, αν και θα προτιμούσα να είχα μείνει εκεί…

 6. Με μπερδεύετε όλοι!
  1. Γιατί πρέπει οι καταγγελίες Κοροβέση να μπλέκονται με την κρατική χρηματοδότηση? Κακές οι μιζες, κακή η κρατική χρηματοδότηση, κακά και τα κόμματα. Γιατί επικεντρωνόμαστε στον Κοροβέση? Για να απαλάξουμε την αριστερά από την ρετσινιά της μίζας?
  2. Πόσο λογική είναι μια άποψη που λέει ότι το γεγονός ότι δεν πληρώνω τα φανερά μου χρέη σημαίνει ότι δεν έκλεψα. Πόσο ηλίθιος θα ήμουνα για να το κάνω?
  3. Κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί την συνολική απαξίωση του σημερινού συστήματος κομμάτων, συμπερλαμβανομένης και της «αγνής» αριστεράς. Η τελευταία, την μοναδική φορά που βρέθηκε στην εξουσία φαίνεται ότι τουλάχιστον συναίνεσε στην εξυπηρέτηση συμφερόντων Siemens και του συντρόφου Κόκκαλη. Πήρε δεν πήρε μίζα. Ακόμα χειρότερα αν το έκανε με βάση την στρατηγική της για τον «σοσιαλιστικό» μετασχηματισμό.
  4. Καλό θα ήταν να διαλυθούν οι μύθοι και να βρεθεί μια νέα πραγματική εναλλακτική.

 7. Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι πως γίνεται στην οικουμενική κυβέρνηση του ’89 (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) και τις απευθείας συμβάσεις δημοσίου και Siemens, να χρηματίζονται μονάχα 2 από τα 3 κόμματα της εξουσίας.

 8. @pitsika,
  Νομίζω ότι το ίδιο λέμε. Το ξαναλέω: κανένας δε έχρισε την Αριστερά εκπρόσωπο της ηθικής και της διαφάνειας. Αν όντως ο χώρος έχει εμπλακεί στην υπόθεση Siemens, να αποδοθούν οι ευθύνες. Αλλιώς τσάμπα θα κουβαλάει τη ρετσινιά της μίζας.
  Ο Κοροβέσης αποτελεί ένα έξοχο δείγμα ανένταχτων, «εξωσυστημικών» αριστερών. Εκεί που φτύνουν (π.χ. το κράτος, τους αστικούς θεσμούς) ή «ποιούνται την νήσσαν» όταν πάρουν καμιά θεσούλα ή θεωρούν ότι με τις μπλαμπλακίες τους θα ανατρέψουν το σύστημα. Οι τελευταίοι είναι δυο φορές μπλαμπλάκες. Γι’ αυτό και αναφέρομαι στον Κοροβέση. Φυσικά -για να είμαι και politically correct- δεν είναι όλοι οι αριστεροί έτσι. Το κειμενάκι στο σχόλιο το έβαλα για να δούμε και τα επιχειρήματα εμπλεκομένων.
  Β.Λ.

 9. @Αλέκο, ρωτάς το αυτονόητο. Περιμένουμε τις απαντήσεις, ελπίζω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: