Άρθρα με «προτηγανισμένες λέξεις»

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τον τρόπο παρουσίασης του Τούρκου από την ελληνοκυπριακά ΜΜΕ.

Του Μάριου Επαμεινώνδα

«Είναι αδύνατο για μας να υποθέσουμε ότι αυτά τα όντα είναι άνθρωποι, διότι, επιτρέποντας τους να θεωρούνται άνθρωποι, θα ακολουθούσε  η υποψία ότι εμείς δεν είμαστε Χριστιανοί»

Montesquieu

Άσκηση

Χρησιμοποιείστε τις πιο κάτω λέξεις και φράσεις για να γράψετε ένα κείμενο.

Θυμάστε αυτή τη βαθυστόχαστη οδηγία άσκησης από τα μαθητικά σας χρόνια; Αν όχι, σας υπενθυμίζω. Ο δάσκαλος δίνει κάποιες λέξεις ή φράσεις σχετικές με το θέμα της ημέρας. Καλεί τους μαθητές να  τις χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν  ένα μικρό κείμενο. Συνήθως  μετά από την ανάγνωση της οδηγίας ακολουθεί μπαράζ ερωτήσεων-ενστάσεων από τους μαθητές του τύπου: «Δικαιούμαστε να βάλουμε και δικές μας λέξεις;» ή «Εν πολλά δύσκολο. Εν γίνεται να γράψω για κάτι  άλλο;».

Η δασκάλα απαντά στις ερωτήσεις, και κατευνάζει τα πνεύματα για να αρχίσει η συγγραφική κούρσα  στην οποία η τελική κατάταξη των διαγωνιζομένων είναι λίγο πολύ προκαθορισμένη. Αυτή η παιδαγωγική άσκηση  -που χρησιμοποιείται μέχρι τις μέρες μας στις σχολικές αίθουσες-επιτρέπει στους μαθητές να  αναπτύξουν το οικοδόμημα της  δημιουργικής τους γραφής βασισμένοι στις στέρεες βάσεις-φράσεις που είχε ορίσει από πριν η δασκάλα «ίνα πληρωθεί το ρηθέν υπό του προφήτου» της εποχής μας Πάολο Κουέλιο πως «πρώτα έρχεται η πειθαρχία και μετά η έμπνευση».

Υπάρχουν ενδείξεις, ότι πολλά παιδάκια, μεγαλώνοντας, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτή την άσκηση και στην ενήλική τους ζωή,  δημιουργώντας αυτό που οι ειδικοί –δεν έχουν αλλά θα μπορούσαν να -έχουν ονομάσει «άρθρα με προτηγανισμένες λέξεις».Πηγή, που για ευνόητους λόγους δεν θέλει να αποκαλυφθούν τα στοιχεία της, μας αποκάλυψε ότι σακουλάκια με προτηγανισμένες λέξεις (τα οποία φέρουν την ένδειξη ΠΡΟΛΕΞ) χρησιμοποιούν αδιαλείπτως αρκετά άτομα του δημοσιογραφικού κόσμου. Για του λόγου το αληθές, παράδωσε στη στήλη μας ένα τέτοιο σακουλάκι, το οποίο περιέχει λέξεις για την κατηγορία «Γεωστρατηγική- πολιτική ανάλυση»[1].Αυτές είναι:

«Παιγνίδια στρατηγικής, κλιμάκωση των προκλήσεων, παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων, μονομερείς απαιτήσεις, Αιγαίο, υφαλοκρηπίδα, γκρίζες ζώνες, μακροχρόνια πολιτική, αδιαλλαξία, στρατιωτικό κατεστημένο, βαθύ κράτος, σύνοδος κορυφής, τσοπανόσκυλο, αγγλοαμερικάνοι, κυπριακό, κλειδί-Άγκυρα, κατευναστική πολιτική, επιβράβευση, καλό παιδί, καρρότο-μαστίγιο, σκαμνί, ευρωπαϊκή λύση»

Το σακουλάκι ΠΡΟΛΕΞ περιέχει και κάρτα οδηγιών την οποία σας παραθέτουμε αυτολεξεί παρακάτω:

1.Απόψυξε τις λέξεις κλειδιά.

2.Εντόπισε ή κατασκεύασε γεγονότα τα οποία σε συνδυασμό με τις λέξεις κλειδιά

να πείθουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τουρκική εξωτερική πολιτική είναι επεκτατική, αδιάλλακτη, κακόπιστη, παλαιόθεν και εκ του στρατιωτικού κατεστημένου εκπορευόμενη, υπό των Εγγλέζων και Αμερικάνων υποστηριζόμενη.

3. Ανέδειξε τους κίνδυνους που εγκυμονεί η ενδεχόμενη λύση στο κυπριακό, η οποία σχεδόν σίγουρα θα είναι ετεροβαρής εις βάρος του κυπριακού ελληνισμού ή στην απίθανη περίπτωση που δεν είναι, δεν θα γίνει σεβαστή από την Τουρκία η οποία ως γνωστό δεν σέβεται την υπογραφή της.

4.Πρότεινε προς την ελληνοκυπριακή πλευρά τον πάραυτα τερματισμό της πολιτικής του καλού παιδιού, την εντατικοποίηση της διαφώτισης και της επιθετικής πολιτικής με χρήση καρότου και μαστίγιου, η οποία θα αναγκάσει την Τουρκία να καθίσει στο σκαμνί του κατηγορουμένου και θα επιφέρει την πολυπόθητη λύση με βάση της ευρωπαϊκές αρχές.

(δεν χρειάζεται να εξηγήσεις πώς θα σεβαστεί η Τουρκία τη λύση ευρωπαϊκών προδιαγραφών)

5.Σε περίπτωση που οποιαδήποτε δήλωση ή ενέργεια Τούρκου αξιωματούχου δύναται να υποσκάψει τα επιχειρήματά σου αποκάλεσε την επικοινωνιακό τρικ ή κάτι παρόμοιο.

6.Μπράβο, τα κατάφερες! Τώρα στείλε το προτηγανισμένο σου άρθρο στον κυπριακό ημερήσιο τύπο. Αν δεν δημοσιευθεί σε τουλάχιστον τρεις εφημερίδες τότε σας επιστέφουμε τα λεφτά σας.

Πίστη  στις  προδιαγραφές  HACCP και ISO  η συσκευάστρια εταιρεία αναφέρει πως το προϊών έχει ημερομηνία λήξης το 2020.

Η υπόθεση με τα σακουλάκια ΠΡΟΛΕΞ εξηγεί την ύπαρξη τόσων πολλών, αξιέπαινων για την μονοτονία τους, κλωνοποιημένων άρθρων πολιτικής ανάλυσης στον κυπριακό ημερήσιο τύπο. Αφήνει όμως αναπάντητό ένα άλλο πιο καίριο ερώτημα:Τι είναι αυτό που κάνει τόσους πολλούς εκδότες να εξακολουθούν να τα εκδίδουν και τόσους αναγνώστες να εξακολουθούν να ανέχονται να τα διαβάζουν; Να ανέχονται να διαβάζουν άρθρα που έχουν προβλέψιμη αρχή, μέση, τέλος; Άρθρα, των οποίων οι συγγραφείς επιμένουν να καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα έστω κι αν αυτά κακοποιούν –πολλές φορές βάναυσα- τα εμπειρικά δεδομένα.

Η φράση στην προμετωπίδα, η οποία αποδίδεται στο Μοντεσκιέ ίσως μας βοηθήσει. Ο Μοντεσκιέ παρατήρησε ότι οι ιδιοκτήτες σκλάβων, χριστιανοί όντες, που πίστευαν ότι θα έπρεπε να αγαπούν τον κάθε συνάνθρωπό τους ως εαυτόν  φέρονταν απάνθρωπα στους σκλάβους τους. Αυτή η κατάσταση, όπου κάποια συμπεριφορά  ή καινούρια γνώση αντίκειται στις πεποιθήσεις του ατόμου, μπορεί να οδηγήσει στη δυσάρεστη ψυχολογική κατάσταση που οι κοινωνικοί ψυχολόγοι ονόμασαν γνωστική ασυμφωνία.(google it).Η λύση μιας γνωστικής ασυμφωνίας μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε ένα ανώτερο επίπεδο μάθησης ωθώντας το να αναθεωρήσει κάποιες πεποιθήσεις του. Μπορεί όμως και να το καθηλώσει όπως έγινε με τους ιδιοκτήτες σκλάβων, οι οποίοι συνέχισαν, ελαφρά τη καρδία, τις πρακτικές τους υποθέτοντας οι ίδιοι εξακολουθούν να είναι καλοί χριστιανοί, αφού οι μαύροι σκλάβοι ήταν κατώτερα όντα.

Στην θέα των άρθρων ΠΡΟΛΕΞ ένας σύγχρονος Μοντεσκιέ θα μπορούσε να αναφωνήσει : «Είναι αδύνατο για μας να θεωρήσουμε ότι αυτοί οι Τούρκοι έχουν καλόπιστη προσέγγιση σε οτιδήποτε, διότι, επιτρέποντάς μας να το πιστέψουμε, θα ακολουθούσε η υποψία ότι φέρουμε κι εμείς κάποια ευθύνη για τα αδιέξοδα στις μεταξύ μας σχέσεις».Τα άρθρα ΠΡΟΛΕΞ θωρακίζουν την ελληνοκυπριακή κοινωνία από μια ενδεχόμενη γνωστική ασυμφωνία που μπορεί να προκύψει αν αποκαλυφθεί ότι η Τουρκική πολιτική δεν είναι ενιαία, αδιάλλακτη και φύση κακή. Ειρωνικά, και σε αντίθεση  με το προηγούμενο παράδειγμα, η καθήλωση στις ανεδαφικές μας πεποιθήσεις δεν κρατά σκλάβους παρά μόνο τους εαυτούς μας.


[1] Άλλες κατηγόριες θεμάτων που υποστηρίζονται με σακουλάκια ΠΡΟΛΕΞ είναι : «Ρεπορτάζ για τις μαύρες επετείους», «Ανταπόκριση από τη Νέα Υόρκη»  κτλ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: