Χρήμα, αναβολικά, αθλητισμός, με σειρά προτεραιότητας!

Του Βασίλη Λυρίτση

Να λοιπόν, που οδηγεί η ματαιοδοξία, το αχαλίνωτο πάθος για διάκριση αλλά και η ακλόνητη πεποίθηση ότι αθλητισμός και κέρδος πάνε μαζί. Η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου θα προσπαθήσει να ανακαλύψει το φύλο της Κάστερ Σεμένια (κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 800μ.) καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι δεν είναι γυναίκα. Ε, και; Γιατί οι υπόλοιπες «κανονικές» γυναίκες αθλήτριες δικαιούνται περισσότερο από την Σεμένια τα μετάλλια; Δέχομαι ότι μπορεί να μην  έχουν κάνει χρήση παράνομων ουσιών ή δεν έχουν αλλάξει φύλο (αν όντως συνέβη κάτι τέτοιο με τη νοτιαφρικανή αθλήτρια). Σίγουρα όμως θα έχουν δοκιμάσει τα νόμιμα, με τις ευλογίες της IAAF, φάρμακα.

Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ένας αθλητής δε μπορεί να «χτυπήσει» αυτούς τους χρόνους που ακούμε και βλέπουμε μόνο με το γυμναστήριο και τη σκληρή προπόνηση. Χρειάζονται και ενισχυτικά συμπληρώματα διατροφής αλλά κυριώς ειδικά φάρμακα.

Η Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου χρειάζεται από την άλλη τον κόσμο να γεμίζει τα στάδια, να στήνεται στις τηλεοράσεις, να καταθέτει τον οβολό του. Ταυτόχρονα τα τηλεοπτικά δικαιώματα και οι διαφημίσεις αποφέρουν τεράστια κέρδη. Για να ενδιαφερθει όμως και να λειτουργήσει η μηχανή παραγωγής χρήματος είναι απαραίτητο το θέαμα. Και το θέαμα έρχεται μόνο όταν τα ρεκόρ καταρρίπτονται γιατί αλλιώς ο κόσμος βαριέται. Η ευγενής άμιλλα, το «ευ αγωνίζεσθαι» για την IAAF είναι ψιλά γράμματα, ανούσιες ηθικολογίες που αρμόζουν στις φιέστες των εκάστοτε αθλητικών γεγονότων.

Αυτό το γνωρίζουν οι αθλητές και θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους για να πετύχουν τα πολυπόθητα ρεκόρ.

Θα πρότεινα λοιπόν, στην IAAF, (αφού έτσι κι αλλιώς είναι κοινό μυστικό η χρήση αναβολικών), αν θέλει να προστατεύσει την υγεία των αθλητών, όπως κόπτεται, να εκθέσει τις φαρμακοβιομηχανίες. Με ποιο τρόπο; Να βάλει στις φανέλες το λογότυπο της κάθε εταιρείας, από την οποία προμηθεύεται τα φάρμακα ο αθλητής. Φανταστείτε το μέγεθος της δυσφήμησης της εταιρείας αν παρουσιαστούν επιπλοκές στον αθλητή! Θέλοντας και μη, θα δώσει σημασία στη διατήρηση της  υγείας του και όχι μόνο στον τρόπο μετάλλαξής του σ’ ένα ακούραστο μηχάνημα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: