Το ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης

του Αλέξανδρου Νομικού

Η ελληνική οικονομία περνάει περίοδο ύφεσης με το δημόσιο έλλειμμα να αυξάνεται συνεχώς ξεπερνώντας τα 10 δις ευρώ ετησίως. Η κυβερνήσεις αδυνατούν να ελέγξουν την φοροδιαφυγή και την παραοικονομία όπως αδυνατούν να περιορίσουν τις κρατικές σπατάλες. Παρά τα χιλιοειπωμένα του πρωθυπουργού ότι δε θα επιβληθούν νέοι φόροι το 2009, η κυβέρνηση παίρνει μια σειρά από μέτρα που πλήττουν τον πολίτη. Αύξηση τελών κυκλοφορίας, του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, πάγωμα μισθών και συντάξεων. Τελευταίο μέτρο στη λίστα είναι η ονομαζόμενη έκτακτη εισφορά και αφορά εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2007.

Όσοι “περισσότερο πλούσιοι” πολίτες δηλώνουν τα συνολικά εισοδήματά τους καλούνται να καταβάλλουν πρόσθετο φόρο ανάλογα με αυτά. (Στο τέλος της σελίδας δείτε τα κλιμάκια της έκτακτης εισφοράς ανάλογα με το μεικτό εισόδημα). Η εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς, έχει δημιουργήσει πολλές πολιτικές ενστάσεις και τριβές. Μπορεί να θεωρηθεί δίκαιη η επιβολή συμπληρωματικού φόρου στον ήδη φορολογούμενο πολίτη; Είναι νόμιμη η αναδρομική φορολόγηση; Πως είναι δυνατόν, να φορολογείται ένα εισόδημα που έχει ήδη φορολογηθεί;

Το περί φορολογίας άρθρο 78 του Συντάγματος λέει μεταξύ άλλων: “Φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος που εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος το προηγούμενο εκείνου κατά το οποίο επιβλήθηκε.” Άρα εύλογο το ερώτημα της συνταγματικότητας του καινούργιου μέτρου και είμαι βέβαιος ότι πολλοί πολίτες θα ασκήσουν το δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια.

Στην ουσία αυτό το μέτρο δεν είναι δίκαιο. Το βάρος της οικονομικής ύφεσης δε μπορούν να το πληρώνουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, ακόμα και αν δηλώνουν μεγαλύτερα μεικτά εισοδήματα από τους λοιπούς. Ούτως η άλλως ο φόρος που αναλογεί σε κάθε πολίτη είναι με βάση τον μισθό του. Όποιος βγάζει πιο πολλά, πληρώνει και πιο πολλά. Επίσης, το μέτρο αυτό δεν υπολογίζει την σημερινή οικονομική θέση του φορολογούμενου. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι στα παραπάνω μεικτά ποσά συνυπολογίζονται τόκοι καταθέσεων, πωλήσεις εταιρικών μεριδίων, κέρδη από χρηματιστήρια κ.λ., η περιουσία του φορολογούμενου μπορεί να έχει μεταβληθεί σημαντικά σε σχέση με το 2007 και το 2008 που καλείται αναδρομικά να πληρώσει.

Το κυρίως ζήτημα όμως είναι ότι τα 274 εκατ.ευρώ που υπολογίζει να εισπράξει η κυβέρνηση από την έκτακτη εισφορά είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτά που ξοδεύει και το χρέος που παράγει. Στα 65 δις. ευρώ τον χρόνο υπολογίζει ο ΟΟΣΑ την παραοικονομία στην Ελλάδα, όταν η εισφοροδιαφυγή εκτιμάται στα 8,5 δις. ευρώ, η φοροδιαφυγή στα 20 δις., το «ξέπλυμα» χρήματος στα 5 δις. και η βιομηχανία της «μίζας» και της διαφθοράς ξεπερνούν τα 3,5 δις. ευρώ. (πηγή: Καθημερινή).

Ας αντιληφθούμε τα εκατομμύρια ευρώ που κόστισαν οι ευρωεκλογές, ο Καλατράβα, η eurovision, τα κουφάρια των Ολυμπιακών αγώνων, οι αμυντικοί εξοπλισμοί, οι αγροτικές επιδοτήσεις (διπλάσιες σε κόστος), τα πρόστιμα της Ελλάδα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο (φρουτάκια, κολέγια, Ολυμπιακή, περιβάλλον κ.α.), τα πανάκριβα λογότυπα της ΕΡΤ και τα εγκαίνια του Μουσείου (πάλι καλά από 6 σε 2 εκατ. ευρώ). Είναι υποχρέωση των κυβερνήσεων να περιορίσουν τις σπατάλες και την φοροδιαφυγή και όχι να επιβάλλουν επιπλέον φόρους. Εν αναμονή λοιπόν για το 2010. Είμαι σίγουρος πως «δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι». Δια στόματος Κώστα, ίσως και Γιώργου αυτή τη φορά.

 
Τα κλιμάκια της έκτακτης εισφοράς ανάλογα με το μεικτό εισόδημα είναι:

1.000 ευρώ για 60.000 έως 80.000 ευρώ
2.000 ευρώ για 80.000 έως 100.000 ευρώ
3.000 ευρώ για 100.000 έως 150.000 ευρώ
5.000 ευρώ για 150.000 έως 300.000 ευρώ
10.000 ευρώ για 300.000 έως 500.000 ευρώ
15.000 ευρώ για 500.000 έως 700.000 ευρώ
20.000 ευρώ για 700.000 έως 900.000 και
25.000 ευρώ άνω των 900.000 ευρώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: