Το ελληνικό κράτος χωρίζει τις οικογένειες των μεταναστών!

Χωρίζει το ελληνικό κράτος τις οικογένειες των μεταναστών, καθώς ένας στους τρεις μετανάστες δεν πληροί τις οικονομικές προϋποθέσεις που έχουν  τεθεί από τη νομοθεσία. Μα για να δηλώνει κάποιος ετήσιο εισόδημα 10.200 ευρώ, ως ανειδίκευτος εργάτης πρέπει κατ’ αρχάς να έχει το απαιτούμενο αριθμό ενσήμων (ξέρετε πολλούς εργοδότες στην Ελλάδα που ασφαλίζουν κανονικά τους μετανάστες;) και βέβαια να δουλεύει ανελλιπώς όλο το χρόνο (τι θα απογίνoυν δηλαδή οι οικογένειες ενός σεβαστού αριθμού μεταναστών που απασχολείται σε εποχικές εργασίες ή στις οικοδομές;). Διαβάστε το σχετικό άρθρο από την Καθημερινή (6/8):

Κινδυνεύει η «επανένωση οικογενειών» μεταναστών

Του Κώστα Oνισένκο

Μεγάλο ποσοστό των συζύγων μεταναστών που ήρθαν στη χώρα με την εφαρμογή του νόμου περί «οικογενειακής επανένωσης» φαίνεται ότι θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Μία στις τρεις αιτήσεις (3.000 σε σύνολο 9.000) που έχουν κατατεθεί για άδειες παραμονής για λόγους επανένωσης απορρίπτεται, καθώς οι μετανάστες -υπεύθυνοι για τα προστατευόμενα μέλη- δεν πληρούν τις οικονομικές προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τη νομοθεσία.

Ειδικότερα, για να έχει τη δυνατότητα ένας μετανάστης να φέρει στην Ελλάδα τη σύζυγο και τα παιδιά του (να τους βγάλει άδεια παραμονής και στη συνέχεια να την ανανεώσει) πρέπει να δηλώνει στην Εφορία τον βασικό μισθό ανειδίκευτου εργάτη συν 20% επιπλέον για τον/τη σύζυγο που θεωρείται προστατευόμενο μέλος, σύνολο 10.200 ευρώ. Οι φορολογικές δηλώσεις πολλών μεταναστών, όμως, όπως προέκυψε από τις αιτήσεις ανανέωσης αδειών παραμονής, είναι πολύ χαμηλότερες του ορίου. Μάλιστα με εγκύκλιο που εξέδωσε πριν από μερικούς μήνες το ΥΠΕΣ καθιστά σαφές ότι θα τηρούνται ευλαβικά οι προϋπόθεσεις για την απόκτηση και την ανανέωση των αδειών παραμονής. Μετά τις εκατοντάδες απορριπτικές απαντήσεις για ανανέωση αδειών παραμονής που εστάλησαν τους προηγούμενους μήνες, κυρίως σε γυναίκες που ζουν στην Ελλάδα υπό το καθεστώς της «οικογενειακής επανένωσης» οι μετανάστες έχουν αναστατωθεί. «Μετατρέπουν σε παράνομες τις γυναίκες χιλιάδων μεταναστών και τους ζητούν να φύγουν από τη χώρα και να αφήσουν πίσω τις οικογένειές τους», σχολιάζουν εκπρόσωποι μεταναστευτικών οργανώσεων. Από την πλευρά τους, πηγές του ΥΠΕΣ τονίζουν ότι απλώς εφαρμόζεται ο νόμος. Οπως διευκρινίζουν, σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί η άδεια παραμονής οι αλλοδαποί έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση θεραπείας, καταθέτοντας τις απαραίτητες συμπληρωματικές δηλώσεις στην Εφορία πληρώνοντας φυσικά τα αντίστοιχα πρόστιμα. Αν δεν μπορούν με κανένα τρόπο να συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση, μπορούν να κάνουν αίτηση αναστολής της απόφασης, μέσω της οποίας παίρνουν βεβαίωση μόνιμης διαμονής που ανανεώνεται κάθε έξι μήνες μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Τα παραπάνω μέτρα έχουν λειτουργήσει τουλάχιστον στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, η οποία διαθέτει τη σχετική οργάνωση. «Οι μετανάστες γνώριζαν ότι στη δεύτερη ανανέωση της άδειας θα χρειαστεί να διαθέτουν το συγκεκριμένο εισόδημα. Το ποσό αυτό συμβαδίζει και με τον αριθμό των ενσήμων που θα πρέπει να έχουν για να βγάλουν οι ίδιοι την άδεια παραμονής», αναφέρει η ίδια πηγή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: