Γιατί δεν πρέπει να εκχωρήσουμε τις προσωπικές μας ελευθερίες

Συχνά-πυκνά πολλοί, αβίαστα, υποστηρίζουν: «Έλα, μωρέ ας βάλουν όσες κάμερες θέλουν. Δεν έχω να κρύψω τίποτα. Δεν κάνω κάτι παράνομο».

Ο βρετανός φιλόσοφος Άντονι Γρέιλινγκ δίνει -εκτός των άλλων- ισχυρό μήνυμα σε όσους είναι έτοιμοι να εκχωρήσουν ένα σημαντικό μέρος από τις προσωπικές τους ελευθερίες:

«Φοβάμαι ότι αυτό το πολύ συνηθισμένο επιχείρημα είναι από τα χειρότερα και πιο βλαπτικά που υπάρχουν. Η απάντηση, για όσους θέλουν να την ακούσουν, είναι πολύ απλή – νομίζετε ότι για την ώρα δεν έχετε τίποτε να κρύψετε και γι’ αυτό και τίποτε να φοβηθείτε. Όμως σκεφτείτε τι αναπάντεχα προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσετε στο μέλλον, αφού οι απόψεις γύρω από το τι είναι σωστό και αποδεκτό και τι όχι τείνουν να αλλάζουν. Για παράδειγμα, στις δυτικές κοινωνίες αποδεχόμαστε την ομοφυλοφιλία, τις ανύπαντρες μητέρες κ.ά. Τι γίνεται αν, στα επόμενα είκοσι ή τριάντα χρόνια, αλλάξουν τα ήθη ή μεταβληθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί; Μπορεί τότε πολλές από τις απόψεις που σήμερα είναι αποδεκτές να πάψουν να είναι αποδεκτές. Και τότε πολλοί θα έχουμε πολλά να κρύψουμε. Σ’ εκείνο το στάδιο όμως, θα έχει ήδη ριζώσει η κουλτούρα της παρακολούθησης, οπότε θα είναι αργά.

Η ιδέα, λοιπόν, ότι οι κυβερνήσεις και οι υπηρεσίες ασφαλείας θα είναι πάντα καλοπροαίρετες και θα υποστηρίζουν πάντα την ασφάλεια με σεβασμό στην ελευθερία, ότι τα προσωπικά στοιχεία, οι βιομετρικές ταυτότητες και τα δείγματα DNA δεν πρόκειται ποτέ να πέσουν σε λάθος χέρια ή να τύχουν κακής χρήσης, ότι δεν πρόκειται ποτέ να κλαπούν από κάποια εγκληματική οργάνωση, ούτε να χαθούν, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητούμε ή να αμφισβητήσουμε στο μέλλον την επιμέλεια και την αποτελεσματικότητα της κρατικής γραφειοκρατίας, και ακόμη η βεβαιότητα ότι οι αντιλήψεις θα παραμείνουν ως έχουν…α, μα πρέπει κανείς να διαθέτει τεράστια αποθέματα σιγουριάς, ώστε να σκεφτεί ότι μπορεί να εκχωρήσει ένα μέρος των ελευθεριών του».

Διαβάστε εδώ τις ενδιαφέρουσες απόψεις του Άντονι Γρέιλινγκ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: