Η επέλαση της χριστιανικής Δεξιάς

Του Αλέξανδρου Νομικού

1248876266-Μπορεί προσωπικότητες όπως ο Μπους και η Πέιλιν να ανήκουν πια στο παρελθόν, άλλα όχι και οι πεποιθήσεις τους που με τόση αλαζονεία και αφέλεια διατύπωσαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους. «Ο Θεός μου είπε να επιτεθώ στο Ιράκ» είχε δηλώσει ο Μπους, «ο πόλεμος στο Ιράκ είναι σχέδιο του Θεού» δήλωνε η Πέιλιν. Ο Παντοδύναμος όμως απέφυγε να αναφέρει και στους δύο πως ουδέποτε υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, επιχείρημα που στάθηκε αφορμή της επέμβασης.

Σε άρθρο του για λογαριασμό της Guardian, ο Chris McGreal περιγράφει ποια είναι η τοποθέτηση της χριστιανικής δεξιάς απέναντι στην Αμερικάνικη ιστορία. Συγκεκριμένα γράφει ότι το εκπαιδευτικό συμβούλιο του Τέξας πρότεινε οι μαθητές στα σχολεία να διδάσκονται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα υπήρχαν, αν δεν υπήρχε ο Θεός. Μέλη της επιτροπής παρεπιμπτόντως είναι φανατισμένοι ιεροκύρηκες και ακραίοι χριστιανοί όπως ο αιδεσιμότατος Πίτερ Μάρσαλ που υποστηρίζει ότι ο τυφώνας «Κατρίνα» και η ήττα στον πόλεμο του Βιετνάμ ήταν η τιμωρία του Θεού για τις πολυγαμικές σχέσεις και την ανοχή στους ομοφυλόφιλους.

Πολλά παιδιά στην Αμερική απαγγέλλουν κάθε πρωί στην τάξη τον Όρκο Πίστης προς το αμερικανικό κράτος, που περιλαμβάνει την αναφορά ότι οι ΗΠΑ είναι ένα «έθνος του Θεού» (nation under God). Στην πραγματικότητα αυτές οι λέξεις εισήλθαν στον Όρκο Πίστης με οδηγίες του Κογκρέσου το 1954 υπό το σκοτεινό καθεστώς του Μακαρθισμού. Αντίστοιχα, η γνωστή και καθιερωμένη φράση «In God We Trust» χρησιμοποιήθηκε εγγράφως και επισήμως για πρώτη φορά το 1956. Αξίζει να αναφερθεί ότι το αρχικό σύνθημα των ιδρυτών του έθνους ήταν το λατινικό E Pluribus Unum που σημαίνει «Από τα πολλά, Ένα» και παραπέμπει στις πολιτείες που διαμόρφωσαν το ενιαίο έθνος και όχι στην θεοκρατία.

Το σύνταγμα της Αμερικής είναι ένα κείμενο με αρχές που αρμόζουν σε ένα κοσμικό κράτος. Ξεκινά με τις λέξεις «Εμείς οι άνθρωποι» («We the people») και δεν κάνει καμία αναφορά στον Θεό και την χριστιανοσύνη. Για την ακρίβεια οι μόνες αναφορές στη θρησκεία είναι προτάσεις όπως «καμία θρησκευτική πίστη δεν απαιτείται ως προσόν σε οποιαδήποτε γραφείο ή δημόσια διοίκηση». Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο προεδρικός όρκος, όπως αυτός διατυπώνεται στο σύνταγμα δεν περιέχει καμία αναφορά στο Θεό («so help me God») ή στην Βίβλο. Η επίσης πασίγνωστη Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος λέει με σαφήνεια: «Το Κογκρέσο δεν θα επιβάλλει κανέναν νόμο που επιτρέπει την καθιέρωση μιας θρησκείας ή που απαγορεύει την ελεύθερη βούληση.»

Η ίδρυση των ΗΠΑ από τους πατέρες του Έθνους (John Adams, Benjamin Franklin και Thomas Jefferson) ουδέποτε στηρίχτηκε στην χριστιανοσύνη. Οι ίδιοι ήταν άνθρωποι με πίστη στη λογική και την επιστήμη και δε πίστευαν στην προβολή της θρησκείας ως ατομική αρετή.

«Οι θρησκείες είναι όλες όμοιες – βασισμένες πάνω σε μύθους και μυθολογίες» – Thomas Jefferson
«Για να δεις την αλήθεια μέσω της πίστης πρέπει να κλείσεις το μάτι της λογικής» – Benjamin Franklin
«Η θεία υπόσταση του Ιησού γίνεται κάλυψη για την γελοιότητα» – John Adams

Η συνθήκη της Τρίπολης υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο Άνταμς το 1797 περιλαμβάνει το άρθρο 11, απόσπασμα του οποίου λέει:
[…] Η ίδρυση των ΗΠΑ, δεν στηρίζεται σε καμία περίπτωση στον Χριστιανισμό, δεδομένου ότι δεν έχει κανέναν χαρακτήρα εχθρότητας ενάντια στους νόμους και τη θρησκεία των Μουσουλμάνων. […] Καμία πρόφαση που προκύπτει από θρησκευτικές απόψεις, δεν θα επιτρέψει την διακοπή της αρμονίας που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών.

Η συντηρητική πτέρυγα των φονταμενταλιστών χριστιανών έχει ως όπλο την τυφλή εμπιστοσύνη των ανθρώπων στον Θεό και τον άνευ όρων και ορίων σεβασμό προς τη χριστιανοσύνη και τους πιστούς της. Αν ο Μπους πίστευε πως μια νεράιδα του είπε να επιτεθεί στο Ιράκ, όλη η ανθρωπότητα θα τον περνούσε για σχιζοφρενή. Άλλα του το είπε ο Θεός άρα όχι μόνο δεν είναι τρελός και ηλίθιος αλλά θα τον πιστέψουμε.

Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα του θρησκευτικού φανατισμού που βιώνει η Αμερική. Ο πατέρας Μπους, σε ερώτηση του δημοσιογράφου Robert Sherman, είχε αμφισβητήσει ευθέως τον πατριωτισμό και τα δικαιώματα των άθεων πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα δυσχερή θέση σήμερα στην Αμερική. Στις ΗΠΑ, ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού (40 – 60%) πιστεύει ότι ο άνθρωπος είναι δημιούργημα του Θεού και όχι μιας φυσικής εξέλιξης των ειδών. Για αυτό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η επιτυχημένη προσπάθεια της χριστιανικής Δεξιάς να περιορίσει τη διδασκαλία της εξέλιξης στο μάθημα της Βιολογίας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση στο «Economist», οι τρεις χώρες που εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού που δεν πιστεύουν στη θεωρία της εξέλιξης είναι η ΗΠΑ, η Ελλάδα και η Τουρκία. Στην Ελλάδα δε διδάσκεται η θεωρία του Δαρβίνου στο μάθημα της Βιολογίας καθότι στο παρελθόν υπήρχαν σφοδρές αντιδράσεις από χριστιανικές οργανώσεις στο άκουσμα ότι προερχόμαστε από πιθήκους. Ένας απόφοιτος λυκείου, πιθανότατα δεν έχει ακούσει ποτέ τον Δαρβίνο και την εξέλιξη των ειδών, έργο σταθμός στην επιστήμη που εξηγεί με τον πλέον πειστικό τρόπο την προέλευση του ανθρώπινου είδους.

Στην Ελλάδα ο βουλευτικός όρκος είναι υποχρεωτικός, ο αθεϊσμός θεωρείται ταμπού ενώ η θρησκευτική πίστη δεδομένη. Η προσευχή στα σχολεία είναι υποχρεωτική, ο αγιασμός απαραίτητος και η συμμετοχή παπάδων και ιεραρχών στην κοσμική και πολιτική ζωή αποδεκτή. Δύο εκατομμύρια πιστοί κατέβηκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν για τις καινούργιες ταυτότητες, η τέχνη αποκαθηλώνεται τακτικά στο όνομα της Θρησκείας (Outlook, Αrt Αthina), η ιστορία παραποιείται στο όνομα του Χριστιανισμού (κρυφό σχολείο, ταινία του Κώστα Γαβρά) και η πολιτεία σταθερά υποκύπτει στον θρησκευτικό σκοταδισμό αγνοώντας τον πολιτισμό, την ιστορία, την επιστήμη μα πάνω απ’ όλα την λογική.

Πηγές:
http://www.atheists.org
http://www.secular.org
http://www.guardian.co.uk/world/2009/jul/22/christianity-religion-texas-history-education
http://www.economist.com/daily/news/displaystory.cfm?story_id=13062613
Richard Dawkins – The God Delusion
* Η εικόνα είναι προϊόν μοντάζ
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: