Διαμαρτυρία από τη Γηραιά Αλβιώνα

Περίμενα να δω ένα σεβαστό αριθμό ακαδημαϊκών να διαμαρτύρονται για τα γεγονότα στην Πάτρα, όπως μας προετοιμάζει η εισαγωγή στο αντίστοιχο κειμενάκι του TVXS και αντ’ αυτού οι ακαδημαϊκοί δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα των δύο χεριών. Εκτός επίσης, από κανά δυο ονόματα οι υπόλοιποι είναι εντελώς άγνωστοι. Γιατί θα μου πείτε να ενδιαφερθούν οι Βρετανοί για τους μετανάστες στην Πάτρα; Εδώ οι δικοί μας δεν έχουν βγάλει ούτε μία ανακοίνωση. Τουλάχιστον όμως, υπάρχουν κάποιοι στη Γηραιά Αλβιώνα που μπήκαν στον κόπο να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και την αγανάκτησή τους:

«Ως ακαδημαϊκοί στον τομέα της έρευνας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικής ανισότητας, καταδικάζουμε απερίφραστα την πρόσφατη χρήση βίας κατά των μεταναστών στην Πάτρα.

Η Ελλάδα έχει καταγγελθεί επανειλημμένως από διεθνείς οργανισμούς για την κακομεταχείριση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο. Τις τελευταίες εβδομάδες, γίναμε μάρτυρες μιας ακόμα πιο έντονης δαιμονοποίησης και στοχοποίησης των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο. «Τιμωρητικού» χαρακτήρα επιθέσεις της αστυνομίας παρουσιάζονται ως η λύση στο πρόβλημα και οι αρχές διοχετεύουν στα ΜΜΕ ένα ξενοφοβικό παραλήρημα και αντίστοιχες εικόνες. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μια δραματική αύξηση των περιστατικών βίας απέναντι στους μετανάστες. Οι αρμόδιες αρχές, φαίνεται ότι όχι μόνο ανέχονται τις επιθέσεις των φασιστικών ομάδων σε άτομα και οικογένειες, αλλά επιπλέον οργάνωσαν μια βίαιη και παράνομη επιχείρηση ενάντια στον καταυλισμό προσφύγων της Πάτρας.

Χιλιάδες μετανάστες μένουν εδώ και πάνω από οκτώ χρόνια σε αυτόν τον αυτοσχέδιο καταυλισμό, χωρίς καμία απολύτως βοήθεια ή προστασία από το ελληνικό κράτος. Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν αδύνατη για αυτούς ακόμα και την υποβολή αίτησης για παροχή ασύλου, με το να μη τους παρέχουν πρόσβαση ούτε καν στις απαραίτητες υπηρεσίες. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος οι μετανάστες γίνονταν συστηματικά θύματα εκφοβισμού από την αστυνομία και το λιμενικό σώμα και σημαδεύονταν ως «παράνομοι». Ωστόσο, τίποτα δεν μπορούσε να προετοιμάσει την τοπική κοινωνία της Πάτρας και τις ομάδες πολιτών που εθελοντικά βοηθούν τους μετανάστες για αυτό που έμελλε να συμβεί την περασμένη βδομάδα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, 12 Ιουλίου, και χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίησης, εκατοντάδες πλήρως οπλισμένοι αστυνομικοί οργάνωσαν μια απάνθρωπη και αποκρουστική επιχείρηση. Όπως τονίζουν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τοπικές οργανώσεις τις Πάτρας, βασικές οδικές αρτηρίες της Πάτρας αποκλείσθηκαν και απαγορεύθηκε η πρόσβαση στον καταυλισμό. Οι κρατικές αρχές συνέλαβαν εκατοντάδες μετανάστες, κατέστρεψαν και έκαψαν τον καταυλισμό και τα καταλύματα, ακόμα και προσωπικά αντικείμενα, ταξιδιωτικά έγραφα και το τζαμί του καταυλισμού. Οι μετανάστες που είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα μεταφέρθηκαν προσωρινά σε ένα τοπικό ξενοδοχείο. Οι υπόλοιποι συνελήφθησαν και δεν υπάρχει καμιά πληροφορία για το πού βρίσκονται. Είναι πολύ πιθανόν ότι ένας αριθμός από ασυνόδευτους ανηλίκους βρίσκεται ανάμεσα στους συλληφθέντες, καθώς οι απόφαση για το αν κάποιος είναι «ανήλικος» επαφίεται… στην κρίση των αστυνομικών που έκαναν την απάνθρωπη επιχείρηση. Επίσης μας ανησυχεί το ενδεχόμενο να επαναπατρισθούν με τη βία αρκετοί μετανάστες από το Αφγανιστάν.

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα για τους «τυχερούς» που διέφυγαν τη σύλληψη. Χωρίς καμία υποδομή για προστασία και υποστήριξη, εκατοντάδες μετανάστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή διασκορπισμένοι και τρομοκρατημένοι στο κέντρο της Πάτρας, χωρίς να μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανθρώπινές τους ανάγκες.

Απαιτούμε απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις:

– Η εν λόγω επιχείρηση στερούνταν νομικής και ηθικής βάσης. Ποιος την αποφάσισε;
– Γιατί η επιχείρηση έλαβε χώρα χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση και κυρίως χωρίς να έχει διασφαλισθεί ότι θα υπάρχει πρόσβαση σε άλλους τόπους υποδοχής;
– Πόσοι μετανάστες συνελήφθησαν και πού ακριβώς κρατούνται;
– Πώς διασφαλίσθηκε ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι δεν κακοποιήθηκαν;
– Γιατί δε δίνεται η δυνατότητα στους μετανάστες να υποβάλουν αίτηση για άσυλο;
– Υπάρχουν σχέδια για υποχρεωτικό επαναπατρισμό τους, χωρίς προηγούμενη δυνατότητα για υποβολή αίτησης για παροχή ασύλου;
– Θα συνεχίσει η Ελλάδα να ανέχεται τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές επιθέσεις ενάντια στους μετανάστες και τις οικογένειές τους;

Σε περίπτωση απουσίας μιας επίσημης απάντησης, επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε το δικαίωμά μας να επισκεφθούμε την περιοχή και να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για να διασφαλίσουμε ότι οι αρχές και τα άτομα που εμπλέκονται θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

Prof. Alex Callinicos, Kings College London
Dr. Karen Evans, University of Liverpool
Dr. Iain Ferguson, University of Stirling
Prof. Chris Jones, University of Liverpool
Dr. Vasilios Ioakimidis, Liverpool Hope University
Dr. Michael Lavalette, Liverpool Hope University
Mr. Peter Marsden Blackpool Local Government Unison (personal capacity)
Mrs. Julia Orry, Blackpool Branch Secretary (personal capacity).
Mrs. Laura Penkenth, University of Manchester»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: