Όταν στον ΣΥΡΙΖΑ ξέχασαν την πολιτική

Ιστορία οι παρέες;

Του Αλέξη Καλοκαιρινού (αναδημοσίευση από Τα Νέα, 20/7)

ΓΙΑΤΙ να μην είναι σήμερα ευρωβουλευτές η Ελένη Σωτηρίου και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αναρωτήθηκε χθες από το βήμα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέκος Αλαβάνος. Η ερώτηση περιέχει την απάντηση: η Σωτηρίου ανήκει στην Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας που επιδιώκει τη διάλυση «από τα μέσα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη σοσιαλδημοκρατία. Ο Παπαδημούλης ανήκει στην Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ενοποίηση και διάκειται ευνοϊκά στην προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Γιατί να μην είμαστε τρίτο κόμμα στην Ευρωβουλή, αναρωτήθηκε ο Αλαβάνος. Πάλι η ερώτηση περιέχει την απάντηση: τα δύο κόμματα σούπερ μάρκετ στις δύο πρώτες θέσεις είναι αρκετά. Το μίνι μάρκετ δεν έχει καμία τύχη.

Ο Αλέκος Αλαβάνος έχει δηλώσει ότι περνάει καλά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί συναναστρέφεται με άνδρες και γυναίκες που εκτιμά για τη στάση ζωής τους. Πρόκειται για προσωπικές εμπειρίες που δεν φτάνουν στην ευρύτερη σφαίρα της δημόσιας ζωής. Κάπως έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιστρέψει στη λογική της παρέας. Χειρότερα, δίνει την εντύπωση ενός αθροίσματος από παρέες που προσπαθούν να διαχειρισθούν τις μεταξύ τους σχέσεις. Και είναι απορροφημένες σε αυτή την ατέρμονη διαπραγμάτευση που εξελίσσεται σε δημόσια θέα, αλλά που δεν αφορά κανέναν άλλον και στην οποία κανένας άλλος δεν χωρά. Δηλαδή, αφενός, σαν να είναι ήδη πολλοί για το είδος των σχέσεων που επιδιώκουν και, αφετέρου, σαν η συζήτηση να ξεφεύγει από τον χώρο της πολιτικής.

Η παράδοξη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε άδοξο τέλος: η υπερπολιτικοποίηση των προσώπων και των μικρών ομάδων οδηγεί τον σχηματισμό στο περιθώριο της πολιτικής ζωής.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: