«Έκανε κι η μύγα κώλο και έχεσε τον κόσμο όλο!»

Του Βασίλη Λυρίτση

Θα αποχωρήσουν τελικά από το ΣΥΝ οι ανανεωτικοί; Δεν το θεωρώ απίθανο. Ήδη το κυριακάτικο Πρώτο Θέμα κάνει λόγο και για την ονομασία του νέου κόμματος, «Ελληνική Αριστερά». Ακόμα και αν θέσουμε υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα της είδησης, οι ανανεωτικοί θεωρούνται ξένο σώμα από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως και οι ίδιοι να μη βλέπουν κανένα σημείο σύγκλισης με τις θέσεις που υϊοθετούνται στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεν (ανανεωτικοί) μιλούν για ένα νέο «αριστερό μεταρρυθμισμό», οι δε (συνιστώσες) για μία «αντισυστημική, αντικαπιταλιστική αριστερά». Οι πρώτοι είναι υπέρμαχοι της πολιτικής και κοινωνικής παρέμβασης, της αναζήτησης συγκλίσεων με κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, οι δεύτεροι εμμένουν στη μετωπική σύγκρουση και στην εξωσυστημική, ακτιβιστική δράση. Οι πρώτοι θεωρούν ότι η Αριστερά έχει μέλλον μέσα από τις θεσμικές παρεμβάσεις, οι δεύτεροι αντιμετωπίζουν τους θεσμούς ως το απόλυτο κακό.

Για να μη σας κουράζω (και φυσικά αν έχετε όρεξη), διαβάστε εδώ και εδώ για να καταλάβετε το χάσμα που χωρίζει τους ανανεωτικούς από τον υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι συνιστώσες (διαβάστε στα προηγούμενα link) επιδίδονται σε συντροφικά μαχαιρώματα κατά του ΣΥΝ. Αντιγράφω:

«Προστασία του ΣΥΡΙΖΑ από εσωτερικές αντιθέσεις και αντιφάσεις συνιστωσών, και κυρίως του ΣΥΝ. Αν είναι εύλογο η κατάσταση του ΣΥΝ, της μεγαλύτερης συνιστώσας, να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι παράλληλα διαλυτικό ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται όμηρος των τεκταινομένων στον Συνασπισμό. Για να είμαστε απολύτως σαφείς διευκρινίζουμε τούτο: Ένα ανασυνθετικό εγχείρημα τύπου ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να επιχειρηθεί χωρίς τον Συνασπισμό, υπονομεύεται όμως έως ακυρώσεως αν στον Συνασπισμό κυριαρχήσει μια αντίληψη «διατασικών συναινέσεων» (ειδικά με δυνάμεις που συστηματικά αρνούνται ή και υπονομεύουν το συριζικό εγχείρημα) που ανατρέπουν τη ριζοσπαστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.»

Με λίγα λόγια στα δύο κείμενα που εξέδωσαν, αφήνουν να εννοηθεί ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να απαγκιστρωθεί από τον ηγεμονικό συγκεντρωτισμό του ΣΥΝ.

Αντ’ αυτού τι προτείνουν; Εκχώρηση των εξουσιών και των αποφάσεων στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένω, λοιπόν, τις αντιδράσεις του κ. Τσίπρα στις απαιτήσεις των πολιτικών σχηματισμών που μετά βίας ξεπερνούσαν το 1%, (τις περισσότερες φορές μάλιστα, δεν το κατάφερναν). Δε λέω, ας συμμετέχουν στη νομή της εξουσίας, αλλά πείτε μου, πραγματικά δε ταιριάζει η λαϊκή ρήση: «έκανε κι η μύγα κώλο και έχεσε τον κόσμο όλο»;

Advertisements

5 Σχόλια

 1. Όλοι έχουν ανάγκη όλους. Οι ανανεωτικοί το αριστερό ρεύμα, το αριστερό ρεύμα τις συνιστώσες και όλοι τους, τους ανένταχτους. Αυτό τουλάχιστον έχουν δήξει πολλά εκλογικά αποτελέσματα στο παρελθόν. Είμαι υπέρμαχος του ΣΥΡΙΖΑ, ενός ενιαίου φορέα μέσα από τον οποίο θα εκφράζονται όλοι, θα εκφράζονται όλες οι απόψεις οι οποίες απόψεις πρέπει να προέρχονται από την βάση του κόμματος, από ανθρώπους όπως εγώ και εσείς. Το ποια τακτική πρέπει να ακολουθηθεί σε κάθε περίπτωση πρέπει να συζητιέται. Δεν μπορούμε να βάζουμε όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν στον ίδιο κουβά, ο τρόπος δράσης για το κάθε τι χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση, είτε θεσμική, είτε αντισυστιμικη. Τα πράγματα δεν είναι η μαύρο η άσπρο. Αν οι ανανεωτικοί θέλουν να φύγουν, θα κάνουν καλά γιατί καλύτερα να φύγεις παρά να σαμποτάρεις το ίδιο σου το κόμμα. Και καλή σύμπραξη με το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ έχω να προσθέσω… μάλλον σε αυτούς ταιριάζει το: “έκανε κι η μύγα κώλο και έχεσε τον κόσμο όλο”

 2. Alex, λες ότι η τακτική που θα ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίζεται ανάλογα με την περίπτωση. Πολύ «θολό»μου ακούγεται. Οι ευκαιριακές στρατηγικές μάλλον κακό θα κάνουν στο ΣΥΡΙΖΑ και δεν βλέπω ανθηρό το μέλλον του. Επίσης, οι ανανεωτικοί δεν αποτελούν ένα τυχαίο κομμάτι στο ΣΥΝ. Έχουν προέλθει από τις πολιτικές ζυμώσεις και διεργασίες επί εποχής ακόμα του ΚΚΕ εσωτερικού.
  Β.Λ.

 3. Θολό, δεν θα το έλεγα, πιστεύω πως κάθε θέμα χρίζει ιδικής αντιμετώπισης απλά. Για τους ανανεωτικούς γνωρίζω, το θέμα όμως είναι κατά πόσο οι ανανεωτικοί επιθυμούν να συνεργαστούν με τις υπόλοιπες δυνάμεις ώστε να βγει κάτι από την συνεργασία, μην ξεχνάς ότι και επί ανανεωτικών ο ΣΥΝ έμπαινε δεν έμπαινε στην βουλή… αλλά προσωπικά μου φαίνεται μικρότητα να συγκρίνουμε πόσους έχει ο καθένας… το θέμα είναι τι έχει να πει ο καθένας και κατά πόσο είναι αλτρουιστής. Αν δεν θέλουν άποψη μου είναι πως βλάπτουν τον ΣΥΡΙΖΑ και όντας μια πολιτική έκφραση μέσα σε αυτόν ή θα πρέπει να τον υποστηρίξουν, υποστηρίζοντας τις θέσεις τους μέσα σε αυτόν και όχι σαμποτάροντας τον ή να αποχωρίσουν. Η ιστορία γράφετε καθημερινά, αν οι ανανεωτικοί αποχωρίσουν τελικά, γυρίζουν σελίδα… δεν είναι τυχαίοι και μέχρι μερικούς μήνες πριν υποστήριζα με θερμή τις θέσεις τους, μη σου πω ότι μου φαινόταν και γραφική ορισμένες φορές η αντιμετώπιση του αριστερού ρεύματος και μου άφηνε μια γεύση συγκεντρωτικού τύπου και στείρας αντίδρασης, στην πορεία όμως αηδίασα από τις τακτικές των ανανεωτικών και την λατρεία πολλών εξ’αυτών για την καρέκλα. Αναθεώρησα λοιπόν….

 4. Μάλλον μπαίνουμε στην ουσία του ζητήματος και χαίρομαι που αυτό γίνεται χωρίς τις ύποτιμητικές εκφράσεις του πρώτου σου σημειώματος. Η ουσία από ότι φαίνεται κρύβεται στον κίνδυνο να γίνουμε εσωστρεφείς, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, χωρίς ξεκάθαρη πολιτική στόχευση. Μία ερώτηση λοιπόν: Τι σημαίνει για εσένα πρόταση εξουσίας και σε ποιούς και με ποιούς όρους θα έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να την απευθύνει;
  Όσον αφορά τους εσωτερικούς εχθρούς, αυτοί ανακαλύφθηκαν από την ανανεωτική πτέρυγα στις αριστερές οργανώσεις που συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ και ύστερα επιβεβαιώθηκε(και δεν ανακαλύφθηκε) το ποιοί πραγματικά εχθρεύονται το εγχείρημα με τη μη εκλογική στήριξη του εγχειρήματος από στελέχη τους με την ανοιχτή προτροπή για υπερψήφιση άλλου συνδυασμού ή αποχή. Αυτά, προς μεγάλη ικανοποίηση πολλών εκτός ΣΥΡΙΖΑ και εντός της οικονομικής, πολιτικής και μιντιακής εξουσίας, αλλά και άλλων…
  Υγ. Επόμενο άρθρο σου (https://feleki.wordpress.com/2009/07/25/%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%87%CE%AC%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1/) που αναφέρεται στο θέμα της Φιλίνη είναι ανακριβές. Η Φιλίνη εξέφραζε προσωπικές απόψεις, χωρίς το θέμα να έχει συζητηθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν αυτό συζητήθηκε και η πλειοψηφία της Κ.Ο. αποφάσισε να καταψηφιστεί η σύμβαση, τότε αλλάχτηκε. Λογικό δεν είναι; Άλλο θα έλεγε ο εισηγητής και άλλο θα ψήφιζαν οι περισσότεροι βουλευτές;

 5. isatsitna, να σε παραπέμψω στο άρθρο του Γιάννη Παπαθεοδώρου για το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ: https://feleki.wordpress.com/2009/07/27/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%8C-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%81%CF%85%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C/.
  Σχετικά με την κ. Φιλίνη στο Βήμα αναφέρεται: «Ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ επί του νομοσχεδίου είχε οριστεί η βουλευτής κυρία Αννα Φιλίνη, η οποία, κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής είχε ταχθεί υπέρ της κύρωσης της σύμβασης. Ωστόσο έπειτα από παρεμβάσεις και πιέσεις τοπικών παραγόντων της περιοχής γύρω από την οποία θα οικοδομηθούν η Λυρική Σκηνή και η Βιβλιοθήκη, στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε τις προηγούμενες ημέρες τέθηκε ζήτημα αλλαγής της στάσης του κόμματος και αντικατάστασης της κυρίας Φιλίνη, όπως και έγινε έπειτα από ψηφοφορία που κρίθηκε με ψήφους 7-3.»
  Υποθέτω ότι οι προσωπικές της απόψεις θα ήταν γνωστές στην Κ.Ο. καθώς, όπως λέει το άρθρο, «είχε οριστεί» και επομένως θα είχε προηγηθεί μια στοιχειώδης συζήτηση στο ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που θα ακολουθήσει. Εκτός και αν παίρνει ο καθένας το λόγο στη Βουλή και λέει ό,τι του ‘ρθει.
  Β.Λ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: