Η απάτη της κυβέρνησης με τους δείκτες της ανεργίας

Διαβάστε στο αποκαλυπτικό άρθρο του Βήματος (19/7) τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση όχι μόνο έχει «μαγειρέψει» τους δείκτες της ανεργίας αλλά και αποτρέπει τους εργαζόμενους να εγγραφούν στις λίστες ανεργίας.

«Κρύβουν τον αριθμό των ανέργων

Η κυβέρνηση «παίζει» με τους δείκτες ανεργίας. Ο ΟΑΕΔ έκανε μήνες να ανακοινώσει στοιχεία απολύσεων και προσλήψεων μετά τον Δεκέμβριο του 2008, οπότε είχε ανακοινώσει ότι οι άνεργοι είναι 398.000 και ότι το 32% αυτών δεν ψάχνει για δουλειά.

Η διοίκηση του Οργανισμού χρησιμοποιεί διαφόρους τρόπους για να πετύχει τη… μείωση της ανεργίας. Σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων, τους έχει ζητηθεί να καταχωρούν ως τοποθετήσεις του ΟΑΕΔ στα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ) τις προσλήψεις που γίνονται κάθε μήνα και απλώς αναγγέλλονται στον ΟΑΕΔ από τις επιχειρήσεις. Τα στοιχεία αυτά, τα οποία όπως είναι φανερό δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα, ανακοινώνονται και στην ΕΕ.

Επίσης, έχει αλλάξει το καθεστώς των ανέργων από το 2004. Π.χ. όποιος έχει έστω και ένα ημερομίσθιο τον μήνα δεν θεωρείται άνεργος, ενώ πρωτύτερα έπαιρνε κάρτα ανεργίας κάποιος ακόμη και με 12 ημερομίσθια τον μήνα. Οι κάρτες ανεργίας παλαιότερα ανανεώνονταν κάθε μήνα. Τα τελευταία χρόνια, ομάδες ανέργων υποχρεώνονται να ανανεώνουν την κάρτα τους κάθε δίμηνο ή τρίμηνο με την αιτιολογία ότι έτσι αποφεύγουν τη μηνιαία ταλαιπωρία. Και μπορεί αυτό να είναι αλήθεια, εξίσου αληθινό όμως είναι και το γεγονός ότι εξαφανίζονται προσωρινά από τα μητρώα ανεργίας. Επίσης, αν άνεργος δεν παρουσιαστεί ως πέντε μέρες προτού τη λήξη ισχύος της κάρτας του και καθυστερήσει διαγράφεται από το μητρώο ανέργων αμέσως. Σχετική ανακοίνωση έχει τοιχοκολληθεί σε όλα τα γραφεία του ΟΑΕΔ. Ενα τέτοιο λάθος, όπως καταγγέλλεται, διορθώνεται μόνο με μια βόλτα από κάποιο βουλευτικό γραφείο ή απευθείας από τη διοίκηση του Οργανισμού για όσους έχουν πρόσβαση σε αυτή.

Προσφάτως, η διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας ΚΠΑ κυρία Ευγενία Λαϊνά διοργάνωσε σεμινάρια επιμόρφωσης, υπό την εποπτεία ειδικών στις τεχνικές πωλήσεων, προκειμένου να εξοικειωθούν οι εργαζόμενοι με μεθόδους αποτροπής των ανέργων από το να εγγραφούν στις λίστες ανεργίας και να επιλέξουν εναλλακτικές λύσεις, όπως π.χ. την ανανέωση της κάρτας ανεργίας ανά τρίμηνο. Τα σεμινάρια αυτά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των εργαζομένων. Το ίδιο συνέβη και με την απόφαση να μην αναρτώνται οι κενές θέσεις εργοδοτών στους τοίχους του ΟΑΕΔ προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων αλλά να στήνονται οι άνεργοι σε ουρές καθημερινά μπροστά στα γραφεία των συμβούλων εργασίας προκειμένου να βρουν δουλειά.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν προκαλεί εντύπωση η ομηρεία ανεξερεύνητου αριθμού νέων, οι οποίοι βρίσκονται όμηροι των προγραμμάτων Stage. Τα προγράμματα αυτά σχεδιάστηκαν για να προσφέρουν σύντομη εργασιακή εμπειρία σε νέους που εντάσσονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Η κυβέρνηση, όπως καταγγέλλεται, επιλέγει τα άτομα που θα ενταχθούν στα Stage, με σκοτεινές και αδιαφανείς διαδικασίες, και με παράτυπες παρατάσεις που φτάνουν και τα πέντε χρόνια έχει δημιουργήσει ένα στράτευμα συμβασιούχων-ομήρων. Οποιος εντάσσεται στο πρόγραμμα απλώς εμφανίζεται στον τοπικό ΟΑΕΔ και ενημερώνει τους αρμοδίους ότι τον ειδοποίησαν από την Αθήνα να συμμετάσχει στα Stage. Χαρτάκια με ονόματα ανέργων προς τον ΟΑΕΔ προερχόμενα από βουλευτικά γραφεία έχουν δει αρκετές φορές το φως της δημοσιότητας. Χιλιάδες άνεργοι, οι οποίοι ελπίζουν να τακτοποιηθούν στο Δημόσιο, εγκλωβίζονται για χρόνια σε ένα περιθώριο υποαπασχόλησης και χαμηλών αμοιβών (ως 550 ευρώ τον μήνα), χωρίς ασφάλιση και χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Ολα τα προγράμματα του Οργανισμού εποπτεύονται από τα κεντρικά της Αθήνας, μέσω μιας τριμελούς επιτροπής προέγκρισης, η οποία καθορίζει ποια προγράμματα θα επιδοτηθούν. Οι ενστάσεις κρίνονται επίσης στην Αθήνα, με συνέπειες που αγγίζουν τα όρια του παραλόγου. Ενα πρόσφατο παράδειγμα: ο ΟΑΕΔ ενέκρινε την επιδότηση ψιλικατζίδικου στη Θεσσαλονίκη και απέρριψε ως «μη καινοτόμο» γραφείο γραφιστικής και ηλεκτρονικού design.

Ενταση προκάλεσε η απόφασητου ΔΣ του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία κοινού λογαριασμού με τον Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ). Η ΓΣΕΕ ζήτησε με επιστολή της την πλήρη αυτονόμηση του ΛΑΕΚ και την επαναφορά του ως χωριστού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ συνδικάτα και αντιπολίτευση χαρακτήρισαν την ενέργεια αυτή ως «απόπειρα υπεξαίρεσης του λογαριασμού που έχει αποθεματικά 300.000 εκατ. ευρώ»»

Διαβάστε το άρθρο και στο Βήμα.

Advertisements

Ένα Σχόλιο

  1. Απο τα 300εκατ ευρω ετησιως που εισπραττει ο ΛΑΕΚ απο εργοδοτικες εισφορες τα οποια «προοριζονται για εκπαιδευση και καταρτηση» αξιοποιειται μετα βιας το 10% λογω της περιτεχνης πολυπλοκοτητας του συστηματος.

    Οι περισσοτεροι δε γνωριζουν καν οτι πληρωνουν το συγκεκριμενο λογαριασμο παροτι αφορα εργαζομενους με ΙΚΑ που ειναι η πλειοψηφια. Οσοι γνωριζουν τη διαδικασια και το χρονο αναμονης που φτανει τα 2 χρονια για την αποπληρωμη των σεμιναριων δεν μπαινουν καν στον κοπο αναλογιζομενοι το χρηματοοικονομικο κοστος.

    Ετσι λοιπον το 90% που δεν αξιοποιειται καθε χρονο παραγραφεται (οταν παρελθουν 2 χρονια) και το τσεπωνουν οι «επαναστατες» της ΓΣΕΕ και λοιποι. Αυτο φυσικα συμβαινει ανεξαρτητως υπαρξης κοινου λογαριασμου και οι εντασεις αυτες ειναι για τα ματια του κοσμου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: