Η ιδιωτική παιδεία μάς μάρανε…

Μπορεί στο σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων να έχει ασκηθεί σκληρή κριτική αλλά τουλάχιστον ποτέ δεν έχει αποδειχτεί διαρροή θεμάτων. Κάτι τέτοιο βέβαια δε συνέβη στη διάρκεια των φετινών εξετάσεων για το International Baccalaureate (IB). Αντιγράφουμε από την Καθημερινή (8/7):

««Golden boys», γονείς που επιθυμούν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε σημαντικά πανεπιστήμια, ιδιωτικά σχολεία και υπόνοιες για συγκάλυψη συνθέτουν την υπόθεση διαρροής θεμάτων κατά τη διάρκεια των φετινών εξετάσεων για το International Baccalaureate (IB). Μία υπόθεση στην οποία παρενέβησαν ήδη οι εισαγγελικές αρχές. Χθες, ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ιωάννης Σακελλάκος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας. Στην απόφαση του κ. Σακελλάκου συνέβαλε και η ένορκη καταγγελία που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών κ. Μιχάλης Κουρουτός στο υπουργείο Παιδείας. Εκεί αναφέρει τα γεγονότα, ενώ εστιάζει στο όνομα πρώην στελέχους ιδιωτικού σχολείου ο οποίος φέρεται ως ο «εγκέφαλος» της διαρροής θεμάτων και σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσιάζεται ως ένα… golden boy της ελληνικής εκπαίδευσης.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους φετινούς υποψηφίους και στους γονείς τους, οι οποίοι περιμένουν την έκδοση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων του IB για να καταθέσουν αιτήσεις σε ξένα πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα, απειλούν με αγωγές κατά του International Baccalaureate Organisation (IBO) στην περίπτωση που οι υποψήφιοι χάσουν τις προθεσμίες για τα ξένα ΑΕΙ. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι τα στελέχη του IBO, που είχαν υπ’ όψιν τους τα τεκταινόμενα στην Αθήνα, τώρα προχωρούν σε διπλό έλεγχο των γραπτών των περίπου 400 υποψηφίων αθηναϊκών ιδιωτικών σχολείων για να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των γραπτών στις εξετάσεις και τη γενική εικόνα. «Εχουμε αξιόπιστα στοιχεία για να υποθέσουμε ότι κάτι δεν πήγε καλά», ανέφερε χθες στέλεχος του IBO. Οι επανέλεγχοι γίνονται στα γραπτά των υποψηφίων από την Αθήνα, καθώς τα αποτελέσματα για το Κολέγιο «Ανατόλια» της Θεσσαλονίκης έχουν ανακοινωθεί κανονικά. Ο νέος, διπλός έλεγχος των γραπτών από τον IBO αναμένεται να οδηγήσει στην έκδοση αποτελεσμάτων. «Μάλλον δεν θα αργήσουν. Ομως, αναμένουν να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι της διαρροής», εκτίμησε στην «Κ» υπεύθυνος IB σε ελληνικό σχολείο. «Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον ΙΒΟ, υπηρετούμε τις ίδιες αξίες. Πιστεύω ότι θα δώσει παιδαγωγικά σωστή και δίκαιη λύση», συμπληρώνει ο υπεύθυνος του IB της Σχολής Μωραΐτη κ. Σπύρος Μολφέτας. Βεβαίως, οι κάτοχοι πλέον του IB θα πρέπει να σπεύσουν για να προλάβουν τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων σε ξένα πανεπιστήμια. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο κ. Μολφέτας, για τα γερμανικά ΑΕΙ η προθεσμία ολοκληρώνεται στα μέσα Ιουλίου, ενώ για τα βρετανικά στα μέσα Αυγούστου.

Πάντως, τόσο ο IBO όσο και ελληνικά ιδιωτικά σχολεία πιέζουν ώστε «να προσωποποιηθούν οι ευθύνες και να μην ταλαιπωρούνται όλοι οι μαθητές», ανέφερε στην «Κ» στέλεχος IB. Για τη διαρροή στοχοποιείται πρώην στέλεχος ιδιωτικού σχολείου στο οποίο μαθητής συνελήφθη με τα θέματα των εξετάσεων. Πρόκειται για έναν 35χρονο, ο οποίος έχει διατελέσει στέλεχος διεθνούς οικονομικού οργανισμού με έδρα στο Παρίσι. Το στέλεχος ήταν επικεφαλής σε πρόγραμμα IB ελληνικού σχολείου και φέρεται ότι έχει επιχειρήσει να δώσει θέματα και προηγούμενα χρόνια έναντι αδράς αμοιβής. Μάλιστα, ακούγεται ότι δόθηκαν μεγάλα ποσά –περί 1,5 εκατ. ευρώ– ώστε τα θέματα των εξετάσεων να δοθούν σε κάποιους μαθητές. Η εσπευσμένη απόλυση του 35χρονου «golden boy» από το ιδιωτικό σχολείο θεωρείται μάλιστα ότι ήλθε καθυστερημένα, αφού η ιδιοκτησία του σχολείου φέρεται να γνώριζε τη δράση του 35χρονου. Και γνώριζε όχι μόνο η ιδιοκτησία, αλλά και στελέχη του IBO.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: