Η «μπέσα» έσωσε Eβραίους

Δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να ανακαλύψει μία ευρωπαϊκή χώρα στην οποία ζούσαν περισσότεροι Εβραίοι όταν τελείωσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος παρά όταν άρχισε. Κι όμως υπήρχε. Η χώρα αυτή είναι η Αλβανία, της οποίας η κάτοικοι στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, έδωσαν καταφύγιο όχι μόνο στους γηγενείς Εβραίους αλλά και σε όσους εκτοπίστηκαν από την Ελλάδα, τη Σλοβακία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αυστρία.

Πριν την έναρξη του πολέμου ο πληθυσμός της Αλβανίας έφτανε περίπου τις 800.000 κατοίκους. Ανάμεσά τους μόνο 200 ήταν οι Εβραίοι. Στη διάρκεια όμως του Πολέμου πάνω από 2.000 πρόσφυγες δέχτηκαν χείρα βοηθείας από τους Αλβανούς και σώθηκαν από τα κρεματόρια.

Ποιος όμως ήταν ο κύριος παράγοντας που ενίσχυσε και στήριξε τους Αλβανούς στην προσπάθειά τους να σώσουν τους Εβραίους;

Ένα βασικός κανόνας εθιμικού δικαίου, χαρακτηριστικός των προβιομηχανικών κοινωνιών, ο κανόνας της «μπέσας».

Σύμφωνα με τον Norman Gershman φωτογράφο και ιστορικό που ταξίδεψε στην Αλβανία, η «μπέσα» επιβάλλει την προσφορά βοήθειας σε οποιονδήποτε κινδυνεύει η ζωή του. Ευτυχώς για τους Εβραίους μία κοινωνία με ισχυρό εθιμικό δίκαιο κατάφερε να αποτελέσει μια μικρή όαση στην παράνοια του ολοκληρωτικού πολέμου. Ο Norman Gershman συγκέντρωσε όλο το υλικό που είχε μαζέψει και έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο: «Besa: Muslims who Saved Jews in World War II».

Διαβάστε το αφιέρωμα της Washington Post.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: